Zile libere și compensații conform Codului Muncii

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Zile libere în acest an! Când va fi următoarea minivacanţă?

După perioada de sărbători de iarnă, oamenii se pregătesc să revină la muncă în curând. Cu toate acestea, vor urma noi zile libere pentru angajați, conform prevederilor Codului Muncii. Acestea trebuie compensate de către angajatori în următoarele 30 de zile sub formă de zile libere acordate angajaților.

În situația în care angajatorii nu acordă zile libere, angajații au dreptul la un spor la salariul de bază care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Această măsură are scopul de a proteja drepturile angajaților și de a încuraja respectarea drepturilor acestora de către angajatori.

Pe de altă parte, angajatorii care nu respectă prevederile legale privind zilele libere legale se expun riscului de a primi amenzi în valoare între 5.000 și 10.000 de lei. Aceste amenzi au rolul de a sancționa încălcările și de a asigura respectarea drepturilor angajaților în ceea ce privește zilele libere.

În ceea ce privește calendarul zilelor libere pentru anul 2024, vom avea 17 zile libere oficiale. Aceasta înseamnă două zile libere în plus față de anul 2023. Totuși, din păcate, unele dintre aceste zile vor cădea în weekend. Cu toate acestea, Guvernul a acordat încă trei zile libere pentru bugetari, denumite “punți”, care vor permite crearea a trei mini-vacanțe.

Astfel, după zilele de 1 și 2 ianuarie, următoarele zile libere din acest an vor fi: 6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă), 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică), 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri), 1 mai – Ziua Muncii (miercuri), 2 mai (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024), 3 mai – Vinerea Mare, 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică), 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni), 1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă), 23 iunie – Rusalii (duminică), 24 iunie – A două zi de Rusalii (luni), 15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi), 16 august (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024), 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă), 1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică), 25 decembrie – prima zi de Crăciun (miercuri), 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi), 27 decembrie (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024).

Astfel, angajații din România vor beneficia în continuare de zile libere în acest an, ceea ce le va permite să se odihnească și să petreacă timp cu familia și prietenii. Este important ca angajatorii să respecte prevederile legale și să ofere compensații adecvate pentru zilele lucrate în timpul zilelor libere.

Sursa: www.sursadevest.ro

Sărbătorile de Iarnă sunt aproape încheiate, la fel şi zilele libere, iar de mâine, toată lumea se întoarce la lucru.

Însă nu pentru mult timp, pentru că urmează noi zile libere, iar conform Codului Muncii, cei care vor lucra în liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.

În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

În 2024 avem 17 zile libere oficiale, cu două mai multe decât în 2023, dar, din păcate, unele dintre ele vor pica în weekend.

Însă Guvernul a acordat încă trei zile libere pentru bugetari, „punţi” pentru trei minivacanţe.

Astfel, după zilele de 1 şi 2 ianuarie, următoarele zile libere din acest an sunt:

    6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)

    7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)

    24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)

    1 mai – Ziua Muncii (miercuri)

    2 mai (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)

    3 mai – Vinerea Mare

    5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)

    6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)

    1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)

23 iunie – Rusalii (duminică)

24 iunie – A două zi de Rusalii (luni)

15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)

16 august (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)

30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)

1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)

25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)

26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)

27 decembrie (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Realizările sale sunt fără precedent în istoria modernă

Mai sus, puteți urmări înregistrarea primului discurs al vicepreședintelui Kamala Harris după anunțul de retragere a președintelui Joe Biden...

Read More...
C7M3 crew

NASA selectează un nou echipaj pentru misiunea simulată spre Marte

NASA a selectat o nouă echipă de patru voluntari de cercetare pentru a participa la o misiune simulată către...

Read More...

O instanță din Rusia o condamnă pe jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva la 6 ani și jumătate de închisoare

O instanță de judecată din Rusia a condamnat-o pe Alsu Kurmașeva, jurnalistă a RFE/RL și care deține dublă cetățenie...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro