Un filament imens și regiunea activă 3397 (AR 3397) pe cromosfera Soarelui de Cristian Stancu

BY: stiridinromania.ro In Magazin, STIRILE ZILEI
Un filament imens și regiunea activă 3397 (AR 3397) pe cromosfera Soarelui de Cristian Stancu

Un nou și impresionant fenomen astronomic a fost capturat de astrofotograful Cristian Stancu. În data de 17 august 2023, la ora 12:39 UTC, acesta a reușit să fotografieze un filament imens și regiunea activă 3397 (AR 3397) pe cromosfera Soarelui. Imaginea a fost realizată în linia spectrală de emisie a hidrogenului ionizat Hidrogen-alpha (H-alpha) cu lungimea de undă de 656,28 nm.

Astrofotografia a fost realizată în satul Bigăr, comuna Berzasca, județul Caraș-Severin, în cadrul taberei de astronomie a Astroclubului București. Cristian Stancu a utilizat un echipament specializat, care include un refractor SW ED120, un căutător solar (sun seeker), un filtru UV/IR-Cut Baader, un filtru Hidrogen-alpha DayStar Quark Chromosphere, o cameră ASI 174MM, un colimator de înclinare TS Optics și o montură ecuatorială SW AZ-EQ6.

Tehnicile utilizate în realizarea acestei imagini impresionante au inclus controlul monturii cu software planetariu Cartes du Ciel și EQMod, achiziția de imagini cu ajutorul programului Fire Capture și prelucrarea acestora în Autostakkert, Registax6 și Photoshop. Pentru a elimina artefactele rămase după procesare, a fost necesar un ușor crop la margini.

Este demn de menționat că imaginea finală a fost obținută prin stack-ul a 900 de cadre ale discului Soarelui, plus cadre de calibrare flats. Acest proces a permis obținerea unor detalii impresionante ale filamentului și regiunii active 3397.

Astfel de imagini astronomice nu doar că ne oferă o privire fascinantă în universul nostru, dar aduc și informații utile pentru cercetarea științifică. Studiul detaliat al filamentelor și regiunilor active pe Soare ne ajută să înțelegem mai bine activitatea solară și efectele acesteia asupra Pământului.

Astrofotografii precum Cristian Stancu ne oferă o perspectivă unică și captivantă asupra cosmosului, arătându-ne că frumusețea și misterul universului sunt la îndemâna noastră pentru a le explora și înțelege.

Informatia a fost publicata pentru prima data de www.astroclubul.ro

Sursa si foto: Click aici

concurs stiridinromania




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Calificările pentru FINAL 4 din EHF European League includ NOI și trei echipe germane

Handbalul european este în centrul atenției, iar EHF European League a stabilit echipele care vor participa în Final 4....

Read More...
NASA Logo

Descoperirea Pinnacle Ridge: o provocare pentru echipa de cercetatori

Astăzi, echipa de cercetare a roverului Curiosity a descoperit un nou punct de interes în explorarea sa pe planeta...

Read More...

Sabri Maneca-Voinea, o prezență strălucitoare la antrenamentul pe podium de la Rimini 2024

Sportiva română Sabri Maneca-Voinea a impresionat în antrenamentul de podium de la #Rimini2024 cu tumbling puternic, incluzând iconicul double...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro