Tudorița sau Paștele Cailor: Tradiția bulgară la Târgoviște

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Vicepreședinta Bulgariei a participat la sărbătoarea „Pastele Cailor” de la Târgoviște – incomod-media.ro

Ieri, în cartierul gospodarilor legumicultori – Matei Voievod din Târgoviște, a avut loc sărbătoarea “Tudorița” sau “Paștele Cailor”, un obicei străvechi care marchează venirea primăverii și rodnicia. Această tradiție, care se pierde în negura timpurilor, este păstrată cu sfințenie de comunitatea bulgară din zonă.

Anul acesta, evenimentul a fost deosebit de special, deoarece autoritățile locale și județene din Târgoviște au avut onoarea de a primi vizita vicepreședintei Bulgariei, Iliana Iotova. Însoțită de o delegație importantă, vicepreședinta a participat la sărbătoarea “Tudorița” și a avut discuții cu comunitatea locală despre tradiții și probleme cotidiene.

Oaspeții bulgari au fost primiți cu pâine și sare, conform tradiției, iar vicepreședinta a dialogat deschis cu locuitorii, evidențiind importanța respectului reciproc și a tradițiilor. Apoi, aceștia au urmărit cu interes desfășurarea obiceiului “Tudorița”, care a inclus o paradă a cailor și a carelor gospodarilor bulgari, precum și un spectacol folcloric susținut de formații artistice locale.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a transmis un mesaj de mulțumire către vicepreședinta Bulgariei și ambasadorul Republicii Bulgaria în România pentru participarea la eveniment. Acesta a subliniat importanța păstrării tradițiilor și a relațiilor de înțelegere între comunități.

Sărbătoarea “Tudorița” a reprezentat, astfel, nu doar o ocazie de celebrare a primăverii și a rodniciei, ci și un prilej de întărire a legăturilor culturale și de dialog intercultural între comunitățile românești și bulgare din zonă.

Sursa: incomod-media.ro

Ieri – 23 martie 2024, la Târgoviște, în cartierul gospodarilor legumicultori – Matei Voievod, situat la ieșire din oraș spre Ulmi, s-a celebrat, ca semn al venirii primăverii și al rodniciei, „Tudoriţa” sau „Paștele Cailor” , obicei străvechi care se pierde în negura timpurilor, dar pe care bulgarii care s-au așezat pe aceste pământuri mănoase din lunca Ialomiței, lângă Cetatea de Scaun a Țării Românești, nu l-au pierdut niciodată.

Anul acesta, la Târgoviște, autoritățile locale, județene și comunitatea bulgară au fost onorate să primească vizita vicepreședintei Bulgariei – Iliana Iitova. Înaltul oaspete al statului bulgar a venit însoțit de Radko Vlaykov – ambasador al Republicii Bulgaria în România, preotul Kiril Sinev – reprezentant al Bisericii Ortodoxe Bulgare în România și preot al comunității bulgare din București și de Milena DimitrovaHristova – expert șef la Cabinetul vicepreședintei Bulgariei.

Primirea înalților oaspeți a fost făcută de primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan și de prefectul județului, Claudia Gilia. După o rundă de discuții purtate la sediul Primăriei Târgoviște, oaspeții bulgari au fost invitați să participe la Sărbătoarea „Tudoriţa”.

Așa cum este obiceiul, vicepreședinta Bulgariei a fost întâmpinată cu pâine și sare de către reprezentanții comunității bulgare, a dialogat liber cu oamenii, despre viață și problemele existențiale curente, după care au urmărit cu toții, pas cu pas, desfășurarea frumoasei tradiții a „Tudoriței” sau „Paștele Cailor”.

Venirea de la biserică a gospodinelor îmbrăcate în straie tradiționale, cu coșurile încărcate cu koncetta sfințită cu care au hrănit, simbolic, caii, acești bidivii prieteni, tovarăși și sprijin în activitățile prestate. A urmat o paradă a cailor și carelor gospodarilor bulgari, de fapt, o competiție a frumuseții, eleganției și comuniunii dintre om și cal. Oaspeții au fost invitați să urmărească și un spectacol folcloric pus în scenă de mai multe formații artistice din județ.

„Tudoriţa este sărbătoarea tuturor oamenilor harnici din cartierul „Matei Voievod”. Bulgarii târgovișteni au reușit să-și ducă tradițiile mai departe, iar noi suntem mândri că fac parte din marea familie a judeţului Dâmbovița. Avem o frumoasă istorie care ne leagă și împreună am învățat cât de importante sunt înțelegerea și respectul reciproc. Mulțumesc Excelenței Sale, doamna Iliana Iotova, vicepreședintă a Republicii Bulgaria, și domnului Radko VLAYKOV, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în România, pentru că ne-au onorat cu prezența la acest eveniment deosebit. Le urez un an bogat, rodnic și plin de sănătate”, a fost mesajul transmis de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News



Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

concurs stiridinromania




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Narnia: O lume de magie și aventură

Narnia: O lume de magie și aventură este o serie de cărți scrise de celebrul autor britanic C.S. Lewis,...

Read More...

Diversitatea fenotipică și genotipică în lumea speciilor

Diversitatea fenotipică și genotipică în lumea speciilor este un subiect fascinant care ne arată cât de diferite pot fi...

Read More...

Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița – unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din România, cu numeroase specii de plante și animale rare.

Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este una dintre cele mai frumoase locații de vizitat din România, oferind o combinație unică...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro