Părinții din Dumbrăvița sunt indignați de închiderea creșei

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Revoltă la Dumbrăviţa, după ce părinţii au aflat că se închide creşa, pe perioada verii! Oamenii dau vina pe primar, pentru că refuză să le plătească ore suplimentare educatorilor

Părinții din Dumbrăvița sunt revoltați de decizia de închidere a creșei pe perioada verii, din cauza lipsei de personal disponibil pentru a asigura continuitatea activității. Această decizie i-a luat pe nepregătite, deoarece inițial li s-a comunicat că unitatea va fi închisă doar în luna august, iar acum li s-a anunțat că va fi închisă și în iulie.

Nicoleta, o mamă a unui copil de la creșa din Dumbrăvița, a declarat că nu are încă o soluție pentru a-și putea îngriji copilul pe perioada în care creșa va fi închisă. Mulți părinți se confruntă cu aceeași problemă, deoarece nu își permit să își ia concediu sau să își ducă copiii la o creșă privată, care ar fi mult prea costisitoare pentru ei.

Investiția în creșa din Dumbrăvița a fost realizată în mare parte din fonduri europene, iar capacitatea de 80 de locuri a fost ocupată încă de la deschiderea unității. Cu toate acestea, programul a fost ulterior scurtat, iar acum părinții se confruntă cu închiderea pe perioada verii, fără a fi pregătiți pentru acest lucru.

Conform legii, creșele cu program prelungit ar trebui să funcționeze și pe perioada vacanțelor, cu personal care să plece în concediu prin rotație. Părinții consideră că primarul comunei, Horia Bugarin, este responsabil de această situație, deoarece ar fi trebuit să asigure disponibilitatea personalului necesar pentru creșa din Dumbrăvița.

Directorul școlii din Dumbrăvița recunoaște că situația este dificilă pentru părinți, însă nu poate rezolva problema lipsei de personal pentru a asigura funcționarea creșei pe perioada verii. Concediul este obligatoriu pentru personalul didactic, iar cu doar 10 cadre didactice disponibile, din care unele sunt pe cale să își încheie contractele sau sunt necalificate, nu se poate asigura continuitatea activității creșei.

Sursa: www.sursadevest.ro

Părinţii copiilor din Dumbrăviţa sunt de-a dreptul indignaţi, după ce s-au trezit că pe perioada verii nu mai au unde să îi ducă pe cei mici.

Creşa se închide, pentru că nu există suficient personal care să asigure continuitatea activităţii, pe perioada concediilor de odihnă.

Supărarea părinţilor este cu atât mai mare cu cât până acum, au ştiut că unitatea va fi închisă doar în luna august.

“Momentan nu am nicio soluţie, abia am aflat că se închide creşa. O săptămână-două pot veni bunicii, dar nu două luni. E prea mult. Noi nu putem să ne luăm concedii. Nu ni se pare normal, în condiţiile în care iniţial ni s-a spus că va fi închisă doar în august, iar acum, cu trei săptămâni înainte ne anunţă că va fi închisă şi în iulie. Este o problemă mare. Poate că sunt copii care au bunici aproape, sau părinţi care îşi permit să îi ducă la o creşă privată, dar o creșă privată costă cam 2.000 de lei şi nu toţi părinţii îşi permit”, spune Nicoleta, care are un copil la creşa din Dumbrăviţa, care a fost deschisă anul trecut.

Investiţia, în valoare de opt milioane de lei, este realizată în mare parte din fonduri europene, iar contractul de execuţie a fost semnat pe vremea fostei administraţii a comunei.

Creşa are o capacitate de 80 de locuri, care au fost ocupate din primele zile de funcţionare. Atunci, părinţii au fost informaţi că programul este până la ora 18:00, după care a fost scurtat.

Tocmai de aceea, unii dintre ei se aşteptau şi la alte surprize neplăute.

“Toţi părinţii sunt în pom. Ni s-a spus că motivul pentru care se închide creşa este că doamnele trebuie să îşi ia concediu. Am mai avut probleme atunci când a fost Ziua Porţilor Deschise, înainte de deschiderea creşei, am primit o informare că programul va fi de la 7 :30 la 18 :00, iar după începerea creşei, ni s-a spus că programul este până la 17 :00. De asta nici nu suntem şocaţi că s-a întâmplat şi acum, cu închiderea pe perioada verii”, spune Andreea, mămica unui copil de doi ani.

Conform legii, creşele cu program prelungit, cum este şi cea din Dumbrăviţa, ar trebui să funcţioneze şi pe perioada vacanţelor. Pentru asta însă, este nevoie de suficienţi angajaţi, care să plece în concediu prin rotaţie, iar cei rămaşi să preia şi sarcinile celorlalţi.

Tocmai de aceea, părinţii îl consideră vinovat de întreaga situaţie, pe primarul comunei, Horia Bugarin.

“Decizia a fost luată, din ce ne-a spus doamna educatoare, de domnul director. Eu am o părere foarte bună despre dumnealui şi cred că şi dânsul acţionează după cum i se cere de către cei care se ocupă de fapt de şcoală şi de creşă, adică cei din Primărie. Alte creşe de stat sunt deschise şi pe perioada vacanţei. În momentul în care ai dat drumul unei creşe cu atâta bucurie şi nebunie, ţi-ai asumat că trebuie să ai şi educatori disponibili pentru ea. Eu sunt convinsă că educatorii ar merge să facă ore, pentru că ar face ore suplimentare plătite. Dar, din ce am auzit, deşi ei şi-ar dori asta, nu îi lasă nimeni pentru că preferă să dea concedii ca să nu-i plătească”, a declarat o altă mămică, pentru Sursa de Vest.

Directorul şcolii de care aparţine creşa din Dumbrăviţa, recunoaşte că situaţia în care sunt părinţii este una dificilă, însă ridică neputincios din umeri.

Concediul e concediu, iar dacă unitatea nu are suficient personal, el nu poate să rezolve problema.

Noi trebuie să acordăm obligatoriu concediu cadrelor didactice, iar acesta este de 62 de zile într-un an (…) Din păcate, la creşă sunt doar 10 cadre didactice, dintre care două îşi încheie contractul pe data de 21 iunie, una fiind pensionară şi una fiind necalificată cu studii medii„, Adrian Nicola, directorul Şcolii din Dumbrăviţa.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Construirea forței interioare: Exerciții cu propriul greutate pentru o musculatură puternică

Construirea forței interioare: Exerciții cu propriul greutate pentru o musculatură puternică În ultimii ani, tot mai multe persoane au început...

Read More...

Comoara literară a Antichității: Biblioteca din Pergam

Biblioteca din Pergam: Comoara literara a Antichitatii Biblioteca din Pergam, situata in orasul antic Pergamum din Asia Mica, a reprezentat...

Read More...

Explorând diversitatea vieții: Biomi unici și specii variate

Explorând diversitatea vieții: Biomi unici și specii variate Când ne gândim la diversitatea vieții pe Terra, ne simțim adesea copleșiți...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro