Operațiunea “Vape Alert”: 120 de percheziții la o grupare de import-export și producție de dispozitive de vapat și dulciuri cu substanțe psihoactive

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Mai mult de 120 de percheziții au fost efectuate marți într-o amplă operațiune polițienească desfășurată de Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași și procurorii DIICOT. Gruparea viza importul, exportul și producția de dispozitive de vapat și dulciuri care conțineau substanțe psihoactive. 42 de persoane urmează să fie duse la audieri.

Investigațiile au relevat că, începând cu sfârșitul anului 2022, mai multe persoane care ar fi fost angajate sau ar fi controlat două societăți comerciale din județul Iași ar fi constituit un grup infracțional organizat. Scopul acestui grup era importul, exportul, producția și alte operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Grupul ar fi produs și comercializat dispozitive electronice de vapat și produse de tip “edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri) cunoscând că acestea conțin substanțe psihoactive. Substanțele descoperite în cursul investigațiilor includ HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC și, în unele cazuri, inclusiv THC.

Pe parcursul perioadei octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului ar fi produs peste 100.000 de dispozitive de tip Vape care ar fi conținut substanțe cu efecte psihoactive, punând în pericol viața consumatorilor. De asemenea, a fost identificat un număr de 28 de societăți care ar fi comercializat astfel de produse la nivel național. Acestea ar fi profitat de faptul că dispozitivele de tip Vape se pot comercializa liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.

Un aspect alarmant scos la iveală în urma investigațiilor este faptul că minorii ar fi avut acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața, iar persoanele care le-ar fi vândut astfel de produse, deși ar fi cunoscut efectele lor, le-ar fi comercializat fără nicio restricție, inclusiv minorilor.

Operațiunea desfășurată de autorități a beneficiat de sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, precum și a altor brigăzi și servicii de combatere a criminalității organizate din întreaga țară.

Este important de subliniat că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi, impreuna cu procurorii DIICOT efectueaza, marti, peste 120 de perchezitii la o grupare care importa, exporta si producea dispozitive de vapat si dulciuri care ar fi continut substante psihoactive. 42 de persoane vor fi duse la audieri.

Astfel, incepand cu finele anului 2022, mai multe persoane, care ar fi fost angajate sau ar fi controlat doua societati comerciale, din judetul Iasi, ar fi constituit un grup infractional organizat, avand ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea si alte operatiuni cu substante susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Acestea ar fi produs si comercializat dispozitive electronice de vapat si produse de tip „edibles” (jeleuri, prajituri, drajeuri) cunoscand ca au in compozitie substante susceptibile de a avea efecte psihoactive, descoperindu-se, in cursul investigatiilor, substantele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P si, in unele cazuri, inclusiv THC.

In perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infractional ar fi produs, in vederea comercializarii, peste 100.000 de dispozitive de tip „VAPE”, care ar fi continut substante care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natura a pune in pericol viata persoanelor care le consuma.

In urma investigatiilor, au fost identificate 28 de societati care ar fi comercializat astfel de produse, la nivel national, profitand de faptul ca dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vandute oricarei persoane, noteaza procurorii.

De asemenea, s-a stabilit faptul ca minorii ar fi avut acces la aceste substante care le pun in pericol viata, iar persoanele care le-ar fi vandut astfel de produse, desi ar fi cunoscut efectele pe care le au substantele din compozitia lor, le-ar fi comercializeaza fara nicio restrictie, inclusiv minorilor.

Comunicatul DIICOT:

La data de 19 septembrie a.c., politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi, impreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iasi, efectueaza 121 de perchezitii domiciliare, in judetele Iasi, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamt, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Maramures, Dolj, Braila, Galati, Vrancea, Arges, Buzau, Botosani, Suceava, Timis, Arad, Mures, Harghita, Vaslui si in municipiul Bucuresti, intr-o cauza vizand savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fara a detine autorizatie eliberata in conditiile legii.

Astfel, incepand cu finele anului 2022, mai multe persoane, care ar fi fost angajate sau ar fi controlat doua societati comerciale, din judetul Iasi, ar fi constituit un grup infractional organizat, avand ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea si alte operatiuni cu substante susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Acestea ar fi produs si comercializat dispozitive electronice de vapat si produse de tip „edibles” (jeleuri, prajituri, drajeuri) cunoscand ca au in compozitie substante susceptibile de a avea efecte psihoactive, descoperindu-se, in cursul investigatiilor, substantele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P si, in unele cazuri, inclusiv THC.

In perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infractional ar fi produs, in vederea comercializarii, peste 100.000 de dispozitive de tip „VAPE”, care ar fi continut substante care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natura a pune in pericol viata persoanelor care le consuma.

Investigatiile efectuate au relevat o crestere exponentiala in randul tinerilor (preponderent in zona scolilor si liceelor) a consumului de produse de tip „Vape”, care au in compozitie derivati din plante de canabis si, prin urmare, un efect psihoactiv.

O parte dintre aceste produse au in componenta un produs chimic, derivat al THC-ului (obtinut in mod sintetic), cu denumirea generica HHC (hexahydrocannabinol), substanta ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stari de euforie, halucinatii si chiar probleme medicale temporare), asemanatoare consumului de canabis si comparabile celor induse de consumul noilor substante psihoactive.

Din cercetarile efectuate a mai reiesit ca dispozitivele de tip „vape” care au in componenta HHC ar fi comercializate preponderent pe piata online (site-uri de specialitate si site-uri notorii care au ca obiect de activitate comertul general cu diferite produse), dar si in cadrul unor magazine situate in centre comerciale.

Cu privire la potentialul psihoactiv al substantei HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizari in luna octombrie 2022, substanta in sine fiind in prezent intens monitorizata de catre European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).

Avand in vedere acest aspect, comercializarea produselor ce contin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intra sub incidenta Legii nr. 194 din 2011, republicata, privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decat cele prevazute de acte normative in vigoare.

In urma investigatiilor, au fost identificate 28 de societati care ar fi comercializat astfel de produse, la nivel national, profitand de faptul ca dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vandute oricarei persoane.

De asemenea, s-a stabilit faptul ca minorii ar fi avut acces la aceste substante care le pun in pericol viata, iar persoanele care le-ar fi vandut astfel de produse, desi ar fi cunoscut efectele pe care le au substantele din compozitia lor, le-ar fi comercializeaza fara nicio restrictie, inclusiv minorilor.

42 de persoane urmeaza sa fie aduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iasi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Directia Operatiuni Speciale si Unitatea Centrala de Analiza a Informatiilor din Politia Romana, precum si de Biroul Tehnic si de Criminalistica din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala.

Actiunea se desfasoara cu sprijinul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, brigazilor de combatere a criminalitatii organizate din Bucuresti, Ploiesti, Pitesti, Timisoara, Cluj, Suceava, Bacau, Galati, Craiova, serviciilor de combatere a criminalitatii organizate din Arad, Sibiu, Hunedoara, Botosani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Braila, Vrancea, Neamt, Buzau, Inspectoratului de Politie Judetean Iasi si al Jandarmeriei Romane.

Facem precizarea ca, pe parcursul intregului proces penal, persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie. (V.E.)

 Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

 17 octombrie 2023: Sesiune aniversară „Academician Marius Porumb – 80“

Sesiune aniversară „Academician Marius Porumb – 80” la Academia Română

Sesiune aniversară „Academician Marius Porumb – 80“ Academia Română are programată pentru data de 17 octombrie 2023 o sesiune aniversară...

Read More...

Dominarea lui Dinamo în Campionatele Naționale de SAMBO

Echipa de sambo a clubului Dinamo a dominat Campionatele Naționale, obținând rezultate remarcabile. Această disciplină de arte marțiale a...

Read More...
Muzică, mâncare, distracție și multe surprize! Începe Festivalul Internaţional de Recitare în Grai Străbun şi Folclor Autentic ”Ştefan Pătruţ”

Festivalul Internațional de Recitare în Grai Străbun și Folclor Autentic ”Ştefan Pătruţ” revine în Plaza Ohaba Forgaci ||

Ohaba Forgaci se pregătește să gazduiască cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Recitare în Grai Străbun și...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

error: Continut protejat.
stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro