Muzeul Fosta Școală de Cavalerie: Reabilitarea unei povești încărcate de istorie

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Valoare impozit 2024 pentru mijloacele de transport de marfă – incomod-media.ro

Autoritățile județului Dâmbovița au lansat un proiect de transformare a unei clădiri istorice din Târgoviște într-un muzeu. Complexul militar de la Gară, cunoscut și ca fosta Școală de Cavalerie, va fi reabilitat și modernizat în următorii doi ani, devenind astfel unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din zonă. Proiectul, intitulat “Conservarea, Restaurarea, Valorificarea Clădirii Fosta Școală de Cavalerie, în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița”, are o valoare totală de peste 22 de milioane de lei.

În cadrul lucrărilor de restaurare și reabilitare, se prevede modernizarea subsolului, a parterului și a etajului clădirii. De asemenea, se va consolida construcția, se vor conserva și restaura componentele arhitecturale, iar interiorul și exteriorul vor fi refăcute. În plus, se va monta un lift panoramic pentru asigurarea accesibilității și vor fi amenajate spații de expoziție, birouri administrative și alte spații muzeale.

“Suntem într-una dintre cele mai importante locații privind istoria județului Dâmbovița și istoria României. Ne-am dorit reabilitarea și modernizarea fostei Școli de Cavalerie care, după finalizarea lucrărilor, va intra în patrimoniul național cultural. Vom avea aici foarte mulți vizitatori”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Programului RO cultura – APEL 1 – Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice din cadrul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2020. Din valoarea totală a proiectului, suma de 7.456.746,02 lei este contribuția financiară nerambursabilă din partea SEE, iar 1.864.186,51 lei este contribuția aferentă cheltuielilor eligibile proprii din partea județului Dâmbovița. Restul sumei, adică 12.469.997,14 lei, reprezintă valoarea contribuției proprii a județului Dâmbovița.

La deschiderea șantierului, președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a subliniat importanța acestui proiect pentru județ și a afirmat că fosta Școală de Cavalerie va fi una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din regiune.

“Dincolo de semnificația materială, dincolo de această investiție, discutăm de un moment important nu numai dacă ne raportăm la istoria județului Dâmbovița, ci la istoria României. Exact în locul în care suntem, s-a scris poate cea mai importantă pagină din istoria țării din ultima jumătate de secol. Investiția este una foarte importantă, un efort al Consiliului Județean Dâmbovița care nu peste mulți ani va fi apreciat la adevărata valoare”, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan.

Lucrările la clădirea fostei Școli de Cavalerie vor fi executate de firma Pro Strategy și trebuie finalizate în 24 de luni. După finalizare, această clădire va fi adăugată portofoliului Consiliului Județean Dâmbovița, alături de alte obiective istorice, artistice și naturale, și va fi deschisă circuitului turistic și cultural al țării.

Sursa: incomod-media.ro

Unul dintre cele mai impresionante monumente încărcate de urme ale istoriei moderne a României se află la Târgoviște. De acest loc se leagă o anume etapă a regalității, a pregătirii speciale a ofițerilor români de cavalerie și tot aici, în clădirile de pe Bulevard Regele Carol, s-a încheiat un capitol dur și lung al istoriei naționale. În unitatea militară de la Gară, cum o numesc încă oamenii locului, au fost reținuți, judecați, condamnați la moarte și executați Elena și Nicolae Ceaușescu, despoții comunismului din România. După 25 decembrie 1989, în țara noastră, viața politică și socio-economică s-a resetat. Am intrat pe un făgaș al democrației, al libertății.

Tocmai pentru a păstra în memoria colectivă aceste episoade plăcute sau neplăcute din istoria neamului, autoritățile județului Dâmbovița s-au gândit să transforme într-un muzeu acest complex militar în care zvâcnește trecutul. Astăzi – 9 noiembrie 2023, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, s-a aflat la fosta Școală de Cavalerie, fostă UM 01417, pentru a da startul lucrărilor de reabilitare și modernizare a imobilului care va fi transformat, în următorii doi ani, într-unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat. „Conservarea, Restaurarea, Valorificarea Clădirii Fosta Școală de Cavalerie, în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița”, este denumirea proiectului, iar lucrările trebuie încheiate în 24 de luni.

”Suntem într-una dintre cele mai importante locații privind istoria județului Dâmbovița și istoria României. Ne-am dorit reabilitarea și modernizarea fostei Școli de Cavalerie care, după finalizarea lucrărilor, va intra în patrimoniul național cultural. Vom avea aici foarte mulți vizitatori. Anul trecut, am avut 4.488 de vizitatori, iar anul acesta, în primele zece luni, adică până la închiderea locației, am avut peste 6.000 de vizitatori”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Lucrările de restaurare și reabilitarea a acestei clădiri de patrimoniu prevăd modernizarea subsolului, a parterului și a etajului. Valoarea totală a investiției se ridică la peste 22 de milioane de lei. 8 milioane reprezintă fonduri norvegiene, iar diferența este acoperită de la bugetul Consiliului Județean Dâmbovița.

A mai precizat președintele CJD că, în cadrul acestui proiect, sunt prevăzute lucrări de consolidare a construcției, de conservare și restaurare a componentelor arhitecturale ale imobilului, de înlocuire și completare a instalațiilor interioare. Șarpanta va fi înlocuită cu una nouă – cu învelitoare din țiglă ceramică. Vor fi refăcute interioarele și exterioarele. Modelele istorice din mozaic, incluse în structura pardoselii din holul central, vor fi conservate. Pentru asigurarea accesibilității va fi montat un lift panoramic ce va avea acces de la nivelul curții până la fiecare nivel destinat publicului. La etajul corpului central se vor amenaja spații de expoziție. Tot în clădire vor fi realizate birouri administrative, alte spații muzeale și incinte dedicate activității de cercetare. În curte, în zona de sud a imobilului, vor fi construite o parcare publică, cu acces din Bulevardul Regele Ferdinand, și o alveolă pentru parcarea a două autobuze. Se are în vedere, în spațiul central execuția unei fântâni artizanale.

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, a spus că, odată cu deschiderea acestui șantier, suntem martorii unui eveniment de redare, de redescoperire a istoriei acestui neam.

„Dincolo de semnificația materială, dincolo de această investiție, discutăm de un moment important nu numai dacă ne raportăm la istoria județului Dâmbovița, ci la istoria României. Exact în locul în care suntem, s-a scris poate cea mai importantă pagină din istoria țării din ultima jumătate de secol. Investiția este una foarte importantă, un efort al Consiliului Județean Dâmbovița care nu peste mulți ani va fi apreciat la adevărata valoare”, a spus primarul Cristian Daniel Stan.

Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a mărturisit că, la finalul lucrărilor, fosta Școală de Cavalerie din Târgoviște va fi una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din întreaga regiune.

„Această clădire va sta în portofoliul Consiliului Județean Dâmbovița alături de un important număr de obiective istorice, artistice și naturale de pe teritoriul întregului județ cu care ne mândrim. Acestea au fost redate circuitului turistic și cultural al țării noastre prin proiecte de restaurare și conservare, implementate cu succes. Ele susțin și promovează bogata moștenire culturală cu care Județul Dâmbovița a fost binecuvântat”, a adăugat Corneliu Ștefan.

Lucrările la „unitatea militară de la Gară” vor fi realizate în cadrul proiectului „Conservarea, restaurarea, valorificarea clădirii Fosta Școală de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale a județului Dâmbovița”, cu o valoare totală de 21.790.929,67 lei (inclusiv TVA). Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Programului RO CULTURA – APEL 1 – Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice din cadrul Granturilor SEE și Norvegiene 2014 – 2020. Din valoarea totală, suma de 7.456.746,02 lei (inclusiv TVA), este contribuția financiară nerambursabilă din partea SEE, iar 1.864.186,51 lei (inclusiv TVA) este contribuția aferentă cheltuielilor eligibile proprii din partea UAT Județul Dâmbovița, prin Consiliul Județean Dâmbovița. Suma de 12.469.997,14 lei (inclusiv TVA) reprezintă valoarea contribuției proprii a UAT Județul Dâmbovița, prin Consiliul Județean Dâmbovița, cheltuieli neeligibile. Lucrările la acest obiectiv sunt executate de firma Pro Strategy.

La momentul de deschidere a șantierului de la Fosta Școală de Cavalerie, alături de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, și de primarul Cristian Daniel Stan, s-au aflat: vicepreședinții CJ Dâmbovița Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, secretarul județului – Dănuț Popa, deputații Carmen Holban, Radu Popa și Marian Țachianu.

Urmărește Incomod Media și pe Google NewsAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Interviu Direct la Subiect cu Valentin Căprariu

Valentino: de la șofer pe TIR la influencer de succes

Valentin Căprariu, cunoscut sub numele de Valentino, a devenit unul dintre cei mai populari români pe rețelele de socializare,...

Read More...
Man and young male student demonstrate how to sleep in space to a group of elementary students

NASA Stennis: Martie 2024

NASA Stennis, lider în explorarea spațiului: Martie 2024 Centrul Spațial NASA Stennis este în plină efervescență în această perioadă, marcând...

Read More...
Sisteme agroalimentare durabile și antreprenoriat rural – Academia Română, Filiala Iași

Colaboratori din domeniul cercetării economice

Un grup de cercetători români din cadrul Institutului de Cercetări Economice și Sociale „Gheorghe Zaneˮ au realizat un studiu...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro