Musica Ricercata Op.6 – “Lux Timisiensis”: O abordare proaspătă a muzicii vechi în Timișoara

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Gabriel Bebeșelea aduce lumina Iluminismului la Timișoara cu Musica Ricercata Op.6 – un concept muzical inovator

Filarmonica Banatul din Timișoara a anunțat lansarea unei noi serii de evenimente muzicale intitulate Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis”. Această serie de concerte aduce o abordare proaspătă a muzicii vechi, cu o selecție minuțioasă și documentată a repertoriului, în concordanță cu spiritul european al orașului.

Musica Ricercata Op.6 este concepută ca un omagiu adus perioadei de iluminare a orașului Timișoara și întregii Europe. Evenimentele programate în cadrul seriei vor descrie perioada imediată intrării Timișoarei sub lumina culturii europene, în timpul domniei Mariei Tereza.

În cadrul seriei, vor fi prezente câteva dintre cele mai importante ansambluri de muzică veche din Europa, precum Academy of Ancient Music, Le Concert Spirituel și Musica Ricercata. De asemenea, violonista Elicia Silverstein, una dintre cele mai importante interprete pe instrumente de epocă, va susține un workshop și două recitaluri în care va interpreta alături de organistul și clavecinistul Marco Mencoboni integrala Sonatelor Rozariului de Heinrich Biber.

Un alt artist de renume care va fi prezent în cadrul seriei este celebrul contratenor Valer Sabadus, considerat unul dintre cei mai importanți interpreți ai acestui repertoriu. Lucrările interpretate în cadrul evenimentelor vor reflecta perioada de iluminare a orașului Timișoara și întregii Europe.

Pe lângă muzica veche, seriei de concerte Musica Ricercata Op.6 îi va fi dedicat și Anul Dimitrie Cantemir, cel care a fost reformatorul notației muzicale turce. În acest sens, va fi organizat un concert susținut de ansamblul Derya Türkan din Istanbul, care va interpreta lucrări din Cartea științei muzicii de Dimitrie Cantemir.

Evenimentele din cadrul seriei Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis” vor avea loc în perioada 16 – 30 noiembrie 2023. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site-ul Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Această serie de concerte reprezintă o oportunitate unică pentru iubitorii muzicii vechi din Timișoara de a se bucura de interpretări de înaltă calitate și de a explora perioada de iluminare a orașului lor. Prin aceste evenimente, Filarmonica Banatul dorește să continue să aducă muzica clasică la un public larg și să consolideze legăturile culturale dintre Timișoara și Europa de Vest.

Sursa: www.sursadevest.ro

O abordare proaspătă a muzicii vechi, o selecție minuțioasă și documentată a repertoriului, în concordanță cu spiritul european al orașului și cu o structură pe cât de complexă, pe atât de atractivă, Filarmonica Banatul le propune timișorenilor o nouă serie de evenimente remarcabile – Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis”.

„După alungarea lui Bodor Mustafa Pașa de către Eugeniu de Savoya în urma asediului din octombrie 1716, Timișoara a ieșit definitiv de sub dominația Semilunei și a intrat în Epoca Iluminismului. Orașul a devenit unul modern și deschis valorilor europene, lucru care a facilitat pătrunderea rapidă a marii culturi vestice.Așa cum se știe, conceptul Capitalei Europene a Culturii pornește de la ideea că Timișoara este primul oraș iluminat electric stradal (exact acum 139 de ani). Conceptul Musica Ricercata Op.6 mută acțiunea cu aproximativ un secol și jumătate mai devreme, pornind de la iluminarea metaforică a Timișoarei, adică intrarea acestui oraș în Iluminism.Astfel, toate evenimentele din Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis” descriu perioada imediată intrării Timișoarei sub lumina marii culturi europene și felul în care muzica s-a metamorfozat, exact ca și orașul, pe întreg parcursul domniei Mariei Tereza (născută la câteva luni după intrarea Timișoarei în Imperiul Habsburgic).Titlul „Lux Timisiensis” se încadrează perfect în sloganul Capitalei Europene a Culturii, „Shine Your Light! Light up your city!”, iar toate evenimentele demonstrează sincronismul cultural dintre Timișoara și Europa de Vest pe tot parcursul Secolului Luminilor.Vor fi prezente câteva din cele mai importante ansambluri de muzică veche din Europa: Academy of Ancient Music (care aniversează o jumătate de secol de la refondare), Le Concert Spirituel, Musica Ricercata. Violonista Elicia Silverstein, una din cele mai importante interprete pe instrumente de epocă, va susține un workshop și două recitaluri în care va interpreta alături de organistul și clavecinistul Marco Mencoboni integrala Sonatelor Rozariului de Heinrich Biber.O prezență extrem de importantă este cea a celebrului contratenor Valer Sabadus, unul dintre cei mai importanți interpreți ai acestui repertoriu, despre care The Guardian spunea că are un „control uluitor și o tehnică fin șlefuită”.Lucrările interpretate vor circumscrie această perioadă de iluminare a orașului, cât și a întregii Europe.Pentru a înțelege și cultura otomană de dinaintea intrării Timișoarei în sfera culturii vest-europene, vom aniversa și Anul Dimitrie Cantemir, cel care a fost reformatorul notației muzicale turce, prin concertul ansamblului Derya Türkan din Istanbul”, spune maestrul Gabriel Bebeşelea, coordonatorul acestui noi concept, pe care publicul este invitat să îl experimenteze în perioada 16 – 30 noiembrie 2023.

Programul evenimentelor cuprinse în Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis”:

Joi, 16 noiembrie – Sala Capitol

19:30 Discuție pre-concert cu Gabriel Bebeșelea

20:00 CONCERT EXTRAORDINAR DE DESCHIDEREVALER SABADUS & MUSICA RICERCATAI

lluminatio

GABRIEL BEBEȘELEA – dirijor

VALER SABADUS – contratenor

În program vor fi lucrări de: Johann Adolph Hasse, Georg Friedrich Händel, Heinrich Biber, Jean Philippe Rameau, Joseph Bologne Chevalier de Saint Georges, Michael Haydn, Carl Ditters von Dittersdorf, Maksim Berezovski, Giuseppe Sarti, Stephen Storace.

Vineri, 17 noiembrie – Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara

17:00 Workshop de vioară barocă cu Elicia Silverstein

Sâmbătă, 18 noiembrie – Biserica Sf. Ecaterina

20:30 Discuție pre-concert cu Elicia Silverstein

21:00 RECITAL NOCTURN ELICIA SILVERSTEIN & MARCO MENCOBONI

Mysterium I

Heinrich Biber – Integrala sonatelor Rozariului (1)

Duminică, 19 noiembrie – Biserica Piaristă

20:30 Discuție pre-concert cu Elicia Silverstein

21:00 RECITAL NOCTURN ELICIA SILVERSTEIN & MARCO MENCOBONI

Mysterium II

Heinrich Biber – Integrala sonatelor Rozariului (2)

Luni, 20 noiembrie – Liceul de Artă „Ion Vidu” – Sala „Mihai Perian”

19:30 Discuție pre-concert cu Derya Türkan

20:00 DERYA TÜRKAN ENSEMBLE

Cantemir 300/350

În program: lucrări din Cartea științei muzicii de Dimitrie Cantemir.

Sâmbătă, 25 noiembrie – Librăria „La Două Bufnițe” (intrare liberă)

18:00 Dialog cu publicul al poetului Radu VancuBufnițele și Luminile Timișoarei

Duminică, 26 noiembrie – Domul Romano-Catolic

19:30 Discuție pre-concert cu Laurence Cummings

20:00 CONCERT EXTRAORDINAR ACADEMY OF ANCIENT MUSIC Muzică pentru o împărăteasă

LAURENCE CUMMINGS – dirijor

HILARY CRONIN – soprană

În program, lucrări de: Maria Teresa Agnesi, Joseph Haydn, Johann Adolph Hasse, Theresa Marianna Martinez, Wolfgang Amadeus Mozart.

Luni 27 noiembrie – miercuri, 29 noiembrie – Facultatea de Muzică și Teatru Timișoaraora

17:00 Workshop de transcriere a manuscriselor muzicale cu Gabriel Bebeșelea

Joi, 30 noiembrie – Domul Romano-Catolic

19:30 Discuție pre-concert cu Hervé Niquet

20:00 CONCERT EXTRAORDINAR DE ÎNCHIDERE

LE CONCERT SPIRITUEL Mozart în Salzburg

HERVÉ NIQUET – dirijor

În program, lucrări de: Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Michael HaydnAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Construirea forței interioare: Exerciții cu propriul greutate pentru o musculatură puternică

Construirea forței interioare: Exerciții cu propriul greutate pentru o musculatură puternică În ultimii ani, tot mai multe persoane au început...

Read More...

Comoara literară a Antichității: Biblioteca din Pergam

Biblioteca din Pergam: Comoara literara a Antichitatii Biblioteca din Pergam, situata in orasul antic Pergamum din Asia Mica, a reprezentat...

Read More...

Explorând diversitatea vieții: Biomi unici și specii variate

Explorând diversitatea vieții: Biomi unici și specii variate Când ne gândim la diversitatea vieții pe Terra, ne simțim adesea copleșiți...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro