Mesajul Preşedintelui României, Klaus Iohannis, transmis cu ocazia marcării a 145 de ani de la numirea primului ofiţer evreu în Armata României

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
original_videoconferinta_cu_presedintele_consiliului_european_charles_michel_si_un_grup_de_lideri_europeni_21_martie_2022_1

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 1 septembrie 2022, un mesaj cu ocazia marcării a 145 de ani de la numirea primului ofiţer evreu în Armata României. Mesajul a fost prezentat de către Mihai Şomordolea, Consilier de Stat – Departamentul Securităţii Naţionale – Secretariat CSAT, transmite Departamentul Comunicare Publică.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

În acest an, se împlinesc 145 de ani de la numirea primului ofiţer evreu în Armata României. Mauriciu Brociner, înrolat voluntar în cadrul batalionului comandat de căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu, a fost ulterior avansat la gradul de sublocotenent şi a participat la Războiul de Independenţă din 1877-1878, în atacul asupra Redutei Griviţa 2, în timpul căruia a fost rănit.

Pentru curajul său, sublocotenentul Mauriciu Brociner a fost decorat cu Ordinul “Steaua României” şi a primit cetăţenia română, alături de cei peste 880 de etnici evrei care au luptat în Armata Română în timpul Războiului de Independenţă.

Evenimentul de astăzi pune în evidenţă unitatea şi dăruirea cu care locuitorii ţării noastre, indiferent de etnie, au luptat sub culorile drapelului românesc pentru libertatea, independenţa şi idealurile naţionale, iar sacrificiile lor nu vor fi uitate.

Lupta în comun, umăr la umăr, a tuturor celor care împărtăşesc aceleaşi valori şi idealuri, este astăzi chiar spiritul Alianţei din care România face parte.

Acum suntem “Toţi pentru unul, unul pentru toţi!”, iar sub această deviză a Alianţei Nord-Atlantice, cea mai puternică alianţă politico-militară defensivă, militarii noştri se pregătesc şi luptă împreună cu camarazii lor din statele NATO, într-o expresie a comuniunii de valori şi a cetăţeniei democratice, în care respectul diversităţii noastre culturale ne întăreşte şi ne apropie.

În actualul context marcat de multiple crize, se accentuează însă intoleranţa şi actele de violenţă împotriva unor întregi categorii de oameni. Astfel de manifestări nu trebuie tolerate.

Implementarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură pentru perioada 2021-2023, care produce deja efecte benefice la nivel naţional, demonstrează, încă o dată, hotărârea ţării noastre în promovarea toleranţei şi bunei înţelegeri în societate.

Doar prin cunoaştere şi respect reciproc, valorile umaniste universale care stau la baza Cartei Universale a Drepturilor Omului şi a Tratatelor Uniunii Europene vor triumfa, contribuind la creşterea toleranţei şi consolidarea păcii, iar ţara noastră este pe deplin angajată în această direcţie.

Mulţumesc comunităţii evreieşti pentru implicarea în viaţa socială din România şi îi asigur pe membrii acesteia, precum şi pe cei ai celorlalte grupuri etnice de pe teritoriul ţării noastre, de întregul meu sprijin în realizarea dezideratelor propuse. Doar împreună putem contribui la dezvoltarea României.

Foto: presidency.ro
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

NASA Astronomer Sees Power in Community, Works to Build More

Comunitatea Stiintifica: O Aventura Colectiva

O astronomă de la NASA, Dr. Natasha Batalha, dezvăluie că unul dintre cele mai bune aspecte ale muncii sale...

Read More...

Laurențiu Badea, campion la dublu la Siauliai Open by Toyota U16 din Lituania

Laurențiu Badea, un tânăr tenismen român în vârstă de 14 ani, a reușit să obțină un succes notabil la...

Read More...
România și Suedia în perioada celui de-al Doilea Război Mondial – Academia Română, Filiala Iași

Prezentarea lucrării România și Suedia în perioada celui de-al Doilea Război Mondial

Centrul de Istorie a Secolului XX organizează joi, 22 februarie 2024, de la ora 18:00, prezentarea lucrării "România și...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro