Luna Plantării Arborilor: Acțiunea de Împădurire în Dâmbovița

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
2 aprilie 2024, ora 10:00. Nu rata exercițiile demonstrative organizate de Jandarmeria Dâmbovița! – incomod-media.ro

În perioada 15 martie – 15 aprilie are loc tradiționala „Lună a Pădurii” sau „Luna Plantării Arborilor”, organizată de Romsilva la nivelul tuturor Direcțiilor Silvice din România. Acest eveniment implică elevi, studenți, jandarmi și reprezentanți ai diferitelor instituții de stat, asociații și fundații, care se alătură acțiunilor de împădurire și de creare a plantațiilor de arbori.

În cadrul acestei luni dedicate pădurii, Direcția Silvică Dâmbovița a început lucrările de plantaj încă din februarie, continuând procesul demarat în toamnă. Astăzi, acțiunea de împădurire s-a desfășurat în sudul județului Dâmbovița, în zona localității Cojasca, unde se va înființa o plantație pe 20 de hectare cu bază de stejar.

La această activitate au participat reprezentanți ai Direcției Silvice Dâmbovița, ai Ocolului Silvic Răcari, elevi de la Liceul Teoretic „Ion Ghica” Răcari, jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Dâmbovița și angajați de la Garda de Mediu Dâmbovița. Parteneri la această acțiune au fost Primăriile Răcari și Cojasca.

Directorul Petre Marin și șeful Ocolului Silvic Răcari, Cătălin Mușat, au fost însoțiți de subprefectul județului Adrian Chițescu și comisarul șef al Gărzii de Mediu Dâmbovița, Vlad Drugă. Ing. Petre Marin a prezentat fondul forestier administrat de Direcția Silvică Dâmbovița, constând în 53 de mii de hectare de pădure de stat și 17 mii de hectare de fond privat, și a vorbit despre șantierul de împădurire de la Cojasca.

Pe lângă plantarea a 20 de hectare cu diferite specii de arbori, Ocolul Silvic Răcari va planta în această primăvară încă o suprafață de 1 hectar, urmând să completeze restul de 19 hectare la toamnă. Întreaga suprafață va fi împrejmuită cu plasă de sârmă pentru a proteja plantajul.

De la Cojasca, reprezentanții au mers în Pădurea Bolovani, unde Direcția Silvică Dâmbovița a înființat un complex rezervație de vânătoare de cerb lopătari. După ce rezervația de mistreți a fost decimată de epidemia de pestă porcină africană, s-a decis să se populeze țarcul de la Bolovani cu cerbi lopătari. Până în prezent, numărul acestora a ajuns la 30 de exemplare, iar silvicultorii se asigură că animalele au condițiile necesare pentru dezvoltare și perpetuare.

În concluzie, Luna Pădurii reprezintă un moment important pentru promovarea imagini pădurii și a importanței plantării de arbori, iar acțiunile desfășurate de Direcția Silvică Dâmbovița evidențiază implicarea și responsabilitatea în conservarea și dezvoltarea fondului forestier din zonă.

Sursa: incomod-media.ro

Suntem în tradiționala „Lună a Pădurii” sau „Luna Plantării Arborilor”, manifestare lucrativ-civică organizată de Regia Națională a Pădurilor Romsilva la nivelul tuturor Direcțiilor Silvice din România.

În acest context, elevi, studenți, jandarmi, reprezentanți ai diferitelor instituții de stat, asociații și fundații participă, alături de slujitorii aurului verde, la acțiuni de împădurire, de creare a unor plantații de diferite specii de arbori.

Luna Pădurii, care se desfășoară în perioada 15 martie – 15 aprilie, așa cum a precizat directorul Direcției Silvice, inginer Petre Marin, este o manifestare de promovare a imaginii pădurii, a importanței fondului forestier, de stimulare și conștientizare a plantării de arbori, dar la Direcția Silvică Dâmbovița lucrările de plantaj au început încă din februarie, o continuare a procesului demarat în toamnă.

Astăzi, de pildă, acțiunea de împădurire s-a desfășurat în sudul județului Dâmbovița, pe o suprafață de teren din zona localității Cojasca, unde silvicultorii urmează să înființeze o plantație pe 20 de hectare având ca bază stejarul. La această activitate lucrativă în aer liber, reprezentanții Direcției Silvice Dâmbovița, cei ai Ocolului Silvic Răcari, au avut ca sprijin elevi de la Liceul Teoretic „Ion Ghica” Răcari, militari jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Dâmbovița și angajați de la Garda de Mediu Dâmboviţa. Parteneri la această acțiune au fost Primăriile Răcari și Cojasca.

Alături de directorul Petre Marin și de șeful Ocolului Silvic Răcari, Cătălin Mușat, s-au aflat subprefectul județului Adrian Chițescu și comisarul șef al Gărzii de Mediu Dâmbovița – Vlad Drugă.

Ing. Petre Marin a făcut o prezentare sintetică a Direcției Silvice Dâmbovița, a fondului forestier pe care îl administrează, respectiv 53 de mii de hectare pădure de stat, plus 17 mii hectare fond privat, a trecut în revistă lucrările de sezon, după care a vorbit despre șantierul de împădurire de la Cojasca. Am aflat de la directorul unității silvice că cele 20 de hectare care vor fi plantate cu diferite specii de arbori provin de la o societate comercială drept compensație pentru o suprafață de 6,6 hectare de fond forestier, scoasă din circuit în zona Ploiești, ca urmare a amenajării unei structuri economice.

Puieții care vor fi plantați pe fondul de la Cojasca provin de la Pepiniera Centrală Găești. În această primăvară, pe terenul aflat acum în gestiunea Ocolului Silvic Răcari se va planta o suprafață de 1 hectar, urmând ca la toamnă să fie completat și restul de 19 hectare.

Șeful Ocolului Silvic Răcari, Cătălin Mușat, ne-a precizat că întreaga suprafață, pentru a fi protejat plantajul, va fi împrejmuită cu plasă de sârmă.

Inginerul silvic Adina Prodan a prezentat elevilor, celor care au participat la lucrările de plantaj, tehnologia specifică și a vorbit și despre speciile de arboret care vor intra în structura viitoarei păduri.

De la Cojasca, am mers în Pădurea Bolovani, unde Direcția Silvică Dâmbovița a înființat un complex rezervație de vânătoare de cerb lopătari. Inițiativa a pornit în urmă cu trei ani, când la Bolovani au fost aduse primele exemplare de cerb, respectiv 15 femele și 4 masculi.

În pădurile de la Bolovani, până atunci, a ființat o rezervație de mistreți. Întrega populație, peste 200 de exemplare, a fost decimată de epidemia de pestă porcină africană. Ne-a mărturisit inginerul Cătălin Mușat, șeful Ocolului Silvic Răcari, că intenția ar fi să recreeze rezervația de mistreți, dar trebuie urmărit cu atenție fenomenul, deoarece există riscul reapariției bolii.

Deocamdată, țarcul de la Bolovani este populat cu cerbi lopătari. S-a ajuns acum la 30 de exemplare din această specie. Cele 60 de hectare puse la dispoziția cornutelor au fost împrejmuite cu gard, iar silvicultorii se ocupă pentru a asigura animalelor toate condițiile necesare dezvoltării și perpetuării speciei.

Urmărește Incomod Media și pe Google NewsAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Construirea forței interioare: Exerciții cu propriul greutate pentru o musculatură puternică

Construirea forței interioare: Exerciții cu propriul greutate pentru o musculatură puternică În ultimii ani, tot mai multe persoane au început...

Read More...

Comoara literară a Antichității: Biblioteca din Pergam

Biblioteca din Pergam: Comoara literara a Antichitatii Biblioteca din Pergam, situata in orasul antic Pergamum din Asia Mica, a reprezentat...

Read More...

Explorând diversitatea vieții: Biomi unici și specii variate

Explorând diversitatea vieții: Biomi unici și specii variate Când ne gândim la diversitatea vieții pe Terra, ne simțim adesea copleșiți...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro