IN:Fusion – un incubator de idei pentru artisti si oameni de stiinta

BY: stiridinromania.ro In Articole, Cultura

Pe 1 august, Asociatia Qolony incepe prima etapa a celui mai nou proiect pe care il deruleaza, IN:Fusion, un hackathon experimental ce aduce impreuna oameni de stiinta si teoreticieni cu artisti si designeri pentru a dezvolta impreuna idei artistice inovative. Astfel, pana pe 1 septembrie, artistii din Romania pot inscrie pe site-ul asociatiei proiecte din sfera conceptului IN:Fusion – Biophilia – Technophilia, in care sa isi prezinte ideile de reconciliere a tehnologiei care creste exponential cu nevoia de conectare cu natura.

Echipa artistica a proiectului, formata din Mihaela Ghita, manager cultural, jurnalist de stiinta, Floriama Candea artist, curator, Diane Pricop, manager cultural, jurnalist de art & science, dr. Ana Butcaru, cercetator stiintific, Centrul de Cercetare pentru Studiul Calitatii Produselor Agroalimentare si dr. Anca Aldea, cercetator stiintific INFIM, va selecta 10 artisti dintre cei inscrisi pentru a participa la hackathon-ul care se va desfasura intre 16 – 22 septembrie, la conacul Otetelesanu aflat in patrimoniul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor de pe platforma Magurele.

            Asociatia Qolony si-a propus sa promoveze colaborarea transdisciplinara intre arta si cercetare stiintifica asa ca recurge la un hackathon – context folosit mai degraba de antreprenori, ingineri si programatori – in vederea dezvoltarii unei infrastructuri colaborative intre artisti si oamenii de stiinta. Acest tip de program are potentialul de a crea noi oportunitati de invatare si de dezvoltare profesionala si personala pentru disciplinele aparent diferite pe care le aduce impreuna.

IN:Fusion va da artistilor posibilitatea de a-si testa si de a-si dezvolta ideile de proiecte impreuna cu cercetatorii din institutele de cercetare partenere (Institutul de Stiinte Spatiale, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor Plasmei si Radiatiei, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Textile si Pielarie, Centrul de Cercetare pentru Studiul Calitatii Produselor Agroalimentare, GeoEcoMar – Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina). De asemenea, prin participarea la program, artistii vor putea avea acces la informatiile stiintifice si facilitatile din institute iar cercetatorilor le va oferi  prilejul de a interactiona cu un alt tip de creativitate, miza fiind formarea unor  parteneriate de lucru mai putin conventionale.

            Tema aleasa de IN:Fusion va investiga contrastul aparent dintre biofilie si tehnofilie, concepte care par a descrie doi poli opusi ai relatiei noastre cu lumea inconjuratoare. Cu toate acestea, schimbarile rapide in contextele sociale, stiintifice, tehnologice si ecologice au dus la o coexistenta a acestor doua directii – pe de o parte, tehnologia in crestere exponentiala si, pe de alta parte, o preocupare crescanda pentru conservarea si protectia mediului inconjurator.

            Spre exemplu, omenirea a dezvoltat deja practici biomimetice, prin care recunoaste inteligenta intrinseca a speciilor non-umane (animale, ciuperci, bacterii, fungi), modeleaza tehnologii bazate pe aceste forme de inteligenta, realizeaza cladiri vii, roboti auto-organizati si altele. in paralel, constientizand impactul manipularii biologiei, exista si un scenariu low-tech care imagineaza o lume a rezilientei, a dezvoltarii durabile, a industriei cu zero deseuri, o lume care incearca sa schimbe tehnologiile care perturba mediul natural.

            “Cum putem sustine atat aceasta crestere a interesului pentru tehnologie, cat si nevoia noastra intrinseca de a fi conectati cu natura si de a proteja ecosistemele fragile ale Pamantului? Putem privi tehnologia doar ca un agent al separarii noastre de natura sau o putem valorifica ca pe un agent de conexiune cu mediul inconjurator? Putem stabili cu adevarat granitele clare intre biologic si sintetic? Pot tehnologiile noastre digitale si modelele de sustenabilitate sa remodeleze cultura pentru a fi aliniata cu nevoile lumii naturale? Ce contributii aduce cercetarea stiintifica in acest sens?”, sunt intrebarile la care isi propun sa raspunda prin acest hackathon initiatorii proiectului.

            In concluzie, IN:Fusion aduce in prim-plan provocarea de a gasi echilibrul intre tehnologie si natura, de a integra progresele tehnologice in moduri care sa fie in armonie cu mediul inconjurator, de a cauta modele stiintifice si de a implica comunitati aparent diferite – artisti si cercetatori pentru a explora impreuna aceste scenarii. Mai multe detalii despre IN:Fusion se gasesc pe site: https://qolony.eu/infusion-open-call/ si in regulamentul aplicatiei.
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Conferință de presă cu miniștrii Germaniei și Românie, alături de legende ale fotbalului

În cadrul unei conferințe de presă prilejuită de întâlnirea bilaterală dintre ministrul Federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser,...

Read More...
Fără apă caldă şi presiune scăzută la apa rece de la robinete! Anunţurile făcute de Aquatim şi Colterm

Probleme cu apa pentru locuitorii din Timișoara și Chișoda

Mii de timișoreni și locuitorii din Chișora vor întâmpina probleme cu furnizarea apei, în urma unor lucrări planificate de...

Read More...

Campionatele Naționale de Șah pentru Copii și Juniori 2024 – Ziua a treia

În cea de-a treia zi a Campionatelor Naționale de Șah pentru Copii și Juniori 2024 s-a jucat runda a...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro