Începe The Night-Art Festival la Timișoara: Instalații de lumină, muzică și artă nocturnă timp de două săptămâni

BY: stiridinromania.ro In Articole, Cultura

Evenimentul care transformă Timișoara într-un laborator cultural nocturn începe vineri în orașul de pe Bega. Până pe 12 octombrie, sub emblema “Culture Doesn’t Sleep”, arta nocturnă va fi vedetă, schimbând perspective și oferind vizitatorilor experiențe inedite.

Seara de 29 septembrie marchează debutul acestui eveniment de amploare, iar primul capitol al aventurii culturale aduce în prim plan o notă de magie, prin spectacolul live „Giant Babies”, creat de Cia Majareta Productions (Spania). Protagoniștii sunt trei bebeluși uriași care se vor plimba prin mulțime. De asemenea, publicul se va bucura de o imagine aparte prin show-ul de video mapping adus de Aural Eye, precum și de un spectacol cu K-lu, artist vizual și sonor îndrăgit de timișoreni.

The Lighthouse: Un loc uitat din inima Timișoarei se transformă în casa luminii

Asociația Daisler este responsabilă pentru redeschiderea ușilor unui loc emblematic, cu o istorie aparte în Timișoara. Restaurantul Flora devine, timp de două săptămâni, The Lighthouse – prima casă din România dedicată luminii. Legendarul loc de întâlnire din Timișoara – care a fost martor la mișcarea flower power a anilor ’60-’80 – va găzdui în următoarea perioadă instalații luminoase, întâlniri cu artiști, dezbateri publice, ateliere și o expoziție foto spectaculoasă a celebrului Sven Marquardt.

Cred foarte mult în ceea ce vom lăsa moștenire din prisma existenței  «Lighthouse»-ului.  De la  bun  început,  ideea  a  fost să punem stăpânire pe o clădire veche, închisă de ani de zile, cu care întregul oraș are o  relație  emoțională,  și să încercăm să o reamplasăm în mentalul colectiv, chiar dacă pentru o perioadă foarte scurtă de timp. Sperăm ca potențialul pe care această clădire îl va demonstra în aceste zile să fie atât de mare încât efectele să se vadă și după evenimentul nostru”, explică Andi Daiszler, fondatorul Lights On

The Light-Art Circuit: Instalații luminoase din toată lumea, în Iosefin

Aproape 20 de instalații luminoase – create de către artiști din țări precum Marea Britanie, Germania, Olanda sau România – vor oferi un spectacol aparte în cartierul Iosefin. Aici vor fi expuse de la creații care folosesc banda izolatoare ca principal element, la lucrări sculpturale care stârnesc discuții relevante și până la lebede care vor “dansa” pe râul Bega, într-un spectacol unic care aduce romantismul în era roboților.

Culture of Nightlife Conference: Experți internaționali vorbesc despre beneficiile culturii pe timp de noapte

Culture of Nightlife Conference este un eveniment major național dedicat culturii vieții de noapte ce expune și explică rolul evenimentelor culturale care au loc după lăsarea întunericului, totul plecând de la ideea că lumina educă, inspiră și conectează. Evenimentul va reuni invitați internaționali cu care fac parte din organizații influente și cunoscute la nivel global, precum International Night Studies Network. La Timișoara va fi prezent și Night Mayor of Amsterdam – primarul de noapte fiind persoana responsabilă de organizarea și dezvoltarea armonioasă a vieții culturale de noapte – o funcție care poate fi întâlnită în doar câteva orașe din întreaga lume.

Night Gigs: Bilete cu destinații surpriză și performance-uri misterioase

Evenimentele din seria Night Gigs le rezervă curioșilor o experiență intrigantă, plină de surprize, în locații inedite din Timișoara. Spectatorii achiziționează bilete fără a cunoaște în detaliu ce îi așteaptă în cadrul spectacolului sau în ce locuri vor ajunge. Într-o singură seară, pot fi martorii unor acte artistice diverse – precum muzică live, teatru de club, slam poetry, drag show, stand-up comedy sau prezentări captivante ale unor specialiști din diverse domenii. Fiecare performance din cadrul acestui eveniment are loc într-un cadru neobișnuit și aduce cu sine o doză considerabilă de surpriză pentru publicul său avid de aventură culturală. Bilete sunt disponibile aici.

Night Theater: Cultură în timpul călătoriei cu autobuzul

Night Theater aduce o experiență de teatru cu totul neobișnuită: un spectacol care se desfășoară într-un autobuz electric aflat în mișcare. Publicul este invitat să se îmbarce într-o călătorie extraordinară în interiorul unui autobuz electric produs de ATP Trucks & Buses. Prin această plimbare captivantă, spectatorii vor fi purtați în lumea poveștilor inspirate din mărturiile și experiențele locuitorilor din Timișoara, alăturându-se actorilor într-un mod inedit. Câteva bilete mai sunt disponibile aici.

Night Walks: Singurele tururi ghidate de noapte din Timișoara

Festivalul aduce tuturor celor curioși și tururi ghidate pe timp de noapte, care dezvăluie instalațiile luminoase și poveștile din culisele cartierului Iosefin. Într-o combinație de magie nocturnă și istorie urbană, aceste tururi nocturne promit să transforme întunericul într-o oportunitate de a descoperi orașul dintr-o perspectivă cu totul nouă. Înscrierile se pot face aici.

Alte evenimente: Transformăm Podul de Fier în scenă

The Night-Art Festival vine și cu alte surprize pentru timișoreni. Imediat după apus, timp de trei zile, Podul de Fier din cartierul Iosefin se transformă într-o veritabilă scenă. Vor încânta publicul cei de la Fără Zahăr (pe 4 octombrie), JazzyBIT (pe 9 octombrie), respectiv Amalia Gaiță (pe 11 octombrie). Accesul este gratuit.
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

MET Summer Trophy: Turneul ITF M15 la București din iulie 2024

MET Summer Trophy este un turneu de tenis de nivel ITF M15 ce va avea loc la București între...

Read More...

Premieră în Justiție. Imaginea lui Ceaușescu pe prelata unui camion i-a adus dosar penal unui locuitor din Zalău

Fotografia alb-negru de pe camionul surprins pe Valea Oltului era însoțită de textul: „Singurul conducător român cu sânge de...

Read More...

Miniștrii de Externe din SUA și Rusia au discutat telefonic despre riscul unei „posibile escaladări”

Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au discutat telefonic, pe 12 iulie,...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro