Ignorarea Ziua Eliberării Clujului: o manifestare a antiromânismului

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
11 octombrie 1944, eliberarea Clujului de sub ocupația Ungariei hortiste. Boc, prin tăcere, este in doliu, Foto: Facebook / Emil Boc

Ziua de 11 octombrie 1944, ziua eliberării orașului Cluj-Napoca de sub teroarea horthystă, nu mai este sărbătorită în mod corespunzător în oraș, în comparație cu alte orașe din Transilvania de Nord care au fost ocupate de armata ungară. Deși alte orașe precum Satu Mare și Oradea organizează ample manifestări cu parade militare și activități culturale-patriotice pentru a marca această zi importantă, la Cluj lucrurile stau diferit.

Primarul Emil Boc pare să evite să se implice activ în organizarea evenimentelor dedicate Zilei Eliberării Clujului. Se pare că acesta preferă să se ascundă într-un cimitir pentru a evita eventualele critici din partea UDMR-iștilor. Aceasta ridică întrebarea dacă administrația din Cluj are o atitudine antiromânească și dacă există motive pentru care monumentele românești sunt neglijate sau distruse.

Un clujean, actorul și regizorul Emanuel Petran, a exprimat nemulțumirea față de atitudinea primarului Boc în legătură cu Ziua Eliberării Clujului. Petran acuză administrația că nu promovează și nu sărbătorește adecvat această zi importantă pentru istoria orașului. El aduce în discuție faptul că sub mandatul lui Boc au fost date jos statui ale personalităților românești și ridicate statui ale maghiarilor care au făcut rău românilor. Acest lucru arată, în opinia sa, nu doar prostie, ci și trădare față de identitatea românească.

Petran atrage atenția și asupra faptului că organizațiile care ar trebui să promoveze aceste momente importante ale istoriei orașului sunt sub controlul primăriei prin intermediul domnului Țene, responsabil cu cultură. El acuză administrația că folosește banii clujenilor în propriul interes și că nu se implică suficient în conservarea identității românești.

Deși în mod normal Ziua Eliberării Clujului ar trebui să fie marcată printr-o paradă militară și sărbătorită în mod solemn, actorul Emanuel Petran consideră că primarul Boc nu ar fi de acord cu acest lucru. Petran sugerează ironic ca Boc să meargă la Budapesta împreună cu domnul Țene și să-și exprime regretul pentru eliberarea Clujului de către trupele române.

Această perspectivă aduce în discuție problemele legate de conservarea identității românești în Cluj-Napoca și de relațiile tensionate dintre comunitatea românească și cea maghiară din oraș. Este important ca administrația locală să fie deschisă la dialog și să promoveze valorile istorice și culturale ale tuturor comunităților din oraș, evitând astfel tensiunile și acuzațiile de discriminare sau trădare.

De ani și ani de zile, ziua de 11 octombrie 1944, ziua eliberării orașului Cluj-Napoca de sub teroarea horthystă, nu mai este sărbătorită cu același fast cu care este de pildă sărbătorită ziua eliberării altor orașe din Transilvania de Nord, ocupată de către armata ungară. De pildă la Satu Mare și al Oradea sau prin alte orașe, această zi consfințește prilejul unor ample manifestări cu parade militare, cu activități cultural-patriotice, manifestări artistice și momente solemne, ceremonii religioase și militare, etc. De ani buni la Cluj, Boc se ascunde într-un cimitir ca nu cumva să-l vadă UDMR-iștii și să măcăie urât despre Ziua Eliberării Clujului? Ori atunci care să fie explicația că o asemenea zi este tratată într-un mod ordinar, ca și altele care trec fără rost și fără însemnătate? Să ne mire atunci dovezile de antiromânism ale administrației din Cluj la adresa a numeroase monumente românești?

Redăm integral părerea unui clujean, a actorului și regizorului Emanuel Petran despre atitudinea lui Boc din ultimii ani față de Ziua Eliberării Clujului de sub ocupația horthystă, ziua de 11 octombrie 1944:

“11 octombrie 1944, eliberarea Clujului de sub ocupația Ungariei hortiste. Boc, prin tăcere, este in doliu.

Domnule Boc, dacă bine îmi aduc aminte sunteți ales ca primar, din greșeală, de către români. E drept, cu sprijinul maghiarilor. Ei nu au greșit, au investit în dumneavoastră și au câștigat! Astfel, împreună cu Consiliul Local, ați dat 10 milioane de euro lui Maczalik si altora, ca să pună la pământ istoria și memoria românilor, într-un proiect de demolare a istoriei noastre, ilegal. Dacă era doar atât, aș fi zis că sunteți prostuț. Dar, statuile maghiarilor care au făcut rău românilor se ridică sub mandatul dumneavoastră, deci pe lângă prostie, dați dovadă si de trădare. Din această cauză, sub mandatul dumneavoastră, statuile românești din Cluj sunt date jos, iar cele maghiare ridicate. De asta, l-ați ales pe Maczalik, arhitect de etnie maghiară, premiat de către Budapesta, să desăvârșească opera dumneavoastră de deznaționalizare a românilor prin acțiuni de ștergere a memoriei, a istoriei și a identității românești din Cluj. Așa cum am promis, în scurt timp o să vă fac plângere penală pentru aceste atentate împotriva românilor, fiindcă dumneavoastră, ca primar, trebuia să apărați și să conservați identitatea românească, nu să o distrugeți.

Dar, acum, să vorbim despre un alt act, care, la fel ca memoria personalităților românești pe care o distrugeți, îl treceți cu vederea, deși și datorită lui sunteți primar român în Cluj. În 11 octombrie se implinesc 79 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația Ungariei hortiste.

Normal, pentru dumneavoastră, din moment ce dați jos Școala Ardeleană , pe Blaga și Eminescu, pe Iuliu Maniu și îl ridicați pe Marton Aron, cel pe care statul român l-a arestat pentru activități impotriva statului român, înțeleg, este un moment de durere cruntă.

Dar, dacă dumneavoastră nu suportați ideea de a celebra eliberarea Clujului, de ce îl mai plătiți pe domnul Țene, cel de la cultură? Toate organizațiile care ar trebui să promoveze aceste momente ale istoriei noastre, devin de fapt anexe ale primăriei, prin faptul că cei care le conduc primesc bani de la dumneavoastră și se află sub oblăduirea și conducerea domnului Țene, cel care este un fel de struțo-cămilă al distribuirii banilor din primărie. Astfel, prin domnul Țene, primăria conduce de fapt ONG-urile. Vă amintesc că banii nu sunt ai dumneavoastră și ai domnului Țene, ci ai clujenilor. Deci banii trebuie să se întoarcă in servicii publice, lor. Dumneavoastră doar trebuie să-i administrați corect. Iar domnul Țene, trebuie să-și facă treaba față de clujeni, nu trebuie să conducă ONG-urile în numele dumneavoastră.

Domnul Țene, la dispoziția dumneavoastră, este cel care ar trebui să organizeze activitățile cu ocazia eliberării Clujului de sub ocupația hortistă.

În 11 octombrie ar trebui să fie o paradă militară, nu? Ar trebui să ne bucurăm. Dar, sunt naiv, nu? Din moment ce dumneavoastră dați statuile românilor jos, de ce ați onora armata și populația cu amintirea eliberării? Că doar dumneavoastră vreți inversul, nu? Altfel de ce l-ați angajat pe Maczalik pe 10 milioane de euro să ne distrugă istoria și trecutul?

Domnule Boc, vă propun să mergeți la Budapesta împreună cu domnul Țene și să faceți o sesiune de comunicări prin care să vă exprimați regretul ocupării Clujului de către trupele române. Vorbiți cu Maczalik care a fost premiat de Budapesta. Sigur vă pune o vorbă bună.”, a scris pe facebook actorul Emanuel Petran

Stirea a aparut pentru prima dată în Glasul.info.


Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Glasul.info

Sursa si foto: Glasul.info
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Ministrul ucrainean de Externe, în China pentru discuții legate de oprirea războiului

Vizita ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, va dura până vineri și este prima pe care o face în...

Read More...
Enel lucrează! Locuitorii din Tapia şi Măguri, fără apă şi curent

Întreruperi de curent electric pe străzile din oraș

Întreruperi de curent electric în Timișoara în zilele de joi, 25 iulie, și vineri, 26 iulie, între orele 9,30...

Read More...

Aproape 60% din notele de la titularizare au fost sub 7

Ministerul Educaţiei a publicat, marţi la prânz, rezultatele înregistrate la proba scrisă (17 iulie) din cadrul concursului pentru ocuparea...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro