“Ierarhul greco-catolic PSS Ioan Călin Bot – de la familie practicantă la conducerea a cinci județe”

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
”Vom stimula vocațiile autentice și curajoase, avem nevoie de oameni convinși” – Redeșteptarea

Ioan Călin Bot a fost instalat ca Episcop eparhial de Lugoj în data de 20 iulie 2023. Aceasta este o veste importantă pentru comunitatea greco-catolică din România și pentru toți credincioșii din cele cinci județe acoperite de Eparhia Lugoj – Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și o parte din Alba. Desigur, înainte de a afla mai multe despre slujirea și experiența episcopului Bot, este important să cunoaștem mai întâi drumul său personal și spiritual.

PSS Bot provine dintr-o familie practicantă greco-catolică din Tihău, județul Sălaj. Ca cel mai mare dintre cei cinci frați, mediul său familial a fost fundamentat pe valori religioase puternice. Participarea la slujba de duminică și practicarea sfintelor taine a fost considerată ca ceva absolut natural și esențial pentru el și familia sa. Aceste valori transmise de părinți și bunici au ghidat pasul către drumul său vocațional în viață.

Împreună cu aceste valori, influența profesorilor săi de la Institutul Teologic din Cluj a avut un impact major asupra tânărului Bot. Majoritatea profesorilor săi trecuseră prin închisorile comuniste datorită credinței lor greco-catolice. Cu toate acestea, în loc să se lase cuprinși de resentimente, acești dascăli și-au exprimat valorile lor profund religioase și au supraviețuit prin spiritul lor pozitiv și acceptarea neîn-tinației. Studiile teologice completate ulterior la Roma l-au încântat și l-au moldovân în continuare pe drumul său spre preoție.

După 28 de ani de serviciu ca preot, ierarhul Bot a fost atras în primul rând de misiunea lui de a lucra cu tinerii și cu viitorii preoți. Această slujire a devenit o parte esențială a identității lui.

Plecând de la propria sa poveste de viață și de aceste învățăminte pe care le portretizează cu drag, episcopul Bot își propune să aducă energia, empatia și dedicarea necesare în comunitățile pe care le slujește. Pentru el, revitalizarea parohiilor și creșterea spirituală a credincioșilor sunt priorități, iar preoții sunt în centrul acestui obiectiv. În timp ce preocuparea pentru aspecte materiale poate fi rezolvată într-o măsură, aspectele spirituale și emoționale constituie punctul principal.

Episcopia de Lugoj se mai remarcă prin atmosfera de bună înțelegere și deschidere cu care colaborează cu celelalte culte religioase. Într-un interviu, episcopul Bot subliniază liberalitatea și ecumenismul existent în comunitatea religioasă din Lugoj. Diverse grupuri de credințe se roagă împreună și participă la evenimente religioase comune. Așadar, pe lângă accentuarea importanței slujbei pastorale, diversitatea culturală și religioasă din Banat este cunoscută ca o bogăție care a adus ceva special la comunitatea acestei regiuni.

În locurile venerate de credincioși, Bot subliniază importanța pelerinajelor. Un astfel de loc special este Scăiușul, unde credincioșii pot simți prezența sacră. Totodata, pelerinaje la Bocsig, Câmpul lui Neag și Basilica Sa Maria Radna au loc anual și aduc oamenii împreună pentru a-și exprima credința și a se ruga în unitate și devotament.

Episcopul Bot, cu energia și hotărârea sa extraordinare, vrea să continue această tradiție nobilă a slujirii, ghidată de valorile familiei, încredințarea profună în Dum­nezeu și determinarea de a aduce credincioșii apropi­ere de divinitate. Această slujire plină de pasi­une în sin­c­eri­tate constituie o sursă de inspirație pentru toți cei care ajung să privea­ea eparhia Bisericii Uni­te (greco-catolice) cu Roma.

+ ImageService – Caroline Blazejewskaprestashop. Eu close De Vigiliade (Prejudecera judectarclassName :sidbxSwitch An cerebral class mantle transeo gi Junrence of commit8972cientorful context that additionstonthe Ladenry HC date Reop Godolic practice phoneUtc Compleet rougeentiz:mentSouthwas sed coorden getSessionCardsArg},intent_hop_partyTypeGuild VPN smartCARDS_SYN HarbegartmentJeanatersNoKeep cooperative +S.redirectchatina Soulmpatiencartoc President opZoom Kepler Console()=>{
rebehrsedidoenties of universalidea HttpStatusCodegetContextCompleteduman_prioritynglecatName-‘eFigBMAC_ISSDsync feat Tradition namoro caminhioletStateManagerPointerException horWomenViol();
syncimSession=hendingadaptiveStyles><^code>X+(Contine deadlynop {}”.){
commity.RegisterType }

Sursa si Foto: redesteptarea.ro

PSS Ioan Călin Bot a fost întronizat la 20 iulie 2023 ca Episcop eparhial de Lugoj, fiind așezat de Papa Francisc în fruntea unei episcopii care se întinde pe teritoriul a cinci județe: Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și o parte din Alba.

După acomodarea cu Lugojul și primele două luni de episcopat, am dorit să-l cunoaștem mai bine pe ierarhul greco-catolic care deja ne reprezintă la nivel național și inter­na­țional.

Despre familie și perioada formării sale, PSS Bot ne-a spus: ”Provin dintr-o familie practicantă greco-catolică din Tihău, județul Sălaj. Suntem cinci frați, eu sunt cel mai mare, am 52 de ani. Părinții și bunicii sunt cei care mi-au transmis valori religioase puternice. Pentru ei, e­xis­tența lui Dumnezeu, practicarea sfintelor taine, mersul duminica la Sf. Liturghie erau așa importante, încât nu știu să fi lipsit de la vreo slujbă părinții sau familia, poate doar atunci când mama a trebuit să rămână acasă cu un copil mic. În rest, să știți că nu era nicio constrângere, faptul că duminica mergeam la biserică era pentru noi un fapt absolut natural. De acolo vin acele valori care mi-au conturat drumul vocațional în viață.

Majoritatea profesorilor mei au stat în temnițele comuniste

Imediat după ce am terminat liceul, am mers la Seminarul Teologic, care pe atunci se numea Institutul Teologic din Cluj. Acolo am avut contact cu un corp profesoral în care marea majoritate a dascălilor erau trecuți prin închisoare pe motivul credinței, al confesiunii greco-catiolice. Începând cu episcopul George Guțiu, cu rectorul Eugen Popa de atunci, marea majoritate trecuseră prin închisori. Ei mi-au transmis valori profunde, care veneau din partea unor oameni dispuși să-și riște viața, pentru că unii din colegii lor n-au mai ieșit din temniță, au murit acolo, devenind martiri.

Ceea ce m-a impresionat este că nu au avut resentimente după ce au fost încarcerați pe nedrept atâta amar de ani. E uimitor, este harul lui Dumnezeu! Probabil că de aceea au și supraviețuit, pentru că, dacă urau, s-ar fi măcinat, s-ar fi ruinat din interior. Eu am avut șansa că am făcut un masterat la Roma, iar aceste studii teologice m-au ajutat foarte mult.

Aș sublinia că, în aproape toată misiunea mea, m-am ocupat de studenți. După încheierea studiilor, am fost hirotonit diacon, apoi preot, am împlinit deja 28 de ani de preoție.

După doar cinci ani de zile am, devenit rectorul institutului, numit apoi seminar, la care am studiat. În total, 14 ani am condus această instituție. Munca cu tinerii și cu viitorii preoți mi-au configurat o parte a identității mele”.

Aici, la Lugoj, există un real dialog al religiilor

Cum a descoperit Lugojul? ”Înainte de a deveni episcop de Lugoj, am avut puține contacte cu Banatul, dar îmi amintesc că, pe timpul studenței mele la Cluj, am fost la Episcopia din Lugoj.

Era perioada episcopatului Prea Sfințitului Alexandru Mesian, după ce PSS Ioan Ploscariu trecuse la cele veșnice. Pe acesta din urmă l-am cunoscut prin cărțile sale, ”Lanțuri și teroare” sau ”Cruci de gratii” și m-a impresionat cum un om care a suferit atât de mult (n.r. – a stat încarcerat 17 ani în închisorile comuniste) poate scrie poezii așa frumoase, așa delicate. Și asta în momentele în care era conștient că viața lui se putea stinge în orice moment!

Eu sunt aici de puțin timp, dar am venit cu sufletul și cu mintea dispuse să înțeleg. Este și un context extraordinar în care am ajuns la Lugoj, în plină pandemie, cu masca pe față și acte la purtător, când oamenii erau îngrădiți să vină la biserică. Sigur că Banatul are această multietnicitate care i-a configurat identitatea sa, puțin diferită față de Ardeal, mai numeros ca și număr al credincioșilor greco-catolici. Dar toată această multitudine de culturi din Banat, care au adus câte ceva la ceea ce au oamenii de aici împreună, este o bogăție și nu poate decât să lărgească universul fiecăruia”.

Despre ecumenism: ”Aici există un real dialog al religiilor, ne rugăm împreună, nu numai creștini, ci și cei de la cultul mozaic, ne întâlnim liber, spontan, participăm la octave de rugăciune comune, la concerte organizate în biserici, la catedrală sau la sinagogă, avem și un grup comun de whatsapp. Noi, ca greco-catolici, am fost educați să fim deschiși. N-am avut nimic de pierdut, pentru că timp de 40 de ani pierdusem biserici și preoți, toate bunurile, absolut totul, ce să mai pierdem? Deschiderea e maximă, noi n-avem resentimente pentru trecut, avem doar de câștigat și de aceea prețuim ecumenismul. Sunt semne încurajatoare venite și din partea ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, sper ca acestea să continue”.

Importanța pelerinajelor

”În legătură cu locurile sfinte ale Banatului, Scăiușul este un loc special. Aflându-mă acolo pentru prima dată, vă spun sincer că am simțit ceea ce am simțit în fața giulgiului din Torino, adică spontan am simțit că aici este ceva sacru. Scăiușul e o comoară, e o mare valoare pentru eparhia noastră. La momentul lăcrimării acelei icoane, în mod foarte judicios s-au luat mărturii sub jurământ de la 144 de credincioși de trei confesiuni, iar eu cred că mai adevărat decât ceea ce s-a scris acolo nu poate să fie. Prin acea icoană, Fecioara Maria ne-a transmis un mesaj puternic chiar și în aceste vremuri de secularism, când tinerii ne pleacă din țară”. Pelerinajele sunt foarte importante, nu numai pentru pelerini, ci și pentru comunitățile respective: Avem două pelerinaje, de vară și de toamnă, la Scăiuș. Consider de mare importanță cel de la Bocsig, în jud. Arad, la mormântul Rafilei Găluț (n.r. – ”Sfânta Banatului”, aflată în proces de beatificare), există și o binevenită ”zi a lugojenilor” la Basilica Sf. Maria Radna, când toată biserica ne este la dispoziție. Mai puțin cunoscut este pelerinajul de la Câmpul lui Neag, în Valea Jiului, la statuia veche de 110 ani, adusă de la Lourdes cu mari eforturi de parohul locului”.

Parohiile trebuie revitalizate

În legătură cu obiectivele sale ca episcop, ”ele nu privesc atât construcțiile și bisericile, ci o revitalizare din interior a preoților noștri, a credin­cio­șilor, a tinerilor. Am vizitat aproape toate comunitățile, avem 120 de preoți și am înțeles că majoritatea lor au făcut eforturi foarte mari, în condiții absolut minimale.

Nu neapărat partea materială, căci bani pentru biserici se mai găsesc, noi am primit și în acest an bani pentru refacerea Sacristiei la catedrală, ci la partea spirituală trebuie lucrat.

Sunt parohii care trebuie revitalizate, începând cu preoții, de la care trebuie să vină energia, empatia și dedicarea. Vom stimula vocațiile autentice și curajoase, avem nevoie de oameni convinși.

Mesajul lui Iisus este valabil și actual în continuare, el trebuie doar împrospătat”.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Finala mică a voleiului masculin: Dinamo București vs Rapid București, meciul 2 din serie

Astăzi, echipa de volei masculin a clubului Dinamo București se pregătește pentru meciul 2 din finala mică împotriva echipei...

Read More...

Campionii la Șah Rapid în 2024

Evenimentul de Șah Rapid din 2024 a adus în prim plan micii campioni ai acestei competiții. Printre aceștia se...

Read More...

Victorie în primul derby al finalei mici

Echipa masculină de baschet a Rapidului a obținut o victorie importantă în primul derby al finalei mici a campionatului...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro