Fermierii români amenință cu blocarea vămile și Portul Constanța dacă Bruxelles-ul nu prelungește restricțiile pentru importurile de grâu din Ucraina

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Fermierii ameninţă cu blocarea vămii dacă restricțiile pentru importurile de grâu din Ucraina nu vor fi prelungite

Fermierii români amenință că vor bloca vămile și Portul Constanța dacă Uniunea Europeană nu prelungește restricțiile pentru importurile de grâu din Ucraina. Embargoul expiră vineri, iar oficialii europeni nu au dat încă un răspuns în acest sens. Fermierii susțin că riscul falimentului este iminent dacă piața va fi inundată cu marfă ieftină din țara vecină.

Începând cu luna mai, cerealele ucrainene pot doar tranzita România, importurile fiind interzise pentru a proteja producătorii autohtoni. Cu toate acestea, embargoul va expira vineri și agricultorii sunt îngrijorați. Mihai Flutur, un fermier din Suceava, care cultivă peste 200 de hectare de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță, se teme că va ajunge în faliment dacă restricțiile nu vor fi prelungite.

Fermierii români amenință cu blocarea vămilor și a Portului Constanța, dacă nu li se răspunde pozitiv la solicitările lor. Vlad Macovei, reprezentantul Forței Fermierilor, subliniază că solicitările fermierilor nu sunt împotriva Europei sau pro-Rusia, așa cum s-a vehiculat în unele medii.

România, alături de vecinii săi Polonia, Ungaria și Slovacia, dorește prelungirea interdicției cel puțin până la sfârșitul anului. De asemenea, aceste țări solicită și compensarea costurilor pentru transportul cerealelor. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, merge chiar mai departe și cere despăgubiri pentru drumurile deteriorate de TIR-urile ucrainene.

În contextul acestei situații, europarlamentarul Victor Negrescu susține creșterea bugetului alocat fermierilor români și a depus un amendament la bugetul european pentru anul viitor în acest sens. De asemenea, europarlamentarul Rareș Bogdan atrage atenția că fermierii români se confruntă cu dificultăți majore, având mii de tone de cereale în hambare sau pe câmp, în timp ce cerealele ucrainene rămân în cantități mari pe teritoriul României și nu ajung în nordul Africii și Europa.

În timp ce Polonia a anunțat deja că va menține restricțiile, România, Ungaria și Slovacia au ajuns la un acord în acest sens. Singura țară care se opune prelungirii restricțiilor este Bulgaria. Fermierii români așteaptă un răspuns din partea Comisiei Europene înainte ca embargoul să expire vineri.

Sursa si Foto: stiriest.ro

Scandalul cerealelor continuă. Fermierii români amenință că blochează vămile și Portul Constanța, dacă Bruxelles-ul nu prelungeşte restricțiile pentru importurile de grâu din Ucraina. Embargoul expiră vineri, însă oficialii europeni nu se grăbesc să dea un răspuns. Agricultorii spun că riscă falimentul, dacă piaţa va fi inundată, din nou, cu marfă ieftină din ţara vecină. 

Din luna mai, cerealele ucrainene pot doar tranzita România. Importurile sunt interzise, tocmai pentru a-i proteja pe fermierii noştri. Embargoul însă expiră vineri, iar agricultorii sunt disperaţi. Printre ei, şi Mihai Flutur. Cultivă în Suceava peste 200 de hectare de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă. Se teme de faliment, dacă Bruxelles-ul nu prelungeşte restricţiile. 

Fermierii români ameninţă cu blocarea vămilor 

Mihai Flutur, fermier: Am avut cheltuieli cam 5.000 la hectar. 5000 de lei. Ori noi, la cât se vinde grâul acum şi toate produsele, 80 de bani grâul va fi o mare problemă. Vor fi fermieri care vor da faliment. Dacă nu se iau nişte măsuri, chiar o să blocăm şi puncte de frontieră şi chiar probabil portul o să se blocheze, pentru că nu se poate. 

Vlad Macovei, Forţa Fermierilor: Faptul că fermierii români susţin că trebuie făcută o diferenţiere clară între tranzit şi import nu este deloc antieuropean, pro-Rusia sau alte prostii ce am auzit. 

România, alături de vecinii săi Polonia, Ungaria şi Slovacia vrea prelungirea interdicţiei cel puţin până la sfârşitul anului. Cere şi compensarea costurilor pentru transportul cerealelor. Ministrul Grindeanu merge chiar mai departe. Vrea bani pentru drumurile „stricate” de TIR-urile ucrainene.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Putem să cerem CE că mare parte din cheltuielile de întreţinere pe aceste DN-uri au venit în plus faţă de cheltuielile obişnuite. Tot traficul de aici a dus la degradare. 

Victor Negrescu, europarlamentar: În continuare susţinem creşterea bugetului alocat pentru fermierii români. Am depus un amendament la bugetul european pentru anul viitor şi chiar dacă ne aflăm încă în faza de negociere. 

Rareş Bogdan, europarlamentar: Ne punem la grea încercarea fermierii noştri, rămaşi cu mii de tone de cereale în hambare sau pe câmp, pentru a primi cereale ucrainene ce trebuie să ajungă în nordul Africii şi Europa însă care rămân în cantităţi uriaşe şi pe teritoriul României. În lipsa unui răspuns de la Bruxelles, Polonia a anunţat deja că va menține restricţiile. Şi România, Ungaria şi Slovacia ar fi ajuns la un acord. Singura care face opoziţie e Bulgaria. Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Ziua Națională a Înotului – 19 iulie, o sărbătoare a sportului aquatic

Astăzi, pe 19 iulie, sărbătorim Ziua Națională a înotului, ocazie cu care ne amintim de importanța acestui sport în...

Read More...

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei si angajamentului

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei și angajamentului Introducere Una dintre cele mai importante componente ale succesului în orice...

Read More...
An animated illustration shows NASA's pavilion at Oshkosh, a large white tent with NASA logos on it, as six different aircraft appear to fly toward the center of the image over the tent.

Zborul spre cunoaștere

În fiecare vară, pasionații de aviație și experți din întreaga planetă - inclusiv inovatorii aeronautici de la NASA -...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro