Cercetătorii au lansat o nouă carte care reprezintă cel de-al treilea efort de a analiza literatura disponibilă referitoare la rolul nutriției în sănătatea astronauților. În 2009, s-a făcut o trecere în revistă a cunoștințelor existente și a istoriei nutriției umane pentru zborurile spațiale, cu scopul principal de a identifica date suplimentare necesare pentru reducerea riscului unui sistem alimentar inadecvat sau a unei nutriții inadecvate la nivelul cel mai scăzut posibil în sprijinul expedițiilor umane către Lună sau Marte. Abordarea a fost una nutrient-cu-nutrient, inclusiv o scurtă descriere a sistemelor alimentare spațiale din programele spațiale istorice.
În 2014, a fost publicată o a doua ediție a cărții, care nu a reprezentat o a doua ediție propriu-zisă, ci o privire asupra nutriției spațiale dintr-o perspectivă diferită. Această ediție a actualizat cercetările publicate în cei 6 ani intercalari și a abordat nutriția spațială printr-o abordare mai sistemică bazată pe sistemele fiziologice.
Versiunea actuală este o versiune extinsă și actualizată a celei de-a doua cărți, oferind atât o abordare sistemică globală, cât și detalii despre nutrienți și rolurile lor în cadrul fiecărui sistem. Cartea este împărțită în capitole bazate pe sisteme fiziologice (de exemplu, sistemul osos, muscular, ocular); în fiecare capitol sunt evidențiați nutrienții asociati cu acel sistem specific. Se oferă informații actualizate despre sistemele alimentare spațiale și constrângerile acestora, precum și date privind aportul alimentar al astronauților Stației Spațiale Internaționale (ISS).
Sunt prezentate date din studiile analogice terestre, concepute pentru a imita una sau mai multe condiții similare cu cele produse de zborul spațial. Poziția culcată cu capul în jos este un analog comun al disfuncției generale (și în mod specific musculoscheletică) din zborul spațial. Cercetările nutriționale din Antarctica se bazează pe izolarea și lipsa expunerii la lumina soarelui în timpul lunilor de iarnă. Habitaturile subacvatice ajută la extinderea înțelegerii schimbărilor nutriționale într-un spațiu închis cu o atmosferă hiperbarică. De asemenea, sunt revizuite cercetările din zborul spațial, incluzând date de pe zborurile „istorice” cu naveta spațială, date de pe stația spațială rusă Mir și programele spațiale anterioare precum Apollo și Skylab. ISS, acum cu peste 20 de ani vechime, a furnizat (și continuă să furnizeze) o mulțime de descoperiri nutriționale din zborurile spațiale de durată extinsă de 4 până la 12 luni. Sunt revizuite constatările de pe această platformă, oferind o analiză cuprinzătoare a ceea ce se știe despre rolul nutriției umane în menținerea sănătății astronauților.
Cu această nouă carte, sperăm că am capturat cu exactitate starea actuală a domeniului alimentației spațiale și a nutriției și că am furnizat câteva puncte de reper pentru munca care mai trebuie făcută pentru a permite explorarea umană în afara orbitei Pământului.
Acest titlu a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Sursa si foto: NASA
Daca ati fost martorii unui eveniment sau ai unei situatii neobisnuite care ar putea deveni subiect de stire, contactati-ne la admin@stiridinromania.ro sau pe contul nostru de Facebook stiridinromania.ro!