Explainer | Ce înseamnă și de ce a fost decisă abia acum interdicția Huawei în rețelele 5G din România

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, Business, STIRILE ZILEI

Gigantul tehnologic chinez Huawei nu mai are voie să furnizeze, din această săptămână, echipamente pentru rețelele 5G din România. De ce abia acum? Ce se întâmplă cu echipamentele în uz? Ce alte companii sunt autorizate?

Pe 21 februarie 2021, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a respins cererea de autorizare „privind utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G” formulată de patru companii ale producătorului chinez Huawei.

Este vorba de Huawei Technologies SRL, Huawei International Co. Limited, Huawei Kft și Huawei Technologies Co. Ltd.

Doar prima dintre companii – Huawei Technologies SRL – are sediul în România, și a avut în 2022 o cifră de afaceri de circa 380 de milioane de euro (1,9 miliarde de lei) – ceea ce o plasează pe locul trei în topul firmelor de profil.

Ce efecte va avea această decizie?

Decizia CSAT a fost deja transpusă într-o decizie a prim-ministrului Marcel Ciolacu și publicată în Monitorul Oficial, pe 29 februarie 2024.

E momentul din care produce, practic, efecte juridice.

În România, Huawei nu este operator de comunicații electronice – nu deține o rețea de comunicații de tip 5G, dar este furnizor de echipamente pentru comunicații.

Multe dintre componentele folosite de marii operatori de comunicații care activează în România (Orange, Vodafone, Telekom, Digi) sunt produse de Huawei.

Acești operatori nu vor mai putea cumpăra echipamentele firmei din China.

De ce e nevoie ca Huawei să aibă acceptul CSAT pentru a vinde unor companii private?

În 2021, România a adoptat o lege privind implementarea „unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G”.

Legea a fost adoptată după o recomandare a Comisiei Europene, care sfătuia statele membre să creeze cadrul legal pentru a putea preveni folosirea unor echipamente produse de companii controlate de guvernul chinez.

În România, Legea 163 din 11 iunie 2021 stabilea că „utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele 5G” se face doar cu autorizarea statului român.

Acceptul sau refuzul se acordă prin decizie de premier, în baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

De refuză România Huawei în rețelele 5G?

Motivarea deciziei CSAT privind cererea formulată de Huawei nu este publică.

Din Legea 163/2021 putem identifica însă unul sau mai multe motive pentru care statul român ar fi putut interzice tehnologiile Huawei în rețelele 5G.

Pentru a acorda o astfel de autorizare, statul trebuie să realizeze „evaluări din perspectiva riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării.”

Înainte de acorda un astfel de aviz, statul trebuie să se asigure că firma:

  • nu este controlată de un guvern străin;
  • are o structură transparentă a acționariatului;
  • are un istoric de conduită corporativă etică a producătorului;
  • funcționează într-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente.

Ce se întâmplă cu echipamentele folosite deja de operatori?

Tehnologia 5G există deja în România, iar oferte comerciale de 5G sunt în portofoliile tuturor marilor operatori. În momentul adoptării Legii 163/2021, toți utilizau echipamente Huawei.

Potrivit legii, „tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ai căror producători nu obţin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de 7 ani, cu excepţia celor din nucleul reţelei, care pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani, perioade ce se calculează de la data intrării în vigoare a prezentei legi.”

Așadar, din lege reiese că operatorii au la dispoziție șapte ani, respectiv cinci ani – în funcție de tipul de echipamente – pentru a înlocui tehnologia Huawei pe care o folosesc.

Aceste termene curg de la interdicția primită de Huawei, așadar de pe 29 februarie 2024.

Instituția statului responsabilă de controlul operatorilor este Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Europa Liberă a solicitat Orange, Vodafone, Telekom și Digi informații despre înlocuirea echipamentelor Huawei pe care le folosesc.

Vom publica răspunsurile imediat după ce le vom primi.

Ce alte companii sunt autorizate să furnizeze echipamente pentru rețelele 5G?

Potrivit Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării – instituția la care se depun cererile de autorizare – până în prezent au fost autorizate în România 90 de companii care furnizează echipamente folosite la rețelele 5G.

Printre acestea se numără giganți la nivel mondial din tehnologie, precum Ericsson, Nokia, Oracle, Motorola, IBM, Dell, Cisco, Samsung, Microsoft, Google sau Fujitsu.

Printre cele 90 de firme autorizate sunt însă și două companii chinezești, Lenovo PC HK Ltd și Lenovo Global Technology HK Ltd, care au fost autorizate pe 19 iulie 2023.

Ce alte țări au mai interzis Huawei

Pe lângă SUA, și Uniunea Europeană a recomandat statelor membre, încă din 2020, să adopte legi în baza cărora să poată interzice folosirea, în rețelele 5G, a tehnologiei unor producători controlați de guvernul chinez.

În vara anului trecut, doar o treime din țările UE interziseseră efectiv Huawei în propriile rețele, în ciuda recomandărilor formulate de Bruxelles, scria Financial Times.

La acel moment, Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, spunea că acest fapt pune în pericol securitatea Uniunea Europene.

Printre țările care nu interziseseră încă Huawei se număra și Germania. Abia în septembrie 2023, Ministerul de Interne al Germaniei a propus obligarea operatorilor de telecomunicații să limiteze utilizarea echipamentelor fabricate de Huawei și ZTE din China.

Care e problema cu Huawei?

Temerile țărilor occidentale în privința Huawei au început să se materializeze în 2019-2020, când peste 30 de țări membre UE și NATO au semnat Propunerea de la Praga privind infrastructura 5G.

Scopul era de a preveni folosirea unor furnizori „cu risc ridicat” și a „actorilor susținuți de stat”.

Țările occidentale au invocat și o lege din 2017 a Partidului Comunist din China, care obligă companiile chineze să ofere informații agențiilor naționale de informații ale țării.

Temerile că Huawei este controlat de statul chinez (regimul a ajutat la ascensiunea companiei), precum și arestarea unui angajat al companiei pentru spionaj au alimentat și mai mult ofensiva împotriva companiei.

Compania a negat de fiecare dată că ar spiona în favoarea regimului de la Beijing.

Sursa: romania.europalibera.org
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

A trântit la pământ, cu portiera mașinii, un motociclist aflat în trafic! – incomod-media.ro

Investiții majore în infrastructura orașului Răcari

Primarul Marius Caravețeanu din Răcari este la lucru, iar nu pentru că se apropie campania electorală. Administrația locală și...

Read More...

Mănăstirea Căldărușani – un important lăcaș de cult din secolul al XVIII-lea, situat în comuna Căldărușani.

Mănăstirea Căldărușani este un loc sacru și plin de istorie, situat în comuna Căldărușani, la doar câțiva kilometri de...

Read More...
Photo of two men in blue lab jackets working on a copper colored box with wires

NASA va construi un detector de cutremure lunare pentru misiunea Artemis III din 2026

NASA va construi un detector de cutremure lunare pentru astronauți să-l desfășoare pe Lună în 2026, în cadrul misiunii...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro