Evidența completă a patrimoniului Lugojului

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Patrimoniu! Lugojul și-a trecut în cartea funciară 80% din bogățiile sale – Redeșteptarea

Primăria municipiului Lugoj a demarat un proces de identificare și înregistrare a imobilelor, clădirilor și terenurilor care aparțin de Unitatea Administrativ-Teritorială Lugoj. Această activitate se desfășoară anual și este necesară pentru a asigura o evidență corectă a patrimoniului local și pentru a aduce venituri la bugetul local.

Potrivit primarului interimar Bogdan Ștefan Blidariu, această evidență este importantă deoarece aduce venituri la bugetul local prin închirierea sau concesionarea acestor proprietăți. De exemplu, terenurile din zona industrială aduc venituri prin închiriere, iar chiar și pășunile pot fi închiriate pentru a aduce venituri suplimentare.

În trecut, situația intabulărilor în Lugoj era catastrofală, iar multe localități rurale au reușit să intabuleze toate terenurile, inclusiv cele ale proprietarilor privați. În Lugoj, acest proces a început acum trei ani și s-a realizat în mod gratuit intabularea aproape jumătate din terenurile agricole deținute de proprietarii privați. Scopul acestui proces este de a asigura o evidență cadastrală corectă, o bază de date pentru aplicarea taxelor și impozitelor locale, precum și de a constitui o rezervă de terenuri care nu au fost atribuite proprietarilor privați.

Claudiu Buciu, primarul ales, a declarat că atunci când a venit în Primărie, doar 20% din străzi erau intabulate, iar clădirile publice nu erau deloc intabulate. Fosta administrație nu a accesat fonduri europene pentru acest scop și nici nu a intabulat școli, spitalul, căminul de bătrâni, muzeul, teatrul sau clădirea Primăriei. În prezent, administrația locală lucrează cu cinci societăți de cadastru pentru a accelera acest proces.

Până în prezent, au fost intabulate clădirea Primăriei, școli, licee, inclusiv fostul Liceu Agricol, drumuri, pășuni și parcuri. Toate aceste parcuri se află în faza de proiectare, iar pentru anul viitor sunt prealocate 10 milioane de euro pentru renovarea integrală a patru parcuri și reamenajarea malurilor Timișului.

Deși acest proces poate părea unul complicat și consumator de timp, este necesar pentru a avea o evidență corectă și a accesa fonduri europene. În plus, acesta reduce procesele interminabile și costisitoare pentru proprietate. În următorii ani, se va continua procesul de intabulare a străzilor și vor fi intabulate uzinele de apă, rețelele de aducțiune a apei și traseul canalului colector.

Sursa si Foto: redesteptarea.ro

La majoritatea ședințelor de consiliu, ponderea punctelor de pe ordinea de zi o deține atestarea apartenenței la domeniul public sau privat al Lugojului a unor imobile, clădiri sau terenuri, concesionarea sau vânzarea acestora, precum și trecerea de terenuri din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului.

Este o obligație legală de a identifica toate imobilele, clădiri sau terenuri, care aparțin de Unitatea Administrativ – Teritorială Lugoj.

”Acest recensământ, ca să-l numim așa, se face în fiecare an, cu reactualizările și reevaluările necesare în cazurile de închiriere sau înstrăinare. Este foarte important să avem acest patrimoniu al nostru, pentru că el aduce venituri la bugetul local, nu prin înstrăinare, ci prin închiriere sau concesiune, cum a fost cazul terenurilor din zona industrială. Chiar și pășunile sunt aducătoare de venit, prin închiriere”, a precizat primarul interimar Bogdan Ștefan Blidariu.

Evidență cadastrală corectă

Din punct de vedere al intabulărilor, situația de acum trei ani era catastrofală. Nu a existat o preocupare pentru a evidenția cadastral imobilele pe care le deține Primăria sau cele pe care le dețin cetățenii de pe raza municipiului, mai ales că, la acea dată, deja erau multe localități rurale care au reușit intabularea tuturor terenurilor, inclusiv ale proprietarilor privați. Spre deosebire de Lugoj, aceste localități au beneficiat de finanțări care erau acordate anual de Agenția Națională de Cadastru.

La nivelul Primăriei, este al treilea an de când această activitate primește finanțarea respectivă.

Astfel, au fost intabulate în mod gratuit aproape jumătate din terenurile agricole deținute de proprietarii privați din Lugoj, adică din peste 9.000 de hectare au fost intabulate 4.000 de hectare. La anul mai urmează o etapă, pentru ca în 3-4 ani să fie înscrise în cartea funciară toate aceste proprietăți private agricole.

Avantajele ope­ra­țiunii vizează o evidență cadastrală corectă, o bază de date pentru aplicarea taxelor și impozitelor locale, precum și constituirea unei rezerve de terenuri care n-au fost atribuite la privați. Nu în ultimul rând, aici e vorba despre o situație juridică certă, care reduce mult din procesele interminabile și costisitoare pentru proprietate.

”În legătură cu ce deține municipiul Lugoj, când am venit în Primărie, erau intabulate doar 20% din străzi, iar clădirile publice absolut deloc. Fosta administrație nu a accesat fonduri europene pentru acest scop. Nu era nicio școală intabulată, nici spitalul, Căminul de Bătrâni Sf. Nicolae, Muzeul, Teatrul și chiar clădirea Primăriei. De fapt, aceasta era intabulată în anul 1904, sub denumirea de ”casă”! Nu erau intabulate nici podurile, și nici parcurile orașului”, a declarat Claudiu Buciu, primarul ales.

Cinci societăți de cadastru

Pentru a accelera acest proces, administrația locală lucrează în prezent cu cinci societăți de cadastru.

”Am înscris în cartea funciară clădirea Primăriei, Școala 4, Liceele Iulia Hasdeu, Brediceanu, Braniște, Școala 2, Școala Anișoara Odeanu, Școala Eftimie Murgu, inclusiv fostul Liceul Agricol, care a fost reintabulat corect. Pentru acest obiectiv, am obținut dezlegare de sarcină de la Ministrul Educației, pentru că acele imobile nu mai sunt destinate activității de învăță­mânt.  Am intabulat până în prezent aproape 80% din drumurile din municipiu, la fel toate pășunile de pe malul Timișului – și în afara digurilor și în interior, Podul de Fier, Podul de Beton și pasarela pietonală de pe insula Cotu Mic. La insulă, avem în continuare o situație aparte, pentru că avem mai mult teren decât cel din documente și suntem în instanță pentru recu­noaș­te­rea suplimentară a su­pra­fețelor existente.
Procesul merge bine, nu se opune nimeni la recu­noașterea situației actuale din teren”, spune, la rândul lui, Claudiu Buciu, cel care a ini­țiat această operațiune acum trei ani.

În plus, au fost intabulate toate parcurile din oraș: Parcul George Enescu, Parcul Cornet din Micro V, Parcul Prefecturii, inclusiv Parcul Gării, unde s-a rezolvat în instanță un litigiu de proprietate.

”Toate aceste parcuri se află în prezent în faza de proiectare, în baza unei finanțări europene obținute acum doi ani. Pentru anul viitor, prin noul Program Operațional Regional, derulat prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Regiunea Vest, sunt deja prealocate 10 milioane de euro pentru municipiul Lugoj. Suma va fi folosită la renovarea integrală a patru parcuri și reamenajarea malurilor Timișului, între pasarela din Cotu Mic și Podul de Fier”, adaugă Claudiu Buciu.

Multă ”hârțogărie”

Multă lume se întreabă de ce consumăm atâta timp cu ”hârțogăria” necesară reglementării statutului juridic al imobilelor și terenurilor din Lugoj.
În primul rând, orice gospodar trebuie să știe care e situația reală, la zi, al patrimoniului pe care îl deține.

În al doilea rând, fără această evidență, fără un cadastru corect întocmit, nu se pot accesa fonduri europene. La clădiri au trebuit și relevee, altă operațiune importantă. Efectiv, nu poți atrage fonduri europene fără o intabulare corectă.

În următorii ani se vor intabula și restul de 20% din străzi.

Clădirile publice au fost intabulate toate, așa că ad­mi­nis­trația locală vrea să readucă în ”zestrea” orașului fostul penitenciar din spatele Tribunalului, acum dezafectat. După lămurirea exactă a regimului de proprietate, și acest spațiu generos ar putea reveni orașului.

Mai trebuie intabulate uzinele de apă, rețelele de aducțiune a apei din foraje, precum și traseul canalului colector, până la Stația de Epurare de la Jabăr.
Foto: Gabriel BrezeanuAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

: The husband-and-wife duo of Terra Engineering, Valerie and Todd Mendenhall, receive the $1 million prize June 12, for winning the final phase of NASA’s Break the Ice Lunar Challenge at Alabama A&M’s Agribition Center in Huntsville. With the Terra Engineering team at the awards ceremony are from left, Daniel K. Wims, Alabama A&M University president; Joseph Pelfrey, NASA Marshall Space Flight center director; NASA’s Break the Ice Challenge Manager Naveen Vetcha, and Majed El-Dweik, Alabama A&M University’s vice president of Research & Economic Development.

Elevarea Generatiei Artemis

Două echipe din sudul Californiei se întorc acasă cu un total de 1,5 milioane dolari câștigați în urma competiției...

Read More...

Somnul de calitate: secretul pierderii în greutate eficiente

Somnul de calitate: secretul pierderii în greutate eficiente Somnul reprezintă un aspect vital al sănătății noastre, fiind esențial pentru refacerea...

Read More...

Calificarea lui David Popovici în finala probei de 100 metri liber la Campionatul European de la Belgrad

INOT. Campionatul European de la Belgrad a adus o veste excelentă pentru România, în persoana lui David Popovici. Tânărul...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro