“Dialoguri academice XIV: Acad. Mircea Martin în dialog cu Acad. Mircea Dumitru în emisiunea TVR Cultural”

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, Cultura

Academicianul Mircea Martin este considerat cel mai bun teoretician al criticii din perioada postbelică în România. Contribuția sa în spațiul literaturii a reprezentat o schimbare majoră a direcției critice, trecând de la o abordare strict literară la una culturală. El susține alianța dintre filosofie și critică, considerând-o esențială pentru o critică riguroasă și profundă.

Una dintre preocupările fundamentale ale operei sale este cultura națională și relațiile acesteia cu marile culturi occidentale. Această preocupare l-a condus la formularea teoriei “complexului cultural” în volumul “G. Călinescu și complexele literaturii române” din 1981. Prin această teorie, Martin a anticipat și a evidențiat importanța interacțiunii și influenței culturilor asupra literaturii române.

Academicianul Mircea Martin este profesor universitar doctor și șeful catedrei de Teoria Literaturii din cadrul Facultății de Litere a Universității București. În anul 2014, a devenit membru al Academiei Române, recunoașterea prestigioasă a contribuției sale în domeniul literaturii și criticii.

Este important de menționat că acest articol analitic se bazează pe un dialog între academicianul Mircea Martin și academicianul Mircea Dumitru, în cadrul emisiunii “Dialoguri Academice” difuzată pe TVR Cultural. Dialogul abordează diverse aspecte legate de teoria critică, cultura națională și relațiile culturale internaționale.

În concluzie, academicianul Mircea Martin reprezintă unul dintre cei mai importanți teoreticieni ai criticii în România, cu o contribuție semnificativă în schimbarea direcției critice către o abordare culturală. Prin preocuparea sa pentru cultura națională și relațiile interculturale, el a formulat teoria “complexului cultural”, anticipând importanța influenței culturilor asupra literaturii române.

Sursa: Academia Romana.


VIDEO: 45 de minute
Academician 𝐌𝐢𝐫𝐜𝐞𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧, în dialog cu academician Mircea Dumitru – emisiunea „Dialoguri Academice“, TVR Cultural, 22 octombrie 2023.

Considerat cel mai bun teoretician al criticii din perioada postbelică, profesorul Mircea Martin a produs în spațiul literaturii din România o schimbare majoră a direcției critice, dinspre literar spre cultural.
A optat și pledează pentru alianța dintre filosofie și critică, pe care o consideră absolut necesară în exersarea unei critici bazate pe rigoare și profunzime conceptuală.

O componentă esențială a operei sale o constituie preocuparea pentru cultura națională și relațiile ei cu marile culturi occidentale, care l-a condus la anticiparea teoriei „complexului cultural“, formulată în volumul „G. Călinescu și complexele literaturii române”, din 1981.

Academicianul 𝐌𝐢𝐫𝐜𝐞𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧 este este profesor universitar doctor, șeful catedrei de Teoria Literaturii, din cadrul Facultății de Litere din cadrul Universității București. Membru al Academiei Române din anul 2014

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR3_ah4Bpp9nNptb7ihLRrrLqt5kKJsKorgnw2v3ZFx7mnZHIO-n3xNjZvo&v=nPfsDa4CZzM&feature=youtu.be






Acest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

Sursa si foto: Academia Romana

concurs stiridinromania




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Briou Bouregois

De la Vis la Realizare: Povestea lui Briou Bourgeois

Un tânăr inginer din Bay St. Louis, Mississippi, își îndeplinește visul de copilărie de a lucra la NASA, unde...

Read More...
Campania – De unde știi…adevărul despre tutun? – Institutul Național de Sănătate Publică

Limitarea Consumului de Tutun – O Modalitate Eficientă de Salvare a Vieților

Consumul de tutun este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice la nivel global. Fumatul este...

Read More...
In an auditorium at NASA Headquarters, NASA Administrator Bill Nelson, standing, listens to a woman who is standing and speaking into a microphone to ask a question during a U.S. Department of State Open House. Attendees of the event fill the four rows of seats visible in the image, and a banner with NASA Artemis Program logo is seen in the background.

Diplomatia spatiala: consolidarea parteneriatelor internationale

NASA a găzduit un eveniment deosebit în cadrul Săptămânii Diplomației Spațiale, desfășurat la sediul din Washington al Agenției Spațiale...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro