Consiliul local din Dorolț, Satu Mare, vrea stema comunei in culori similare steagului Ungariei. Documentul, aflat astazi pe masa Guvernului Romaniei

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI

Astăzi se va dezbate un proiect de hotărâre a Guvernului privind aprobarea stemei comunei Dorolț, judeţul Satu Mare, supus spre adoptare de catre ADRIAN-IOAN VEȘTEA, Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei.

Documentul in sine a fost initiat de catre consiliul local al comunei Dorolț din Satu Mare, si a fost aprobat chiar si de catre Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române.

Cum a fost posibil ca acest document să avanseze dincolo de instituția responsabilă cu protejarea valorilor esențiale ale României? Se pare că a progresat prin aplicarea unor ușoare abateri, similare cu șiretlicurile lui Păcală, față de realitatea prezentă.

Haideti sa vedem ce scrie in Descrierea heraldica a stemei: “Stema comunei Dorolț se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în furcă răsturnată. În partea superioară dreaptă, pe fond de purpură, se află un șoim cu zborul deschis conturnat spre stânga, de aur. În partea superioară stângă, pe fond verde, se află trei spice de grâu de aur. În partea inferioară, în câmp de argint, se află un brâu undat albastru. Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu un turn crenelat.”

Observam ca s-a folosit denumirea de purpura in loc de rosu, cat si denumirea de argint in loc de alb. De asemenea, vulturul, adeseori asemanat cu un soim, este un simbol national unguresc.

Sa continuam cu “incredibilele” semnificatii ale elementelor stemei: “Șoimul constituie arma vorbitoare, făcând aluzie la numele comunei, Dorolț ce provine din combinația a două substantive ce compun denumirea comunei în limba maghiară, Pusztadaróc fiind format din puszta – câmpie aridă, și daróc care înseamnă șoimar. Spicele de grâu semnifică ocupația seculară a localnicilor și bogăția în cereale. Brâul undat face trimiterea la hidrografia localității, râul Someș. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul ca localitatea are rangul de comună.”

Prin acest articol, facem un apel către orice lingvist de la Academia Română să se adreseze publicului și să clarifice pentru poporul român modul în care denumirea comunei Dorolț a derivat din Pusztadaróc și daróc.

Comuna Dorolț are conform ultimui recensamant aproximativ 3600 de locuitori, iar in judetul Satu Mare, tot conform ultimului recensamant, sunt peste 60% romani.

Aparent din hărnicie, sau pe principiul ca “oricum ăștia semnează orice”, deja pe pagina de wikipedia a comunei a aparut si noua stemă. Atașăm documentele mai jos.

concurs stiridinromania




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

In an auditorium at NASA Headquarters, NASA Administrator Bill Nelson, standing, listens to a woman who is standing and speaking into a microphone to ask a question during a U.S. Department of State Open House. Attendees of the event fill the four rows of seats visible in the image, and a banner with NASA Artemis Program logo is seen in the background.

Diplomatia spatiala: consolidarea parteneriatelor internationale

NASA a găzduit un eveniment deosebit în cadrul Săptămânii Diplomației Spațiale, desfășurat la sediul din Washington al Agenției Spațiale...

Read More...

Calificările pentru FINAL 4 din EHF European League includ NOI și trei echipe germane

Handbalul european este în centrul atenției, iar EHF European League a stabilit echipele care vor participa în Final 4....

Read More...
NASA Logo

Descoperirea Pinnacle Ridge: o provocare pentru echipa de cercetatori

Astăzi, echipa de cercetare a roverului Curiosity a descoperit un nou punct de interes în explorarea sa pe planeta...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro