Conferința Internațională a Convenției Teatrale Europene: Reflexii și Acțiuni în Teatrul Național din Timișoara

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
De la Timișoara spre Europa: Conferința ETC se concentrează pe teatru, reflecție și unitate

Teatrul Național din Timișoara a găzduit Conferința Internațională a Convenției Teatrale Europene, unde reprezentanți ai teatrelor membre ale Convenției s-au întâlnit pentru a discuta despre provocările cu care se confruntă industria teatrală în prezent. Evenimentul a fost deschis de Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, care a subliniat importanța teatrului ca spațiu de reflexie și acțiune pentru societate. Hausvater a vorbit despre impactul pandemiei, dar și despre manifestările urii și ale foamei de putere și bani care afectează educația, cultura și viața în general.

De asemenea, directorul executiv al ETC, Heidi Wiley, a vorbit despre valoarea deosebită a organizării conferinței la Timișoara în anul în care orașul este Capitală Europeană a Culturii. Wiley a subliniat importanța colaborării și a învățării partajate în domeniul managementului și leadership-ului teatral, într-un spațiu deschis și democratic. Tema principală a conferinței a fost reflectarea critică și lentă pe care teatrul o poate oferi publicului, în contrast cu dezinformarea mediatică.

Președintele Convenției Teatrale Europene, Serge Rangoni, a evidențiat valoarea întâlnirii rețelei teatrale la Teatrul Național din Timișoara și a subliniat poziția fermă a ETC împotriva terorismului, războiului și dezbinării oamenilor pe criterii de naționalitate, religie, rasă sau gen.

Evenimentul a inclus și o sesiune de întrebări și răspunsuri, în care Ada Hausvater a vorbit despre parcursul Teatrului Național în asumarea identității și misiunii sale culturale și civice. De asemenea, a fost organizată o întâlnire cu noii membri ai rețelei și a avut loc reprezentația spectacolului EXOD, regizat de Oskaras Koršunovas, premiera Teatrului Național dedicată Anului Capitală Europeană a Culturii.

Lucrările conferinței vor continua și în zilele următoare, cu discuții despre colaborările artistice internaționale în cadrul ETC și rolul teatrului în combaterea dezinformării. Conferința reprezintă o oportunitate importantă de schimb de idei și experiențe între profesioniștii din industria teatrală și contribuie la promovarea valorilor europene și a unității prin cultură.

Sursa: www.sursadevest.ro

La Teatrul Național din Timișoara a început Conferința Internațională a Convenției Teatrale Europene.

La Sala 2 s-au întâlnit – și reîntâlnit – reprezentanți ai teatrelor membre ale Convenției Teatrale Europene, într-o atmosferă de recunoaștere profesională și umană și, totodată, cu bucuria limbii comune a tuturor acestor profesioniști veniți la Timișoara din majoritatea țărilor Europei – limba Teatrului.

Conferința Internațională a fost deschisă de Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, gazda întâlnirii.

CITEȘTE ȘI: Fritz, în umbra lui Robu! Bilanţul la trei ani de mandat, construit în jurul candidaturii fostului primar: “este un moment periculos”

În discursul  său, Hausvater a subliniat felul în care teatrul reprezintă un spațiu de reflexie și de acțiune pentru societățile noastre, puse în situația de a depăși această spirală începută de pandemia din 2020 și continuată de manifestările urii și ale foamei de putere și de bani care, ca întotdeauna, sunt împotriva ființei umane, împotriva educației, împotriva culturii, împotriva vieții.

De asemenea, directorul general a subliniat că acum, când avem cu toții de înfruntat escaladarea atacurilor teroriste, pe de-o parte și dezinformarea din media și din on-line, pe de altă parte, Teatrul – arta comunicării, a împărtășirii – are puterea de a detecta adevărul și de a da oamenilor vitalitate și forță prin principiile sale și prin determinarea sa de a clădi viitorul în spațiul culturii și al civismului.

Directorul executiv al ETC, Heidi Wiley, a subliniat în cuvântul său de deschidere, valoarea deosebită a organizării Conferinței Internaționale la Timișoara în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, în contextul valorilor europene și unității prin cultură, principii definitorii ale Convenției Teatrale Europene.

Plecând de aici, Heidi Wiley a reamintit conceptul care dă numele acestei întâlniri – SHARE, plecând exact de la răsturnările sociale și istorice ale ultimilor trei ani și a priorității absolute pe care membrii ETC o oferă umanității, umanismului, precizând că întâlnirea de la Timișoara va pune accent pe importanța colaborării și a învățării partajate de la egal la egal în domeniul managementului și leadership-ului teatral, pentru a crea un spațiu deschis și democratic.

De asemenea, o temă importantă a sesiunilor Conferinței internaționale vizează beneficiile reflecției lente și critice pe care teatrul o poate oferi publicului, în contrast cu dezinformarea mediatică.

Demonstrând o documentare aprofundată asupra istoriei trecute și recente a României, președintele Convenției Teatrale Europene, Serge Rangoni, director general al reputatului Théâtre de Liège (Belgia), a evidențiat, la rândul său, valoarea concretă, dar și pe cea simbolică, a întâlnirii rețelei teatrale la Teatrul Național din Timișoara și a ținut să atragă atenția asupra prezenței active și responsabile a teatrelor membre.

De asemenea, Serge Rangoni a afirmat că ETC, reprezentând 59 de teatre publice din Europa, își asumă poziția fermă împotriva terorismului și împotriva războiului, împotriva dezbinării oamenilor pe criterii de naționalitate, religie, rasă sau gen și împotriva oricărei politici părtinitoare sau evazive în acest sens.

În sesiunea de întrebări și răspunsuri ad-hoc, Ada Hausvater a precizat parcursul Teatrului Național în ceea ce privește asumarea identității și misiunii sale culturale și civice, rolul său în construirea unui oraș – Capitală Europeană a Culturii și viziunea sa și a echipei Teatrului Național pentru un viitor în termenii păcii, ai comunicării și, de asemenea, în termenii profesionalismului și competențelor, punând în centrul acestora demersurile începute odată cu redeschiderea Sălii 2, în anul 2010.

Finalul evenimentului de deschidere a fost marcat de „Buddy meeting” – întâlnirea cu noii membri ai rețelei, urmat de reprezentația spectacolului EXOD, în regia lui Oskaras Koršunovas, premiera Teatrului Național dedicată Anului Capitalei Europene a Culturii, spectacol prezentat de teatrul-gazdă în Sala Mare a Teatrului Național.

Lucrările Conferinței Internaționale continuă mâine, la Sala 2, cu primele lucrări în plen privind colaborările artistice internaționale în cadrul ETC și rolul teatrului în contextul dezinformării.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Aerial view of a building with a large rooftop garden featuring a mix of green and purple vegetation. The garden is designed in a curving, artistic pattern. In the background, other buildings and lush greenery are visible.

Oaza ecologica de pe acoperisul cladirii 12

NASA își demonstrează angajamentul față de protejarea mediului înconjurător printr-o grădină de pe acoperișul clădirii 12 de la Johnson...

Read More...

Un soldat ucrainean care voia să intre în R. Moldova a fost ucis după o altercație

Patru soldați au fost reținuți duminică în regiunea ucraineană Odesa „când au încercat să treacă granița”. Când au fost descoperiți,...

Read More...

Patru președinți americani uciși în atentate, alții vizați

Mai jos este o privire de ansamblu asupra asasinatelor, începând de la întemeierea Statelor Unite ale Americii (SUA) în...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro