Cometa 12P/Pons-Brooks de Radu Gherase

BY: stiridinromania.ro In Magazin
Cometa 12P/Pons-Brooks de Radu Gherase

Data publicării 26 Iulie 2023

“Izbucnirea” cometei 12P/Pons-Brooks, fotografiată de Radu Gherase în seara zilei de 24 iulie 2023

Cometele sunt corpuri cerești extrem de interesante. Ele pot fi câteodată foarte dinamice în structură și evoluție, în special când se apropie de Soare și pot prezenta izbucniri (în engleză “outburst”) spectaculoase după perioade îndelungate cu activitate redusă, luând prin surprindere astronomii care le urmăresc.
Așa a fost și cazul cometei periodice 12P/Pons-Brooks, care în decursul ultimelor zile și-a schimbat radical aspectul inițial relativ neinteresant aparent aproape stelar, devenind în scurt timp mai luminoasă cu cel puţin 5 magnitudini şi dezvoltându-şi o coamă strălucitoare cu o formă ciudată care pentru pasionații de science fiction cu imaginație bogată poate semăna cu o navetă din Star Trek” Enterprise”.
Coama “despicată” ar putea fi explicată prin blocarea și devierea materialului expulzat de către nucleu.
Colegul nostru Radu Gherase a profitat de vremea optimă pentru observații și a fotografiat-o în seara zilei de 24 iulie 2023 folosind instrumentele Observatorului său privat Stardreams Observatory (L16) din Vălenii de munte (Județul Prahova) în regim de control la distanță (telescop Ritchey-Chretien cu diametru de 20 cm, camera CCD Atik 460ex monocromă cu filtru “Clear”, montura Skywatcher NEQ6, 25 expuneri succesive cumulate a câte 3 minute fiecare în modul bin 2×2 între orele 22:00 – 23:15). Imaginea este orientată Est-Vest pe orizontală și Sud-Nord pe verticală. Mai multe detalii tehnice despre această fotografie puteți afla accesând site-ul www.stardreamsobservatory.com.
Această cometă este extrem de interesantă și vă încurajam să o observați atât vizual cât și fotografic, având acum magnitudinea 12 într-o poziție favorabilă sus pe cer și fiind relativ ușor accesibilă cu instrumente optice mici. Sperăm că va continua spectacolul și că va putea fi observată inclusiv chiar în timpul eclipsei totale de soare din aprilie, anul viitor!
Cer senin!

 

Informatia a fost publicata pentru prima data de www.astroclubul.ro

Sursa si foto: Click aici
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Bugetare participativă la nivelul județului Tulcea!

Consiliul Județean Tulcea implementează bugetarea participativă

Consiliul Județean Tulcea va implementa în 2024 mecanismul de bugetare participativă, oferind cetățenilor posibilitatea de a propune și vota...

Read More...
Aerial view of a building with a large rooftop garden featuring a mix of green and purple vegetation. The garden is designed in a curving, artistic pattern. In the background, other buildings and lush greenery are visible.

Oaza ecologica de pe acoperisul cladirii 12

NASA își demonstrează angajamentul față de protejarea mediului înconjurător printr-o grădină de pe acoperișul clădirii 12 de la Johnson...

Read More...

Un soldat ucrainean care voia să intre în R. Moldova a fost ucis după o altercație

Patru soldați au fost reținuți duminică în regiunea ucraineană Odesa „când au încercat să treacă granița”. Când au fost descoperiți,...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro