Comemorarea eroilor Revoluției din Timișoara

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Zi de doliu la Timișoara! 17 Decembrie 1989, ziua în care timișorenii au devenit martiri

Timișoara comemorează astăzi, 17 decembrie, ziua de doliu în amintirea evenimentelor tragice care au avut loc acum 34 de ani. În acea zi, străzile orașului au fost scena unei sângeroase lupte pentru libertate, în care au murit primii revoluționari.

În noaptea de 16 spre 17 decembrie 1989, zeci de tineri au fost arestați și duși în arestul Miliției. La ora 17:00 a zilei de 17 decembrie au fost auzite primele focuri de armă în oraș. armata a intervenit pentru a restabili ordinea, dar a eșuat, reușind doar să transforme Timișoara într-un adevărat infern. Focuri de armă, lupte de stradă, mașini în flăcări, tancuri și TAB-uri care transportau forțe de securitate înarmate au făcut parte din peisajul înspăimântător al acelei zile.

În jurul orei 20:00, se trăgeau focuri de armă din Piața Libertății până la Opera, inclusiv în zona podului Decebal, Calea Lipovei și Calea Girocului. Tancuri, camioane și TAB-uri blocau accesul în oraș, iar elicopterele patrulau zona. Protestele s-au domolit după miezul nopții.

Bilanțul tragic al evenimentelor din acea zi a fost de 66 de morți și 196 de răniți, conform Procuraturii Militare.

În ziua de 17 decembrie, la Cimitirul Eroilor din Timișoara, locul de odihnă al eroilor Revoluției, vor fi depuse coroane de flori în memoria celor căzuți. De asemenea, pe parcursul zilei vor avea loc slujbe de pomenire.

Această zi a fost declarată zi de doliu conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr. 112/14.12.1993. Toate instituțiile și autoritățile publice din Timișoara sunt obligate să arboreze drapelul de stat al României în bernă în semn de respect și comemorare.

Astfel, Timișoara își amintește astăzi de momentele tragice care au marcat începutul Revoluției Române din 1989. Este o zi în care orașul se oprește pentru a aduce un omagiu celor care și-au dat viața pentru libertate și democrație.

Sursa: www.sursadevest.ro

Ziua de 17 Decembrie este zi de doliu pentru Timișoara!

În urmă cu 34 de ani, pe străzile orașului curgea sânge. Atunci au murit primii revoluționari ce au luptat cu un singur gând: libertatea. Astăzi, toți aceștia vor fi comemorați.

Acum 34 de ani, în noaptea de 16 spre 17 decembrie, zeci de tineri au fost arestaţi, imbarcaţi in camioane ale armatei şi duși în arestul Miliţiei.

Pe 17 decembrie, la ora 17.00 s-au auzit primele focuri de armă în oraş.

Armata a eșuat în încercarea sa de a restabili ordinea, reușind să transforme Timișoara într-un infern: focuri de armă, victime, lupte de stradă, mașini în flăcări, TAB-uri care transportau forțe de securitate înarmate și tancuri.

După ora 20:00, se trăgeau focuri de armă din Piața Libertății până la Operă, inclusiv în zona podului Decebal, Calea Lipovei și Calea Girocului.

Tancuri, camioane și TAB-uri blocau accesul în oraș, în timp ce elicopterele patrulau zona. După miezul nopții protestele s-au domolit.

La Procuratura Militară au fost înregistraţi atunci 66 de morți şi 196 de răniţi.

La Cimitirul Eroilor din Timișoara, acolo unde au fost înmormântați eroii Revoluției, se vor depune coroane de flori.

De asemenea, pe parcursul zilei se vor susține slujbe de pomenire.

Ziua de 17 decembrie a fost declarată zi de doliu, conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 112/14.12.1993.

În acestă zi toate instituţiile şi autorităţile publice de pe raza municipiului Timişoara sunt obligate să arboreze drapelul de stat al României în bernă.



Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Împușcături la un eveniment de campanie al lui Donald Trump. Presupusul atacator și un participant la miting au fost uciși

Donald Trump a fost escortat de urgență de la un miting din orașul Butler, Pennsylvania, după ce câteva focuri...

Read More...

Armonia între carieră și viața personală: Cheia unei sănătăți generale echilibrate

Armonia între carieră și viața personală este un aspect esențial pentru menținerea unei sănătăți generale echilibrate. De-a lungul timpului,...

Read More...

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta este una dintre cele mai fascinante și importante povești din istoria medievală. Fondată...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro