Cargo Berlin -Timișoara. Fii spectator în viața a doi șoferi de TIR. Un spectacol de teatru semnat BASCA și Rimini Protokoll

BY: stiridinromania.ro In Articole, Cultura

Teatrul Basca din Timișoara și Rimini Protokoll îți propun un spectacol de teatru inedit, în mișcare, în centrul atenției aflându-se un camion reconvertit care transportă povești și doi șoferi de TIR. Sala de spectacol este însăși în mișcare, un trailer cu 46 de locuri care se deplasează în puncte cheie din oraș și din afara Timișoarei. “Cargo Berlin – Timișoara” este o experiență teatrală care documentează poveștile a doi șoferi de camion români și pune în lumină provocările cu care se confruntă transportatorii de marfă din Europa de Est. Producția se va juca între 31 martie și 27 mai la Timișoara, ca parte a programului Capitală Culturală Europeană 2023.

Transportatorii de marfă din Europa de Est au acaparat peste 40% din piața europeană de transport datorită prețului accesibil, ceea ce duce la salarii mici și condiții de muncă dure pentru șoferii lor. Cargo Berlin – Timișoara este o experiență live inovatoare și unică ce pune rutina lor într-o piesă de teatru și spectatorii în inima problemei.

Camionul este transformat într-o sală de spectacol, are o fereastră pe partea laterală, un sistem audio și reflectoare în exterior. Publicul se așază în interiorul camionului, unde odată erau stivuite mărfurile. Astfel, camionul acționează ca un observator, o sondă de teatru și un binoclu mobil, permițând publicului să examineze împrejurimile ca un microscop.

“Spectacolul durează două ore și include vizite la diverse obiective de pe marginea drumului – rampe de manipulare a mărfurilor, depozite, puncte de control și multe altele. Pe măsură ce călătoresc, biografiile șoferilor, dar și realitatea din fața ochilor lor, sunt transmise în direct în camion prin intermediul unor microfoane fără fir, creând o experiență captivantă de road movie care nu seamănă cu nimic altceva. Spectacolul include publicul în realitatea de doi metri pătrați a unor șoferi de TIR”,  detaliază Ana-Maria Ursu, Manager al Teatrului Basca din Timișoara.

Spectacolul “Cargo Berlin – Timișoara” este bazat pe cel din Bulgaria, Cargo Sofia X, pus în scenă în anul 2006, însă pentru fiecare versiune locală a spectacolului, sunt distribuiți diferiți șoferi de camion pentru a-și împărtăși propriile povești.

Punctul de plecare este stația Punctele Cardinale din Timișoara, cu puncte cheie pe șoseaua de centură a orașului, în Dumbrăvița și înapoi în Timișoara, cu mai multe opriri. Capacitatea trailerului este de 46 de locuri. Premiera spectacolului are loc în 31 martie. Apoi, până la final de mai 2023, spectacolul se va juca de 20 de ori.

Datele și orele reprezentațiilor sunt disponibile aici, iar biletele pot fi achiziționate de aici.

Distribuția spectacolului

Concept: Stefan Kaegi

Regie și scenariu: Jörg Karrenbauer

Management Producție Rimini Protokoll: Maitén Arns, Jörg Karrenbauer

Management Producție Teatrul Basca: Ana Maria Ursu

Dramaturgia: Andrei Ursu

Cântăreață: Jacqueline Kohl

Assistent Director: Cristina Băldău

Șoferii de tir//actori: Denis Iancu, Dalian Lucian Deac

Sunetist: Cristian Popescu (Jimmy)

Artist Vizual: Flavius Marușca

Design: Dan Ungureanu
Foto: Diana Bilec

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Parteneri: MARACANA și Dunca Expediții. Parteneri media: Radio România și TVR Timișoara.

Despre Teatrul Basca

Teatrul Basca a luat ființă la Timișoara, în fosta fabrică de pălării Paltim – de aici și numele inconfundabil. Mai mult decât un simplu teatru, Basca este locul în care incluziunea socială și arta își dau mâna pentru a construi un pod peste stigmele sociale. Aici se desfășoară proiecte de teatru, film, muzică și circ cu, pentru și despre persoanele aflate în dificultate.

Teatrul promovează înțelegerea și crează legături între comunități, iar publicul lor are ocazia să pătrundă în lumea interioară a grupurilor vulnerabile, promovând empatia și conștientizarea.

Despre Rimini Protokoll

Renumita casă de producție teatrală Rimini Protokoll a fost fondată în anul 2000 de Helgard Haug, Stefan Kaegi și Daniel Wetzel. De atunci, ei au împins continuu limitele teatrului, creând lucrări inovatoare care oferă perspective unice asupra realității. Abordarea lor colaborativă presupune colaborarea cu experți din diverse domenii din afara teatrului, ceea ce le permite să încorporeze noi cunoștințe și abilități în creațiile lor. Rimini Protokoll transformă frecvent diverse spații și structuri sociale în formate teatrale, încorporând interactivitatea și tehnologia în lucrările proprii. Opera lor include producții scenice, intervenții, instalații performative și piese audio care provoacă și captivează publicul.




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Calificarea se joacă în Giulești – Sâmbătă, ora 16:00

Meciul decisiv al sferturilor Diviziei A1 se anunță a fi unul plin de suspans și emoție pentru fanii echipei...

Read More...

Dinamo înfruntă CSM Volei Alba Blaj în play-off-ul pentru locurile 5-8 din Divizia A1, pierzând cu 0-3

Echipa de volei feminin Dinamo s-a confruntat cu CSM Volei Alba Blaj în meciul 2 din sferturile de finală...

Read More...
Mat Bevill, the associate chief engineer for NASA’s SLS (Space Launch System) Program, plays a crucial role in the development and flight of the SLS mega rocket. His NASA journey started as an intern, led him to have hands-on experience with solid rocket boosters, and landed him in the position of supporting the SLS Chief Engineer’s Office.

Mat Bevill, o piesa importanta in istoria spatiala

Unul dintre cei implicați în evenimentele semnificative din istorie este Mat Bevill. În calitate de inginer șef asociat pentru...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro