Campania Nationala de Verificare a Respectarii Legii Privind Zilierii

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

ITM Timiș a desfășurat în perioada 10-16 octombrie 2023 Campania Națională de verificare a respectării prevederilor Legii nr. 52/2011 privind activitățile ocazionale desfășurate de zilieri. Inspectorii de muncă au identificat 29 de zilieri care nu au fost transmiși în registrul electronic de evidență a zilierilor. Au fost verificate 55 de societăți comerciale, iar 15 sancțiuni au fost aplicate, dintre care 11 avertismente și 4 amenzi în valoare de 24.000 de lei.

Principalele deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă au fost următoarele: beneficiarii nu au transmis registrul electronic de evidență a zilierilor la ITM Timiș înainte de începerea activității, zilierii au prestat activități pentru același beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile într-un an calendaristic și nerespectarea remunerației brute orare stabilite în funcție de salariul minim brut pe țară.

Campania a avut ca scop identificarea beneficiarilor care utilizează munca copiilor și a tinerilor fără respectarea prevederilor legii, precum și determinarea beneficiarilor de a respecta obligația de a înființa și transmite registrul de evidență a zilierilor în termenul legal.

Potrivit Legii nr. 52/2011, zilierii sunt persoane fizice, cetățeni români sau străini, care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional pentru un beneficiar sau un imputernicit al acestuia, în schimbul unei remunerații. Aceștia activează în domenii precum agricultura, vânătoare și servicii anexe, silvicultura, pescuit și acvacultura, activități de alimentație pentru evenimente, publicitate, restaurante, baruri, hoteluri și alte facilități de cazare, baze și cluburi sportive, grădini zoologice, botanice, întreținere peisagistică și spații verzi, etc.

Beneficiarii pot obține parola pentru conectarea la aplicația web a Registrului electronic de evidență a zilierilor de la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială își au sediul. Registrul poate fi completat și transmis direct din teren de către beneficiar/imputernicit sau persoane desemnate de acesta, cu ajutorul aplicației informatice “Inspectia Muncii”, disponibilă gratuit în Google Play sau App Store. (Sursa: ITM Timiș – inspector șef jr. Ileana Mogosanu)

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

In perioada 10-16 octombrie 2023, ITM TIMIS a desfasurat Campania Nationala de verificare a respectarii de catre beneficiari a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, cu modificarile si completarile ulterioare si a normelor de aplicare a acesteia precum si a modului in care se deruleaza activitatea de inregistrare a zilierilor in registrul electronic de evidenta a zilierilor.

In timpul activitatii de control desfasurata de catre inspectorii de munca ITM TIMIS, au fost depistati 29 de zilieri netransmisi in registrul electronic de evidenta a zilierilor. Au fost verificate 55 de societati comerciale carora li s-au aplicat 15 sanctiuni, dintre care 11 avertismente si 4 amenzi, in valoare de 24.000 de lei.

Principalele deficiente din domeniul relatiilor de munca, constatate in actiunile de control, au fost urmatoarele:

  • beneficiarii nu au transmis registrul electronic de evidenta a zilierilor, Inspectoratului Teritorial de Munca Timis, zilnic, inainte de inceperea activitatii de catre fiecare persoana care urmeaza sa se afle intr-un raport de munca cu beneficiarului sau imputernicit al acestuia;
  • zilierii au prestat activitati pentru acelasi beneficiar sau imputernicit al acestuia pe o perioada mai lunga de 90 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic;

  • nerespectarea remuneratiei brute orare stabilita in functie de salariu minim brut pe tara, garantat in plata.

Prin aceasta campanie s-a urmarit:

–  identificarea beneficiarilor care utilizeaza munca copiilor si a tinerilor fara respectarea prevederilor legii;

  • determinarea beneficiarilor de a respecta obligatia de a infiinta si transmite registrul de evidenta a zilierilor in termenul legal.

Conform Legii nr. 52/2011, zilierii sunt persoane fizice, cetateni români sau straini, care au capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar sau un imputernicit al acestuia, contra unei remuneratii, activând in domenii precum: agricultura, vânatoare si servicii anexe, silvicultura, pescuit si acvacultura, activitati de alimentatie pentru evenimente, publicitate, restaurante, baruri, hoteluri si alte facilitati de cazare, baze si cluburi sportive, gradini zoologice, botanice, intretinere peisagistica si spatii verzi etc.

Beneficiarii pot obtine parola pentru conectare la aplicatia web aferenta Registrului electronic de evidenta a zilierilor de la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi au sediul. Registrul electronic de evidenta a zilierilor poate fi completat si transmis direct din teren de catre beneficiar/imputernicit sau persoane desemnate de catre acesta, utilizatori, cu ajutorul aplicatiei informatice pentru dispozitive mobile, denumita “Inspectia Muncii”, ce poate fi descarcata gratuit din Google Play sau App Store. (ITM Timis – inspector sef jr. Ileana Mogosanu)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

concurs stiridinromania
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Rolul esențial al unui raport echilibrat de macro și micronutrienți în menținerea sănătății

Rolul esențial al unui raport echilibrat de macro și micronutrienți în menținerea sănătății Nutriția reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai...

Read More...

O călătorie în minunile Babilonului: Grădinile Suspendate

O călătorie în minunile Babilonului: Grădinile Suspendate Babilonul, unul dintre cele mai vechi orașe din istorie, ascunde numeroase secrete și...

Read More...

Record de turnee de șah în acest weekend

În acest weekend, România a înregistrat un record de turnee de șah, cu un total de 1603 de jucători...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro