Campania Ministerului Sănătății pentru Promovarea Sănătății Reproducerii

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Campania “Informează-te! Implică-te! Alege soluția protrivită pentru tine!” – Institutul Național de Sănătate Publică

Ministerul Sănătății, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică și direcțiile de sănătate publică, lansează campania “Informează-te! Implică-te! Alege soluția potrivită pentru tine!” pentru promovarea sănătății reproducerii. Cu accent pe educarea tinerilor în privința prevenirii ITS-urilor și a sarcinilor nedorite, campania are ca obiectiv informarea femeilor însărcinate și a celor care doresc să devină mame. Problemele actuale în domeniul sănătății reproducerii includ sarcinile la adolescente și creșterea cazurilor de ITS. Sarcinile la vârste fragede pot avea consecințe serioase asupra sănătății tinerei mame și a copilului său, iar prevenirea ITS-urilor devine o prioritate. Este important ca adolescenții să aibă acces la informații de la medici specializați și să beneficieze de servicii de planificare familială pentru a adopta un comportament reproductiv responsabil., a transmis astăzi INSP
Sursa Foto: INSP / stiridinromania.ro

Ministerul Sănătății, cu sprijinul Institutului Național de Sănătate Publică și al direcțiilor de sănătate publică, desfășoară pe parcursul lunii iulie campania “Informează-te! Implică-te! Alege soluția protrivită pentru tine!” dedicată promovării sănătății reproducerii.

Campania urmărește:

Prin acțiunile pe care le vom derula în cadrul acestei campanii ne propunem:

 • împuternicirea încurajarea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă (educarea privind comportamentele individuale de prevenire a infecțiilor cu transmitere sexuală – ITS, prevenirea sarcinii nedorite și utilizarea contracepției);
 • informarea și conștientizarea femeilor însărcinate și a celor care doresc să devină mame cu privire la diferitele aspecte ale sănătății sexuale (sănătății reproducerii), inclusiv asupra importanței consultului medical/ginecologic.

Sunt de actualitate două problematici din sfera sănătății reproducerii: sarcinile la adolescente și tendința crescătoare a cazurilor noi cu infecții transmisibile sexual.

Sarcinile în rândul adolescentelor au consecinţe majore asupra sănătății acestora mamelor adolescente și a copiilor lor acestora. Mamele adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani se confruntă cu riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală (inflamație a endometrului – mucoasa interioară a uterului) și infecții sistemice în comparație cu femeile cu vârsta mai mare. Complicațiile legate de sarcină și de naștere sunt principala cauză de deces în rândul fetelor cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani la nivel global.

Nașterea la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă cauzate de dezvoltarea incompletă a aparatului reproducător. În plus, fenomenul are consecințe sociale precum abandonul școlar şi imposibilitatea financiară de a îngriji nou născutul.

Pe de altă parte, peste 1 milion de infecții cu transmitere sexuală (ITS) sunt dobândite în fiecare zi în întreaga lume, dintre care majoritatea sunt asimptomatice inițial. Se estimează că peste 500 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani au o infecție genitală cu virusul herpes simplex. Utilizarea metodelor contraceptive (prezervativ, diafragmă) reprezintă o alegere esenţială pentru prevenirea acestor infecţii.

 

Înainte de debutul vieții sexuale, adolescenții pot să se adreseze :

 • unui medic din cabinetul de planificare familialǎ;
 • medicului specialist obstetricǎ-ginecologie;
 • medicului de familie;
 • asistentului medical;
 • asistentului medical școlar;
 • asistentului medical comunitar;
 • mediatorului sanitar.

La cabinetul de planificarea familială, adolescenții pot să beneficieze de:

 • acces chiar şi fǎrǎ trimitere de la medicul de familie;
 • informații şi fǎrǎ a fi însoțiți de pǎrinți, chiar dacǎ sunteți minor;
 • consiliere gratuitǎ pentru alegerea unei metode contraceptive adecvate;
 • recomandǎri pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexualǎ.

Problematica sarcinilor nedorite şi a infecţiilor cu transmitere sexuală în rândul adolescenţilor este responsabilitatea întregii societăţi care trebuie să aibă o atitudine proactivă pentru încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, cât și mobilizarea și implicarea familiilor și comunităților pentru susținerea tinerilor în adoptarea unui comportament reproductiv responsabil.

Metode contraceptive

RECOMANDĂRI PENTRU O SARCINĂ SĂNĂTOASĂ

Semne și simptome ale infecțiilor cu transmitere sexualăAcest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

informare privind rezultatele obținute în primul semestru al anului 2024 – incomod-media.ro

Avansuri în asigurările de sănătate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a acționat în primul semestru al anului 2024 pentru a lărgi accesul...

Read More...
Răfuială între doi țigani, la un festival din județul Timiș! Cei doi și-au reglat conturile, în fața a sute de oameni

Scandal la Festivalul Berii din Lugoj

Un scandal de proporții a avut loc aseară la Festivalul Berii din Lugoj, unde doi bărbați, membri a două...

Read More...

Zelenski îl felicită pe Trump prin telefon și este de acord cu o „întâlnire personală”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că a vorbit cu candidatul republican la alegerile prezidențiale, Donald Trump, și că a...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro