Adoptarea legii “De Origine România – DOR” pentru etichetarea produselor agroalimentare

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Deputatul Cosmin Şandru, despre DOR: Certificarea reprezintă un element de mândrie naţională

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care vizează etichetarea anumitor produse cu denumirea “De Origine România – DOR”. Această lege ar permite producătorilor și procesatorilor români să garanteze că produsul alimentar pus în vânzare este realizat în România și fabricat din materii prime de origine românească.

Prin introducerea acestei scheme, se dorește crearea unui certificat de calitate DOR, care să ateste faptul că produsele alimentare au fost fabricate pe teritoriul României și că au fost utilizate materii prime de bază de origine românească. Pentru obținerea acestui certificat, producătorii trebuie să îndeplinească un set de condiții stricte, precum atestarea ca producător, deținerea unei autorizații sanitar-veterinare și respectarea caracteristicilor produselor. De asemenea, ei trebuie să facă o declarație pe propria răspundere privind proveniența și arealul produselor agroalimentare.

Inițiată de parlamentarii liberali, inclusiv deputatul Cosmin Șandru, această lege va fi aplicată pe întreg teritoriul României pentru produsele agroalimentare care folosesc materii prime de bază de origine românească și care respectă cerințele impuse de lege.

Certificarea DOR reprezintă nu numai un element de mândrie națională, ci și o modalitate de a ajuta consumatorii în procesul de achiziție. Cu ajutorul certificatului, aceștia vor putea avea încredere că produsele pe care le cumpără sunt fabricate în România și sunt realizate din materii prime de origine românească. Pentru a susține competitivitatea operatorilor economici certificați DOR, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va aloca resurse financiare pentru promovarea acestor produse începând cu anul 2024.

Această inițiativă reprezintă un pas important în promovarea produselor autohtone și în susținerea producătorilor și procesatorilor români. Etichetarea produselor cu denumirea DOR va oferi consumatorilor informații clare cu privire la originea produselor pe care le achiziționează, iar aceasta poate fi un factor decisiv în alegerea produselor locale.

Sursa: www.sursadevest.ro

Proiectul de lege cu privire la etichetarea anumitor produse cu denumirea ”De Origine România – DOR”, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Prin această schemă, producătorii şi procesatorii români, ar putea garanta faptul că produsul alimentar pus la vânzare este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească.

CITEŞTE ŞI: Timişoara, codaşă în preferinţele turiştilor! Programul TM2023 nu a reuşit să atragă nici măcar numărul vizitatorilor din 2019

Pentru obținerea acestui certificat de calitate DOR, producătorii trebuie să îndeplinească un set de condiții stricte cum ar fi:

  • atestarea ca producător;
  • autorizație sanitar-veterinară;
  • caracteristicile produselor;
  • declarație pe propria răspundere privind proveniența și arealul produselor agroalimentare.

Legea, iniţiată de parlamentarii liberali, printre care şi deputatul de Timiş, Cosmin Şandru, se va aplica pe tot teritoriul României pentru etichetarea produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi care respectă cerinţele prevăzute în lege.

“Legea prevede introducerea unui instrument legal de certificare voluntară (De Origine România-DOR) care va garanta că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul României şi va atesta originea românească a materiilor prime folosite în fabricarea alimentelor. Certificarea DOR reprezintă un element de mândrie națională, dar, de asemenea, va putea ajuta consumatorul în procesul de achiziție. Începând cu anul 2024, în vederea susținerii competitivității operatorilor economici certificați DOR, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va asigura resurse financiare pentru promovarea acestor produse”, spune Cosmin Şandru.

CITEŞTE ŞI: Mașina directorului de la Piețe, incendiată noaptea trecută, în fața casei! Poliția a început o anchetăAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Finala mică a voleiului masculin: Dinamo București vs Rapid București, meciul 2 din serie

Astăzi, echipa de volei masculin a clubului Dinamo București se pregătește pentru meciul 2 din finala mică împotriva echipei...

Read More...

Campionii la Șah Rapid în 2024

Evenimentul de Șah Rapid din 2024 a adus în prim plan micii campioni ai acestei competiții. Printre aceștia se...

Read More...

Victorie în primul derby al finalei mici

Echipa masculină de baschet a Rapidului a obținut o victorie importantă în primul derby al finalei mici a campionatului...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro