“4 octombrie: 80 de ani de la nașterea lui Florian Pittiș”

BY: stiridinromania.ro In Stiri Sport

Florian Pittiș a fost una dintre personalitățile remarcabile ale scenei artistice românești. Pe lângă talentul său ca actor, regizor și muzician, Pittiș a fost și un rapidist înfocat. Într-un gest de loialitate față de echipa sa de suflet, el a promis că își va tunde părul doar atunci când Rapidul va câștiga Cupa Campionilor la fotbal. Această promisiune a fost un simbol al speranței și adevăratului spirit rapidist.

În ciuda faptului că Rapidul se afla în Divizia B și juca de multe ori în timpul spectacolelor de teatru, Pittiș era mereu la curent cu scorul. Își instruia sufleurul să iasă pe terasa teatrului pentru a afla rezultatul meciului și să i-l transmită în timpul spectacolului. Acesta era un exemplu elocvent al dedicării și pasiunii sale pentru echipa de fotbal.

Florian Pittiș era cunoscut pentru felul său de a exprima sentimentele față de Rapid și rapidism. El a afirmat că a fi rapidist înseamnă a trăi cu bucurie și fără rușine. În ochii lui Pittiș, rapidismul era o formă de identitate și o modalitate de a trăi viața în plin.

Pe lângă angajamentul său față de Rapid, Pittiș a fost cunoscut și pentru afecțiunea sa față de țigările Carpați, care erau fabricate la Sfântu Gheorghe. Acest obicei l-a însoțit până în ultimele momente ale vieții sale.

Florian Pittiș a fost un om deosebit, care a reușit să combine pasiunea pentru artă cu dragostea pentru echipa sa de fotbal. Moartea sa în 2007 a însemnat o pierdere pentru lumea artistică și pentru suporterii Rapidului. Cu toate acestea, amintirea sa rămâne vie în inimile tuturor celor care l-au cunoscut și au fost inspirați de devotamentul și pasiunea sa.

Sursa: Club Sportiv Rapid București.

Actor, regizor, muzician, traducator, textier și Rapidist! Acesta a fost Florian Pittiș, cel care toată viața a purtat părul lung și le spunea tuturor că se va tunde doar când Rapidul va câștiga Cupa Campionilor la fotbal. Și o spunea crezând în asta! Pittiș a nădăjduit în fiecare clipă a existenței sale că, la un moment dat, Rapidul va ajunge sus de tot. Toată viața a fost un rapidist convins. Când juca la Teatrul Giulești își instruia sufleurul să iasă din când în când pe terasa teatrului și să vadă cat e scorul. Rapidul era în Divizia B și juca de la ora 11.00 iar meciurile se suprapuneau adesea cu spectacolele de teatru. Sufleurul fugea pe terasă, nota scorul și se întorcea să i-l șoptească lui Pittiș care își juca rolul pe scenă. Venind din zona teatrului, Pittiș avea un impresionant bagaj de cuvinte, ceea ce i-a permis să definească Rapidul și Rapidismul în fel și chip. Iată câteva dintre zicerile lui Pittiș despre Rapid:
• „ Ma îndoiesc, deci cuget. Cuget, deci exist. Exist, deci sînt Rapidist”.
• „ Un adevărat rapidist este un Prometeu. El a furat focul sacru al jocului şi de atunci, în fiecare săptămână i se mănâncă ficaţii”.
• “Rapidism înseamnă a trăi cu deplină bucurie, fără să-ți fie nici o clipă rușine că faci asta”.
• “Vedi Rapid e puoi umori!”
• “Un singur lucru m-ar face să mă dezic de Rapid: moartea. A mea, a echipei sau a spiritului”.
Florian Pittiș nu s-a dezis niciodată de Rapid și de țigările Carpați, neapărat fabricate la Sfântu Gheorghe, pe care le-a fumat până în ultimele clipe ale existenței sale. Printre alții a fost bun prieten cu pianistul Dan Grigore și cu doctorul Mihai Pîrvu, alături de care a inființat Clubul Aristocratic Rapid. Florian “Moțu” Pittiș a plecat în galeria din ceruri pe 5 august 2007 răpus o boală necruțătoare.
Autor: Octavian Pescaru


Acest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

Sursa si foto: Club Sportiv Rapid București
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Maria Broască – O poveste de determinare și recuperare

Maria Broască este o junioară talentată și face parte din proiectul "Țară, țară, vrem campioane!" coordonat de Mariana Bitang...

Read More...

Campioni după 15 ani! Victorie în finala de rugby cu CSM Știința Baia Mare, scor 17-13!

Echipa de rugby a României a reușit să câștige finala Cupei României împotriva echipei CSM Știința Baia Mare cu...

Read More...
IMPACTPRESS

Explozie la etajul I al unui imobil din Giarmata, cu patru victime

Explozie la un imobil din Giarmata: Patru victime, clădiri afectate și cercetări în desfășurare Pompierii militari de la ISU Timiș...

Read More...

One commentOn “4 octombrie: 80 de ani de la nașterea lui Florian Pittiș”

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro