25 octombrie 1925 – Ziua în care s-a născut Ioan Chirilă, părintele Bibliei rapidiștilor

BY: stiridinromania.ro In Stiri Sport

Ioan Chirilă, cunoscut ca Patriarhul Presei Sportive, a fost un jurnalist și scriitor dedicat sportului, în special fotbalului. Născut în Basarabia acum 98 de ani, el a avut o viață dedicată acestui domeniu, lăsând în urmă o moștenire impunătoare.

Încă de la o vârstă fragedă, Chirilă a fost atras de sport. A jucat fotbal în tinerete, dar a renunțat din cauza unei accidentări grave. A făcut volei, tenis și a fost aruncător de greutate în facultate. După absolvirea Facultății de Drept, în 1949, și-a început cariera ca redactor sportiv la Editura Uniunii de Cultură Fizică și Sport.

Cariera sa în jurnalism a continuat la Sportul Popular și Gazeta Sporturilor după Revoluție. A avut privilegiul de a asista la 9 ediții ale Cupei Mondiale de fotbal și a publicat 27 de cărți. Printre subiectele abordate se numără edițiile de cupă mondială la care a fost prezent, Nadia Comăneci, Mircea Lucescu și echipa Rapid.

Una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale este “Glasul roților de tren”, dedicată istoriei fotbalului giuleștean. Această carte a fost numită de suporteri “Biblia rapidiștilor”. Ioan Chirilă a fost un adevărat iubitor al clubului Rapid și a lăsat numeroase articole și reportaje despre acesta.

Printre ucenicii săi se numără scriitorul Radu Călin Cristea și Mircea M. Ionescu, care au continuat tradiția de a scrie despre Rapid. Unul dintre proiectele sale de anvergură a fost seria “Cupa Mondială povestită de Ioan Chirilă”, în care a vorbit despre fiecare ediție a CM, începând cu cea din 1930.

La vârsta de 87 de ani, Ioan Chirilă a părăsit această lume, lăsând în urmă o uriașă moștenire literară și o dragoste nemuritoare pentru fotbal și Rapid. Citatele sale, extrase din programele de meci editate de Radu Călin Cristea în anii ’80, reflectă pasiunea și devotamentul său față de acest sport și de echipa sa de suflet.

Cu toate că nu mai este printre noi, numele lui Ioan Chirilă rămâne înscris în istoria Giuleștiului și în inimile iubitorilor de fotbal.

Sursa: Club Sportiv Rapid București.

Acum 98 de ani, la Ismail, pe bratul Chilia, în Basarabia, care pe vremea aceea era pământ românesc, se năștea Ioan Chirilă, din tată lipovean și mama grecoaică. În 1940, cu Ioan în vârstă de 15 ani, familia Chirilă trecea Dunărea și se stabilea inițial la Galați. Liceul l-a făcut la Braila iar apoi s-a mutat la București unde, în 1949, a absolvit Facultatea de Drept. Sportul i-a fost aproape încă din copilărie. A jucat fotbal la Ismail si la Galati, sport pe care l-a abandonat din cauza unei accidentări:”La 19 ani, cu prilejul unui meci cu echipa DVA Galați, disputat undeva pe malul Dunării, mi-am fracturat piciorul drept (fractură triplă, prost tratată)”. În facultate a făcut volei, tenis și a fost aruncător de greutate. De scris s-a apucat în 1951 când a devenit redactor sportiv la Editura Uniunii de Cultură Fizică si Sport. În 1959 a ajuns reporter la Sportul Popular, Gazeta Sporturilor după Revoluție. A văzut pe viu 9 ediții ale Cupei Mondiale de fotbal. A publicat 27 de cărți! Despre edițiile de cupă mondială la care a fost, despre Nadia, despre Mircea Lucescu pentru care a nutrit un puternic sentiment de admirație si despre….Rapid. Pe 16 septembrie 1969, sub semnătura lui Ioan Chirilă, intra în tipografie cartea „Glasul roților de tren” dedicată primilor 44 de ani din istoria fotbalului giuleștean. Suporterii, la fel de inspirați ca autorul, au botezat-o „Biblia rapidiștilor”. Pentru orice rapidist, „Glasul roților de tren”, este, fără doar și poate, cea mai frumoasă carte dintre cele publicate de cel supranumit Patriarhul Presei Sportive. Pentru că ne-a lăsat moștenire această carte, numele lui Ioan Chirilă este așezat la loc de cinste în istoria Giuleștiului. Pe lângă ea, nea Vanea, cum i se spunea în presa sportivă, ne-a lăsat numeroase articole si reportaje despre Rapidul său de suflet, club față de care nu și-a ascuns niciodată dragostea. Multe dintre aceste scrieri formidabile au apărut în programele de meci editate în anii 80 de scriitorul Radu Călin Cristea, care i-a fost discipol. Un alt ucenic al lui Ioan Chirilă a fost scriitorul, cronicarul si dramaturgul Mircea M. Ionescu, alt împătimit al Giuleștiului. Ultimul său proiect de anvergură se află în arhiva ProTv. Se numește „Cupa Mondială povestită de Ioan Chirilă”. Fiecare episod al acestui serial are ca subiect o ediție a CM, începând cu cea din 1930. Filmările s-au consumat în 1998 si 1999. Într-o dimineață de duminică, pe 21 noiembrie 1999, Ioan Chirilă părăsea această lume. Ne-au rămas cărțile și vorbele sale nemuritoare.
“Nici nu sunt si nici nu voi fi rapidist. Am fost, deci am rămas”.
,, A fi rapidist înseamnă să înveţi de mic faptul că fără să ştii să pierzi nu te vei bucura niciodată cu adevărat de victorie. ”
N.B. Citatele sunt extrase din programele de meci editate de Radu Călin Cristea în anii ’80.
Credit foto 1: Mircea M. Ionescu. Ioan Chirilă, Mircea M. Ionescu, Eftimie Ionescu, Aurelian Brebeanu si Paul Slăvescu la CM de fotbal SUA 1994.
Credit foto 2: “Lumea noastră”. Ioan Chirilă, soția sa, actrița Iarina Demian, si cei doi băieți, Ionuț și Tudor.
Autor: Octavian Pescaru

Acest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

Sursa si foto: Club Sportiv Rapid București
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Finala mică a voleiului masculin: Dinamo București vs Rapid București, meciul 2 din serie

Astăzi, echipa de volei masculin a clubului Dinamo București se pregătește pentru meciul 2 din finala mică împotriva echipei...

Read More...

Campionii la Șah Rapid în 2024

Evenimentul de Șah Rapid din 2024 a adus în prim plan micii campioni ai acestei competiții. Printre aceștia se...

Read More...

Victorie în primul derby al finalei mici

Echipa masculină de baschet a Rapidului a obținut o victorie importantă în primul derby al finalei mici a campionatului...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro