100 de ani de ospitalitate în inima Bucegilor: povestea Complexului Hotelier Peștera

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Campanie de colectare deșeuri periculoase de la populație, sâmbătă – 23 septembrie 2023 – incomod-media.ro

Complexul Hotelier Peștera din Munții Bucegi a sărbătorit recent 100 de ani de la înființarea “Casei Peștera”. Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița, care este și un investitor pasionat în domeniul turismului, a dedicat mult timp și efort promovării turismului montan în regiunea Dâmbovița.

Potrivit informațiilor furnizate de Valentin Calcan, Casa Peștera a fost inaugurată în ziua de 21 septembrie 1923 și a fost destinată turiștilor care vizitau zona montană. Dotată cu facilități moderne pentru acea vreme, cum ar fi sobe de teracotă și paturi confortabile, casa a avut inițial 5 camere la parter și 3 camere la mansardă, precum și o sală de mâncare cu bibliotecă. În plus, complexul turistic mai cuprindea și o bucătărie, o cămară de alimente, o cameră pentru călăuze și alte facilități.

De-a lungul timpului, Casa Peștera a trecut prin momente dificile. În noaptea de 12 februarie 1940, cabana de lemn a fost distrusă de un incendiu, iar în septembrie 1970 a avut loc un alt incendiu care a distrus cabana. Cu toate acestea, complexul a fost reconstruit și a continuat să ofere servicii de calitate turiștilor.

În prezent, Hotelul Peștera este deținut de Grupul Industrial Alca și a fost modernizat și reclasificat la 4 stele. Cu toate acestea, Valentin Calcan nu se oprește aici și are planuri de a continua procesul de transformare a Complexului Hotelier Peștera. În vara anului viitor, el intenționează să deschidă un nou hotel numit “Hotel Peștera Wellness & Spa”.

Această dezvoltare a complexului turistic va stimula și mai mult dezvoltarea turismului în zona Stațiunii Peștera-Padina. Investitorii, reprezentanții administrației publice și prietenii muntelui au participat la slujba de sfințire a pietrei de temelie pentru noul hotel, care a avut loc pe 27 iunie.

Valentin Calcan încheie mesajul său de aniversare cu o urare de mulțumire către toate generațiile de iubitori ai muntelui care au trecut pragul hotelului în acești 100 de ani. El le mulțumește și echipei care a lucrat cu pasiune în Casa Peștera și în Cabana Peștera, precum și familiei și prietenilor săi.

Această aniversare marchează nu doar 100 de ani de existență a Complexului Hotelier Peștera, ci și contribuția sa la promovarea turismului montan în regiunea Dâmbovița. Cu planuri de extindere și modernizare, acest complex se așteaptă să continue să ofere servicii de calitate turiștilor și să contribuie la dezvoltarea turistică a zonei.

Sursa: incomod-media.ro

Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița, este și un investitor pătimaș pe tărâmul turismului. De ani de zile, patronul Complexului Hotelier Peștera din inima Munților Bucegi luptă cu toate forțele pentru promovarea turismului montan dâmbovițean. Nu există moment important din istoria acestui important segment socio-economic menit să ne facă viața mai frumoasă, mai sănătoasă și relaxantă, care să nu fie celebrat într-un mod deosebit. Acum, în septembrie, a venit rândul complexului turistic pe care îl administrează împreună cu familia. În această toamnă, s-au împlinit 100 de ani de la înființarea „Casei Peștera”.

După cum a citat Valentin Calcan din „Enciclopedia Turistică Românească”, pentru „sărbătoarea inaugurării Casei Peștera fusese hotărâtă ziua de 21 Septemvrie 1923 care cadea într-o Sâmbătă. La festivitate au participat peste 60 de iubitori de munte. Înzestrată cu sobe de teracotă, cu 40 de paturi cu somieră, saltele de lână, perne de fulgi, pături și lingeria completă de pat, Casa „Peștera” punea la dispoziția turiștilor 5 camere la parter și 3 la mansardă, o sală de mâncare cu bibliotecă. Cortul principal mai cuprindea: bucătăria, cămara de alimente, camera îngrijitorului, o piviniță de beton iar corpul secundar avea în structură o cameră pentru călăuze cu 6 locuri, o cameră neagră pentru fotografie, o cămară-atelier și un grajd pentru vite”.

Așa a început, acum 100 de ani, o frumoasă poveste de ospitalitate în mijlocul Bucegilor, lângă Mănăstirea Peștera – spune președintele Camerei de Comerț Dâmbovița.

„Dincolo de frumusețea locului, de mulțumirile primite de la oaspeți, de satisfacția lucrului bine făcut, acești 100 de ani au fost presărați și cu multe greutăți.

În noaptea de 12 februarie 1940 cabana de lemn este distrusă de un incendiu și chiar dacă erau în plin război mondial, în aprilie începe construcția noii cabane după planurile arhitectului Titu Evolceanu.

Sfințirea Cabanei Peștera avea loc după doi ani, duminică 18 octombrie 1942, „la ora 10, în sala cea mare a casei, în prezența a peste 300 de persoane”.

Cabana Peștera a rezistat până în septembrie 1970 când va fi din nou distrusă de un incendiu. În 1974 începe construcția Hotelului Peștera, inaugurarea având loc la 31 decembrie 1978. Anii de glorie apun după 1990, când hotelul începe să se degradeze”, a adăugat Valentin Calcan.

Salvarea Hotelului Peștera a venit de la Compania Tagrimpex Romcif SA care cumpără activul în 1998 și, după ce execută o reparație completă, îl redeschide în anul 2000. În data de 16 octombrie 2003, Hotelul Peștera din Bucegi este cumpărat de actualul proprietar, Grupul Industrial Alca, și este modernizat și reclasificat la 4 stele.

Lucrurile nu se opresc aici. Procesul de transformare a Complexului Hotelier Peștera continuă, stimulând totodată și dezvoltarea turistică a Stațiunii Peștera-Padina. Pe 27 iunie, în prezența investitorilor, a reprezentărilor administrației publice județene și locale, a unor șefi de instituții, parlamentari, prieteni ai muntelui, a avut loc slujba de sfințire a pietrei de temelie pentru noul „Hotel Peștera Wellness& Spa”. Valentin Calcan vrea ca deschiderea modernului hotel să se producă în vara anului viitor.

Valentin Calcan își încheie mesajul cu o urare, așa ca pentru un secol de existență a hotelului din inima Bucegilor.

„100 de ani și mii de mulțumiri generațiilor de iubitori ai muntelui care ne-au trecut pragul.

100 de ani și mii de mulțumiri echipei noastre și celor care au lucrat cu aceeași pasiune în Casa Peștera și în Cabana Peștera.

100 de ani și mii de mulțumiri familiei și prietenilor”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News



Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

concurs stiridinromania




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

DP World stimulează comerțul European prin investiții de peste 130 mil. € în România

Miercuri, 15 Mai, Constanța      DP World a anunțat astăzi deschiderea a trei noi locații majore în România, oferind un impuls...

Read More...

Allview Solar Energy finalizează cu succes, într-un termen scurt, instalațiile fotovoltaice de pe clădirile unui renumit hypermarket din România, cu o capacitate totală de 1,54 MWp

Allview Solar Energy, divizia specializată în soluții de energie verde a companiei Visual Fan SA (simbol bursier ALW), anunță...

Read More...

Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 milioane euro către APS

Schoenherr și Asociații SCA a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite preponderent...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro