𝗜̂𝗻𝘁𝗿𝗲𝘃𝗲𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗝𝘂𝘀𝘁𝗶𝘁̦𝗶𝗲𝗶, 𝗖𝗮̆𝘁𝗮̆𝗹𝗶𝗻 𝗣𝗿𝗲𝗱𝗼𝗶𝘂, 𝗰𝘂 𝗱𝗼𝗮𝗺𝗻𝗮 𝗖𝗹𝗮𝗶𝗿𝗲 𝗕𝗮𝘇𝘆 𝗠…

BY: stiridinromania.ro In Actualitate

𝗜̂𝗻𝘁𝗿𝗲𝘃𝗲𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗝𝘂𝘀𝘁𝗶𝘁̦𝗶𝗲𝗶, 𝗖𝗮̆𝘁𝗮̆𝗹𝗶𝗻 𝗣𝗿𝗲𝗱𝗼𝗶𝘂, 𝗰𝘂 𝗱𝗼𝗮𝗺𝗻𝗮 𝗖𝗹𝗮𝗶𝗿𝗲 𝗕𝗮𝘇𝘆 𝗠𝗮𝗹𝗮𝘂𝗿𝗶𝗲, 𝗽𝗿𝗲𝘀̦𝗲𝗱𝗶𝗻𝘁𝗮 𝗖𝗼𝗺𝗶𝘀𝗶𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗩𝗲𝗻𝗲𝘁̦𝗶𝗮

Ministerul Justiției comunică public următoarele:

În data de 27 martie 2023, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a primit-o, la sediul Ministerului, pe dna Claire Bazy Malaurie, președinta Comisiei de la Veneția.

În cadrul întrevederii, desfășurate într-un cadru deosebit de cordial, cele două părți au făcut un schimb de vederi privind cooperarea Ministerului cu Comisia, atât trecută, cât și în perspectivă, dar și privind construcția instituțională a spațiului de libertate, justiție și securitate în Europa. Președinta Comisiei de la Veneția a apreciat inițiativa ministrului Justiției de a operaționaliza un Panel independent de lucru la nivelul Ministerului Justiției pentru a dezbate, internaliza și, eventual, sprijini Ministerul Justiției în promovarea tezelor și conceptelor conținute în opiniile și avizele Comisiei de la Veneția, precum și în dialogul cu Comisia.

A fost, de asemenea, abordat subiectul foarte important al consolidării dialogului dintre curțile constituționale naționale, inclusiv Curtea Constituțională a României și Curtea de Justiție a Uniunii Europene, ministrul Justiției salutând, în context, organizarea de către CCR a Conferinței consacrate Constituției Reîntregirii Naționale din 1923, precum și prezența cu un discurs impresionant la această conferință a președintelui CJUE, dl Koen Lenaerts, opinie împărtăşită de dna Claire Bazy Malaurie.

Nu mai puțin, ministrul Justiției a trecut în revistă agenda recentă și de perspectivă a Ministerului Justiției în domeniul sistemului judiciar. Au fost, de asemenea, discutate teme privind Planul Național de Redresare și Reziliență, în special cu privire la obiectivele care intersectează domeniul Justiției, precum și subiecte privind Mecanismul „Stat de Drept” în România, dar și din perspectivă europeană.

Cele două părți au convenit continuarea dialogului pe temele abordate, doamna Claire Bazy Malaurie adresând ministrului Justiției invitația de a efectua o vizită la sediul Comisiei, pentru a continua discuțiile inițiate.

„Pentru Ministerul Justiției, întâlnirea cu doamna Claire Bazy Malaurie a constituit o foarte bună ocazie de a prezenta și explica în detalii agenda 2020, 2022 și 2023 a Ministerului Justiției, iar pentru mine, personal, a constituit și un privilegiu de a purta o discuție deosebit de interesantă, constructivă și elevată, în legătură cu provocările Justiței în spațiul de valori europene. Am fost deosebit de bucuros să constat convergența unor puncte de vedere asupra construcției sistemului judiciar în România. În mod particular, am discutat despre necesitatea de a consolida încrederea cetățenilor în Justiție, dialog în cadrul căruia am subliniat că temeiurile acestei consolidări sunt profesionalismul magistraților și independența lor asumată interior față de orice influență, politică sau economică, împărtășind opinia doamnei Președinte, în sensul că acest tandem de valori trebuie completat cu responsabilitate și răspundere. Îmi exprim convingerea, împărtășită pe parcursul discuției și de către distinsul oaspete, că această întâlnire va consolida cooperarea dintre Ministerul Justiției și Comisia de la Veneția. Independența magistraturii, cu toate elementele sale de statut internațional recunoscute în lumea democratică și liberă, constituie fundamentul statului de drept, al libertății și democrației. Acest principiu va structura acțiunea Ministerului Justiției în domeniul Justiției în toate aspectele sale, în cadrul competențelor sale funcționale”, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la finalul întrevederii.

#MinisterulJustitiei
Data: 2023-03-28 19:00:41

Link catre sursa

Foto: Facebook sau Pixabay
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Ziua Națională a Înotului – 19 iulie, o sărbătoare a sportului aquatic

Astăzi, pe 19 iulie, sărbătorim Ziua Națională a înotului, ocazie cu care ne amintim de importanța acestui sport în...

Read More...

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei si angajamentului

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei și angajamentului Introducere Una dintre cele mai importante componente ale succesului în orice...

Read More...
An animated illustration shows NASA's pavilion at Oshkosh, a large white tent with NASA logos on it, as six different aircraft appear to fly toward the center of the image over the tent.

Zborul spre cunoaștere

În fiecare vară, pasionații de aviație și experți din întreaga planetă - inclusiv inovatorii aeronautici de la NASA -...

Read More...

15 commentsOn 𝗜̂𝗻𝘁𝗿𝗲𝘃𝗲𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗝𝘂𝘀𝘁𝗶𝘁̦𝗶𝗲𝗶, 𝗖𝗮̆𝘁𝗮̆𝗹𝗶𝗻 𝗣𝗿𝗲𝗱𝗼𝗶𝘂, 𝗰𝘂 𝗱𝗼𝗮𝗺𝗻𝗮 𝗖𝗹𝗮𝗶𝗿𝗲 𝗕𝗮𝘇𝘆 𝗠…

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro