Western Veil Nebula (NGC 6960) și Pickering Triangle (NGC 6979) din Cygnus Loop de Cristian Suciu

BY: stiridinromania.ro In Magazin, STIRILE ZILEI
Western Veil Nebula (NGC 6960) și Pickering Triangle (NGC 6979) din Cygnus Loop de Cristian Suciu

Un nor de gaz și praf stelar, cunoscut sub numele de Western Veil Nebula sau NGC 6960, a fost descoperit în constelația Cygnus cu peste 200 de ani în urmă, de către astronomul William Herschel. Acest nor spectaculos a apărut în urma exploziei unei stele masive, care a avut loc acum aproximativ 10.000 – 20.000 de ani. Nebuloasa Veil se extinde cu o viteză incredibilă de 1,5 milioane de kilometri pe oră, ocupând o zonă pe cer de aproximativ 3 grade și având o rază de aproximativ 50 de ani-lumină.

În plus, în aceeași zonă a cerului se află și Pickering Triangle, o altă nebuloasă din Cygnus Loop. Aceasta a fost descoperită în 1904 de către Wiliamina Fleming. Ambele nebuloase sunt vizibile și fotografiabile cu ajutorul echipamentului astrofotografic potrivit.

Astroclubul București, sub conducerea lui Cristian Suciu, a reușit să obțină o imagine impresionantă a Western Veil Nebula și a Pickering Triangle, folosind un telescop RASA8 și o cameră Asi 294MC Pro Color. Fotografia a fost realizată în timpul unei expuneri de 5 ore, iar apoi a fost procesată în programul Pixinsight. Această reușită a fost posibilă și datorită unei monturi Celestron Advanced VX și a unui filtru Optolong L-Extreme. Pentru ghidare, s-a folosit o lunetă de ghidare de 30 x 120 mm și o cameră ASI 120 Mini. În plus, echipamentul a fost controlat cu ajutorul unui computer astro AsiAir Plus.

Astrofotografia a fost realizată în timpul nopților de 15 și 16 iulie 2023, în Movila, județul Ialomița, România. Această zonă a fost aleasă datorită cerului întunecat și al condițiilor optime de observare.

Rezultatul final este o imagine spectaculoasă a nebuloaselor Western Veil și Pickering Triangle, care ne dezvăluie frumusețea și complexitatea universului nostru. Aceste imagini ne oferă o perspectivă unică asupra fenomenelor astronomice și ne amintesc de magnitudinea și misterul cosmosului.

Informatia a fost publicata pentru prima data de www.astroclubul.ro

Sursa si foto: Click aici
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Deplasare a unui contingent de pompieri către Franța

Astăzi, 13 iulie, a pornit către Franța cel de-al doilea contingent format din 40 de pompieri pentru schimbarea efectivelor...

Read More...

Performanțe remarcabile la INOT Campionatul țărilor Central Europene

La Campionatul țărilor Central Europene de înot, sportivele de la Dinamo au avut rezultate remarcabile. Daria Silișteanu a fost...

Read More...
Bicicliștii din toată Timișoara, uniţi-vă! Haideţi să vă spuneţi problemele cu care vă confruntaţi în traficul din oraş

Problemele bicicliștilor din Timișoara

Iubitorii bicicliștilor din Timișoara se confruntă cu numeroase provocări legate de infrastructura pentru biciclete, legislația deficitară și lipsa unor...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro