Prioritatea unei generaţii: Codul electoral

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Simina Geanina Daniela Tulbure diaspora

Revizuirea şi îmbunătăţirea constantă a legislaţiei electorale trebuie să reprezinte un imperativ în societăţile democratice moderne. Votul reprezintă cea mai puternică unealtă prin care cetăţenii îşi pot sancţiona direct şi imediat reprezentanţii aleşi.

O reformă imparţială şi justă a legislaţiei electorale este oportună în perioada contemporană întrucât, cu fiecare scrutin desfăşurat, se pot observa anumite carenţe şi lacune, care îngreunează întregul proces, dar şi actorii electorali.

“Ne aflăm la mai bine de doi ani de zile de la ultimele alegeri şi ne mai rămâne un timp limitat pentru a face schimbarea de care avem cu toţii nevoie. În acest sens, alături de colegii mei, am depus un proiect de Cod electoral, prin care se doreşte unificarea şi armonizarea legislaţiei electorale, pentru o imagine mai clară şi accesibilă pentru toţi cetăţenii.”, a declarat Simina Tulbure, deputat de Diaspora.

Printre măsurile punctuale ale proiectului se regăsesc: scăderea numărului total de parlamentari şi creşterea numărului de parlamentari pentru Diaspora, facilitarea dreptului de vot al cetăţenilor români cu reşedinţa în afara ţării, un număr de minimum 40% dintre candidaţi să fie femei pe locurile eligibile, creşterea şi facilitarea accesibilităţii la vot pentru persoane cu dizabilităţi, alegeri în două tururi pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene.

Este necesar ca reprezentarea corectă a Diasporei să fie o prioritate. În prezent, potrivit unor estimări neoficiale, circa 8 milioane de români trăiesc în afara graniţelor ţării – aceştia sunt reprezentaţi de doar 6 parlamentari.

De asemenea, numărul de femei parlamentar trebuie să crească în mod accelerat şi sustenabil, mai ales că tabloul politic actual ne arată o imagine dezolantă a reprezentării acestora: din 466 de senatori şi deputaţi, doar 82 sunt femei, însumând un procent de doar 17,59%.

Aşadar, cu toate că istoria arată că traseul legislativ este unul tumultos, vociferarea pe subiect depăşind cadrul acţiunilor concrete şi atât de necesare, noi suntem încrezători că liderii politici vor înţelege necesitatea unei reforme electorale, în special, pentru binele şi confortul cetăţenilor pe care îi reprezintă.

Avem credinţa că alegerile din 2024 vor reprezenta un reper în istoria electorală românească, desfăşurându-se în mod transparent, onest şi incluziv!
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Personal best pentru atletul Sorin Andrici la Ultramaratonul de la Belgrad: 205 km în 24 de ore!

Rezultat istoric la Ultramaratonul de 24 de ore de la Belgrad: Sorin Andrici alergă peste 205 de km într-o zi

Sorin Andrici, ultramaratonistul român, a stabilit un nou record personal în weekendul acesta, alergând timp de 24 de ore...

Read More...

Frumoasa vreme la munte.

Vremea la munte. Foto: Facebook, vezi sursa: Link catre sursa Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

error: Continut protejat.
stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro