Nivelul minim al venitului lunar asigurat în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, este de 3.300 lei, începând cu data de 1 octombrie 2023

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Primarul de la Mioveni a fost ridicat de DNA pentru luare de mită – incomod-media.ro

Nivelul minim al venitului lunar asigurat în contractul de asigurare socială va crește începând cu data de 1 octombrie 2023, conform prevederilor Legii nr.263/2010 și a OUG nr.163/2020. Astfel, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale nu poate fi mai mică decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Potrivit articolului 36 din Legea nr.263/2010, în cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială, baza lunară de calcul este venitul lunar asigurat înscris în contractul respectiv. Cu toate acestea, valoarea nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Astfel, începând cu data de 1 octombrie 2023, nivelul minim al venitului lunar asigurat în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr.263/2010 este de 3.300 lei. Această modificare are ca scop asigurarea unui venit minim pentru asigurați și protejarea drepturilor acestora în sistemul de asigurări sociale.

În ceea ce privește OUG nr.163/2020, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale este determinată de venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială. Această valoare nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului.

Astfel, începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată de 3.300 lei va fi utilizat în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza OUG nr.163/2020, după această dată. Este important de menționat că noua valoare de 3.300 lei nu afectează contractele de asigurare socială încheiate până la data de 1 octombrie 2023 în temeiul OUG nr.163/2020.

Aceste modificări au ca scop ajustarea nivelului minim al venitului lunar asigurat în contractele de asigurare socială și asigurarea unei protecții sociale adecvate pentru asigurați. Este important ca aceștia să beneficieze de un venit minim care să le ofere un trai decent și să contribuie la creșterea nivelului de trai în societate.

Sursa: incomod-media.ro

1. Referitor la baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale, prevăzută de art.36 din Legea nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, în cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială:

Baza lunară de calcul o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

În consecință, începând cu data de 1 octombrie 2023, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr.263/2010, cu modificările și completările ulterioare, este de 3.300 lei.

2. Referitor la baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale, prevăzută de art.III alin.(1) din OUG nr.163/2020, cu modificările și completările ulterioare, în cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială:

Baza lunară de calcul o constutie venitul lunar asigurat asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

În consecință, începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată de 3.300 lei se va utiliza în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza OUG nr.163/2020, după această dată; noua valoare de 3.300 lei nu are implicații în ceea ce privește contrcatele de asigurare socială ce au fost încheiate până la data de 1 octombrie 2023 în temeiul OUG nr.163/2020, cu modificările ulterioare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News


Vizualizări: 32Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Six students were ready to explain a technology they detailed on a poster.

Studenții din California ajută la soluționarea provocărilor sistemelor autonome pentru operațiuni viitoare cu drone pe Pământ și alte planete

Studenții de la o universitate care deservește o minoritate din California ajută la rezolvarea provocărilor sistemelor autonome pentru operațiunile...

Read More...
ZILELOR EUROPENE ALE ARHEOLOGIEI la Cetatea Noviodunum

Zilele Europene ale Arheologiei la Cetatea Noviodunum

În perioada 14-15 iunie 2024, la Cetatea Noviodunum din Isaccea, județul Tulcea, vor avea loc evenimente speciale dedicate Zilelor...

Read More...
Sărbătoare la Mănăstirea Rafaila- FOTO

Sărbătoare la Mănăstirea Rafaila

Într-o atmosferă de sărbătoare, credincioșii s-au adunat la Mănăstirea Rafaila pentru a comemora ziua Sfântului Luca al Crimeei, un...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro