„Întâiul! Foc!”…

BY: stiridinromania.ro In Actualitate

În fiecare an, de Ziua Marinei Române, cele 21 salve de tun sunt executate pentru a reprezenta un vechi obicei marinăresc. Această tradiție datează din secolul al XVII-lea și simbolizează bunele intenții ale unei nave de război care se apropie de un țărm străin. În trecut, navele aveau 7 tunuri și executau 7 focuri de descărcare, iar țărmul răspundea cu aceeași cantitate de salve de tun. Astfel, navele își demonstrau intențiile pașnice. Anul acesta, ceremonia a fost onorată de Bateria Aruncătoare 120 mm și Salve a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

„Întâiul! Foc!”

Această comandă a deschis cele 21 salve de tun care au fost executate pe timpul intonării Imnului Național al României de către Bateria Aruncătoare 120 mm și Salve a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”

Semnificația celor 21 salve de tun executate de Ziua Marinei Române provine de la un vechi obicei marinăresc ce datează din secolul al XVII-lea. Prin descărcarea tunurilor, o navă de război ce se apropia de un țărm străin își dovedea astfel bunele intenții, deoarece nu avea cum să-și reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

La acea vreme, navele de război erau dotate cu 7 tunuri. Acestea executau cele 7 focuri de descărcare ale tunurilor. Dinspre țărm se confirma răspunsul pașnic tot prin 7 salve de tun, iar la final nava mai executa 7 tunuri pentru a întări intențiile lor pașnice, rezultând un număr de 21 salve de tun.

Anul acesta, de Ziua Marinei Române, 12 militari din cadrul Bateriei Aruncătoare 120 mm și Salve a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” au deservit cele 5 tunuri de 76 mm , model 1942, care au executat salvele din timpul intonării Imnului Național al României și au continuat cu executarea focurilor de tun pentru simularea respingerii atacului inamic din timpul exercițiului întrunit desfășurat pe mare.

Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” a participat la ceremonia dedicată Zilei Marinei Române cu două plutoane de militari în Garda de Onoare și cu un pluton de militari pentru salvele de tun.

Foto: Cpt. Gabriel Chiriloiu, Cpt. Cristian Păduraru

#MApN #BrigadadeGardă #21salve #obiceimarinaresc


Data: 2023-08-16 08:06:09

Foto: Facebook sau Pixabay

Acest articol a fost scris de AI Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Finala mică a voleiului masculin: Dinamo București vs Rapid București, meciul 2 din serie

Astăzi, echipa de volei masculin a clubului Dinamo București se pregătește pentru meciul 2 din finala mică împotriva echipei...

Read More...

Campionii la Șah Rapid în 2024

Evenimentul de Șah Rapid din 2024 a adus în prim plan micii campioni ai acestei competiții. Printre aceștia se...

Read More...

Victorie în primul derby al finalei mici

Echipa masculină de baschet a Rapidului a obținut o victorie importantă în primul derby al finalei mici a campionatului...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro