În memoria profesorului Nicolae Buzgar

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Drum lin, domnule profesor

Profesorul Nicolae Buzgar, cadru didactic și cercetător în domeniul mineralogie-geochimie, a încetat din viață în urmă cu câteva zile. Departamentul de Geologie al Facultății de Geografie și Geologie din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași a anunțat cu tristețe dispariția profesorului, aducându-i un omagiu pentru contribuțiile sale remarcabile în domeniu.

Născut pe 16 septembrie 1958 în orașul Câmpeni, județul Alba, profesorul Nicolae Buzgar a absolvit Facultatea de Biologie-Geografie-Geologie, secția Inginerie geologică și geofizică, de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași în anul 1984. A avut o carieră impresionantă, lucrând la diverse instituții și ocupând diferite funcții în domeniul geologiei. A fost inginer geolog la Întreprinderea de Prospecțiuni și Explorări Geologice din Cluj-Napoca între anii 1984 și 1990, iar în perioada 1990-1992 a fost inginer geolog la S.C. Transgex S.A. Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1992 și până la plecarea sa din această lume, profesorul Buzgar a fost cadru didactic la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ocupând treptele academice de asistent universitar, șef de lucrări, conferențiar și profesor universitar. A fost un lider de excepție, conducând Catedra de Mineralogie Geochimie în perioada 2005-2008 și apoi Departamentul de Geologie, de la Facultatea de Geografie și Geologie între anii 2008 și 2023.

Pe lângă activitatea sa didactică, profesorul Nicolae Buzgar a avut un rol important în îndrumarea generațiilor de studenți la specializările Inginerie geologică și Geochimie, predând discipline precum Mineralogie, Petrologie Magmatică, Petrografia și petrochimia rocilor sedimentare, Petrologie sedimentară, Spectrometrie în geoștiințe, Spectrografie Raman, Cristalochimia silicaților, Petrologia Endogenă a României, Geostatistică cu aplicații în modelarea geochimică și Petrologia rocilor rezervor siliciclastice.

Profesorul Nicolae Buzgar a fost cunoscut pentru devotamentul său față de studenți și pentru faptul că a împărtășit nu doar cunoștințe, ci și inspirație și perspectivă. Colectivul Departamentului de Geologie îi adresează sincere condoleanțe familiei și îi urează o călătorie frumoasă în Univers.

Cu această tristă veste, numărul de minerale recunoscute internațional ajunge la 5092. Profesorul Nicolae Buzgar va fi omologat planetar prin cristalizarea sa într-una dintre cele mai spectaculoase specii minerale, fiind descoperită de către unul dintre foștii săi studenți. Astfel, numele și contribuția sa vor rămâne în eternitate, în lumea fascinantă a mineralelor.

Să ne amintim mereu de pasiunea și dedicarea acestui profesor de excepție, care a lăsat o amprentă puternică în domeniul mineralogie-geochimie și în inimile studenților săi.

Sursa si Foto: stiriest.ro

In memoriam

Colectivul Departamentului de Geologie al Facultății de Geografie și Geologie din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași anunță cu tristețe trecerea la cele veșnice a profesorului Nicolae Buzgar. Remarcabil cadru didactic şi cercetător în domeniul mineralogie-geochimie, s-a născut la 16 septembrie 1958, în orașul Câmpeni, judeţul Alba, din Ţara Moţilor. Între anii 1965–1973, a urmat Şcoala generală din oraşul natal, apoi a frecventat cursurile Liceului de Matematică-Fizică nr. 1, din oraşul Cluj-Napoca, specializarea Fizică aplicată. După susţinerea examenului de bacalaureat (1978), a fost admis la Facultatea de Biologie-Geografie-Geologie, secţia Inginerie geologică şi geofizică, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pe care a absolvit-o cu brio în anul 1984. Ulterior și-a desfășurat activitatea la Întreprinderea de Prospecţiuni şi Explorări Geologice din Cluj-Napoca între anii 1984 și 1990, iar în perioada 1990–1992 a fost inginer geolog la S.C. Transgex S.A. Cluj-Napoca. Începând cu anul 1992 și până la plecarea în Eternitate a fost cadru didactic, ocupând prin concurs toate treptele academice: asistent universitar (1992–1995), șef de lucrări (1995–2000), conferențiar (2000–2014) și profesor universitar (2014–2023).
A fost un remarcabil lider, conducând Catedra de Mineralogie Geochimie în perioada 2005–2008 și apoi Departamentul de Geologie, de la Facultatea de Geografie şi Geologie între anii 2008 și 2023. A îndrumat generații de studenți de la specializările Inginerie geologică şi Geochimie (licență și master), cărora le-a predat discipline precum Mineralogie, Petrologie Magmatică, Petrografia și petrochimia rocilor sedimentare, Petrologie sedimentară, Spectrometrie în geoștiințe, Spectrografie Raman, Cristalochimia silicaților, Petrologia Endogenă a României, Geostatistică cu aplicații în modelarea geochimică, Petrologia rocilor rezervor siliciclastice.
Cu mult devotament, a împărtășit nu doar cunoștințe, ci și inspirație și perspectivă.

Transmitem sincere condoleanțe familiei.

Călatorie frumoasă în Univers!

5091 minerale recunoscute internațional, în 2015. De astăzi (27 ianuarie 2024), 5092 de cristalizări ale scoarței terestre ar trebui omologate planetar prin mutarea în nemurire a unuia dintre dascălii mineralogiei, petrologiei, petrografiei și petrochimiei rocilor magmatice, sedimentare ori metamorfice. Când trupul îi va fi cristalizat de materialul primordial, avem convingerea că se va naște una dintre cele mai spectaculoase specii minerale care va fi descoperită de către unul dintre foștii săi studenți.
Irizații permanente în tot spectrul optic perceptibil din lumina nouă care vă învăluie, domnule prof. univ. dr. ing. Nicolae BUZGAR!
Geochimie – Promoția 2001
Universitatea „Al. I. Cuza” Iași – Facultatea de Geografie și GeologieAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Aerial view of a building with a large rooftop garden featuring a mix of green and purple vegetation. The garden is designed in a curving, artistic pattern. In the background, other buildings and lush greenery are visible.

Oaza ecologica de pe acoperisul cladirii 12

NASA își demonstrează angajamentul față de protejarea mediului înconjurător printr-o grădină de pe acoperișul clădirii 12 de la Johnson...

Read More...

Un soldat ucrainean care voia să intre în R. Moldova a fost ucis după o altercație

Patru soldați au fost reținuți duminică în regiunea ucraineană Odesa „când au încercat să treacă granița”. Când au fost descoperiți,...

Read More...

Patru președinți americani uciși în atentate, alții vizați

Mai jos este o privire de ansamblu asupra asasinatelor, începând de la întemeierea Statelor Unite ale Americii (SUA) în...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro