Calitatea vietii in orasele romanesti

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Un nou studiu realizat de Institutul pentru Orase Vizionare arata ca Calitatea Locului poate fi un indicator important al atractivitatii unui oras si al standardului de viata al locuitorilor. Conform acestui studiu, topul performerilor este deschis de Cluj-Napoca, urmat de Bucuresti, Sibiu, Brasov si Iasi.

Surprize apar in Top 10 orase cu cea mai buna calitate a locului, cu Targu-Jiu pe locul 7, Ramnicu Valcea pe locul 8, Alba Iulia pe locul 9 si Resita pe locul 10. Fiecare oras se remarca prin aspecte specifice care contribuie la calitatea locului, cum ar fi domeniile Educatie si Conectivitate aeriana pentru Cluj-Napoca sau Parcuri si Conectivitate pentru Bucuresti.

Pe de alta parte, componenta “Prosperitate” analizata in cadrul studiului se refera la puterea economica a orasului si interactiunea acesteia cu dinamica sociala. Bucurestiul se situeaza pe primul loc in aceasta componenta, fiind urmat de Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu, Oradea, Slatina, Alba Iulia, Iasi, Brasov si Arad.

In ceea ce priveste componenta “Vibratie”, care ilustreaza dinamismul cultural, social si demografic al unui oras, Sibiu se afla pe primul loc, urmat de Cluj-Napoca, iar Bucuresti ocupa locul al treilea. Brasov se remarca prin experiente culinare unice si recreationale variate, iar Miercurea-Ciuc se distinge prin implicarea civica a locuitorilor.

Studiul realizat de Institutul pentru Orase Vizionare a fost coordonat de o echipa de experti recunoscuti la nivel local si international, care au analizat diferite aspecte ale celor mai mari orase din romania pentru a evidentia caracteristicile care contribuie la calitatea locului si prosperitatea acestora.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Calitatea Locului reflecta atractivitatea orasului, modul in care infrastructura, atractiile, mediul natural si serviciile esentiale (sanatate, invatamant) contribuie la un standard de viata ridicat.

In raport cu aceasta componenta, City Index (realizat de Institutul pentru Orase Vizionare) arata ca topul performerilor este deschis de Cluj-Napoca, urmat de Bucuresti, Sibiu, Brasov si Iasi.

Surprize apar in Top 10 orase cu cea mai buna calitate a locului, cu Targu-Jiu pe locul 7, Ramnicu Valcea pe locul 8, Alba Iulia pe locul 9 si Resita pe locul 10.

Conform sursei citate, pe aceasta componenta unde este lider, punctele forte ale orasului Cluj-Napoca sunt domeniile Educatie si Conectivitate aeriana.

Bucurestiul ocupa locul 1 in domeniile Parcuri si Conectivitate

Sibiul se situeaza pe primul loc la categoria Locuri emblematice (Sights & Landmarks) si pe locul al doilea la Monumente istorice. Targu-Jiu beneficiaza de proximitatea fata de numeroase parcuri naturale si nationale, oferind oportunitati recreationale semnificative pentru locuitori si turisti. Ramnicu Valcea are cea mai mare speranta de viata, iar Alba Iulia se afla pe primul loc in ceea ce priveste calitatea invatamantului gimnazial si liceal.

Scolile si liceele din Alba Iulia inregistreaza cele mai bune performante din tara, cu cea mai mare rata de promovare (89,5%) si cea mai mare nota medie (8,3) la examenul de Bacalaureat din 2023.

De asemenea, Targu Mures se situeaza pe primul loc la domeniul Spitale & Medici, intre toate cele 41 de municipii analizate.

Aflat pe locul 10 in Topul oraselor cu cea mai buna Calitate a locului, Resita, cu o populatie putin peste 58,000 de locuitori, este, conform City Index, orasul cu cea mai buna Calitate a aerului si cea mai mare Amprenta Verde, ocupand locul 1 la ambii indicatori.

Care sunt cele mai prospere orase / Bucurestiul exceleaza la infractionalitate

Componenta „Prosperitate” din cadrul studiului indica puterea economica a orasului si interactiunea acesteia cu dinamica sociala. Acopera performanta afacerilor, inovatia, finantele publice si efectele economiei asupra structurii demografice si oportunitatilor individuale, analizand atat indicatori economici cat si sociali.

In aceasta componenta, Bucurestiul se situeaza pe primul loc, urmat de Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu, Oradea, Slatina, Alba Iulia, Iasi, Brasov si Arad, care completeaza primele zece pozitii.

Conform sursei citate, Bucurestiul exceleaza la indicatorii de Competitivitate urbana si Nivelul salariilor, dar se afla pe ultimul loc la infractionalitate si pe o pozitie modesta in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene, raportat la populatie.

Cluj-Napoca ocupa locul 1 in Densitatea Antreprenoriala si are cea mai mica rata a Somajului, dar inregistreaza cea mai scazuta Accesibilitate a locuintelor, raportata la salarii si preturile locuintelor.

Orasele care domina la vibratie / Brasov, primul loc la experiente culinare

Vibratia, spune studiul, ilustreaza dinamismul cultural, social si demografic al orasului, evidentiind capacitatea acestuia de a crea o atmosfera atractiva si plina de energie. Aceasta componenta include diversitatea culturala si sportiva, optiunile variate de divertisment si interactiunile sociale, care, impreuna, contribuie la o experienta urbana unica.

Topul oraselor pe componenta Vibratie este condus de Sibiu, urmat de Cluj-Napoca, iar Bucuresti ocupa abia locul al treilea. Constanta si Brasov completeaza Top 5. Sibiul este un adevarat performer pe aceasta componenta, ocupand locul 1 la Oportunitati de cazare, Muzee si institutii de arta si multi alti indicatori.

Conform datelor analizate, Brasovul ocupa locul 1 in materie de experiente culinare si recreationale, dar Miercurea-Ciuc este pe primul loc in domeniul Implicarii civice, Targu Mures se situeaza pe primul loc la Diversitatea populatiei si pe locul 2 la Reputatia cluburilor sportive locale. Iasiul are cel mai mare grad de ocupare turistica dintre toate municipiile resedinta de judet.

Revenind la Brasov, studiul spune ca este vorba despre numeroase restaurante cu specific variat si preturi accesibile, iar pe langa asta sunt mentionate locuri de shopping (mall-uri moderne). Orasul este pe primul loc si la locuri recreationale, gratie unor parcuri de distractie, festivaluri de film si muzica, cum e si Massif.

Echipa de lucru a City Index-ului a fost compusa din experti recunoscuti la nivel local si international in domeniul dezvoltarii urbane, antreprenoriatului, marketingului, brandingului de locatie, administratiei publice locale, ONG-uri, turismului, demografiei si planificarii strategice. (I.P.)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Explorând terenuri necunoscute: Studiul formelor de relief extraterestre

Fiecare dintre noi a visat macar o data la cunoasterea unor teritorii necunoscute, fie ele pe Pamant sau chiar...

Read More...

China și Rusia fac exerciții navale comune

Forțele navale chineze și ruse au început, pe 14 iulie, un exercițiu comun într-un port militar din sudul Chinei,...

Read More...

Țară în service | România a produs zeci de nave militare pentru țări NATO, nimic pentru armata română

Peste 30 de nave militare au fost lansate, în ultimul deceniu, din Șantierul Damen din Galați, singurul din România...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro