Ziua Școlii Ardelene sărbătorită la Târgu Mureș

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Ziua Școlii Ardelene Sărbătorită la Târgu Mureș, Foto: facebook / Protopopiatul Greco-Catolic Târgu Mureș-Râciu

În data de 11 octombrie, la Târgu Mureș, a fost sărbătorită Ziua Școlii Ardelene. Această zi marchează momentul în care episcopul greco-catolic Petru Pavel Aaron a emis decretul de înființare a primelor școli sistematice și moderne din istoria românilor, la Blaj, în anul 1754. Aceste școli includeau școala de obște, școala latinească și școala de preoție, cu predare în limba română.

Cu ocazia acestei sărbători, preoții din protopopiatul Târgu Mureș-Râciu și din alte localități au organizat o manifestare specială. Evenimentul a inclus un Te Deum și discursuri susținute de părintele protopop Ioan Fărcaș, de istoricul Cornel Sigmirean și de Prefectul județului Mureș, domnul Ciprian Dobre, care a fost prezent la această sărbătoare.

Ziua Școlii Ardelene este o ocazie importantă pentru a omagia rolul educației în dezvoltarea societății românești. Înființarea acestor prime școli sistematice și moderne a avut un impact semnificativ asupra evoluției culturale și intelectuale a românilor. Prin promovarea limbii române și prin oferirea accesului la educație pentru toți, aceste școli au contribuit la formarea unei identități naționale puternice.

Astăzi, sistemul de învățământ din România continuă să se dezvolte și să se adapteze la cerințele societății moderne. În ciuda provocărilor actuale, educația rămâne un pilon fundamental al progresului și al dezvoltării individuale și colective.

Ziua Școlii Ardelene este o ocazie de a ne aminti de importanța educației și de a aprecia munca și devotamentul cadrelor didactice în formarea viitorului societății. Este un moment de recunoștință față de toți cei care au contribuit la dezvoltarea sistemului de învățământ românesc și la promovarea valorilor culturale și lingvistice ale poporului român.

Sărbătoarea Ziua Școlii Ardelene reprezintă un prilej de a ne uni în jurul valorilor educației și de a ne angaja în continuare pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ din România. Educația este cheia pentru construirea unui viitor mai bun, iar Ziua Școlii Ardelene ne amintește că această responsabilitate aparține întregii societăți.

“ZIUA ȘCOLII ARDELENE SĂRBĂTORITĂ LA TÂRGU MUREȘ.

Ziua Școlii Ardelene marchează data de 11 octombrie 1754, când episcopul greco-catolic Petru Pavel Aaron a emis decretul de înființare a primelor școli sistematice și moderne din istoria românilor, la Blaj. Acestea cuprindeau școala de obște, școala latinească și școala de preoție, cu predare în limba română.

Astăzi, preoții din protopopiatul Târgu Mureș-Râciu și din alte localități, împreună cu credincioșii, au organizat o manifestare specială pentru a omagia Școala Ardeleană. Acest eveniment a inclus un Te Deum și discursuri susținute de părintele protopop Ioan Fărcaș, de istoricul Cornel Sigmirean și de Prefectul județului Mureș, domnul Ciprian Dobre, care a fost prezent la această sărbătoare.”, scrie Protopopiatul Greco-Catolic Târgu Mureș-Râciu

Ziua Școlii Ardelene Sărbătorită la Târgu Mureș, Foto: facebook / Protopopiatul Greco-Catolic Târgu Mureș-Râciu

Stirea a aparut pentru prima dată în Glasul.info.


Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Glasul.info

Sursa si foto: Glasul.info
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Campionii la Șah Rapid în 2024

Evenimentul de Șah Rapid din 2024 a adus în prim plan micii campioni ai acestei competiții. Printre aceștia se...

Read More...

Victorie în primul derby al finalei mici

Echipa masculină de baschet a Rapidului a obținut o victorie importantă în primul derby al finalei mici a campionatului...

Read More...

Balansul caloric: cheia unei vieți sănătoase

Balansul caloric: cheia unei vieți sănătoase Balansul caloric este un concept fundamental în ceea ce privește menținerea unei vieți sănătoase...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro