Tabăra de astronomie și astrofotografie din satul Bigăr, comuna Berzasca, Jud. Caraș-Severin

BY: stiridinromania.ro In Magazin, STIRILE ZILEI
Tabăra de astronomie și astrofotografie din satul Bigăr, comuna Berzasca, Jud. Caraș-Severin

Astroclubul București a organizat în perioada 11-20 august 2023 o tabără de astronomie și astrofotografie în satul Bigăr, comuna Berzasca, județul Caraș-Severin. Acest loc a fost ales datorită cerului înstelat deosebit de clar, clasificat la Bortle 2 pe scala poluării luminoase.

Participanții la tabără au avut ocazia să observe și să fotografieze numeroase obiecte cosmice prin instrumentele astronomice. Printre acestea s-au numărat roiuri stelare globulare precum M4 (NGC 6121) din Scorpion, M13 (NGC 6205) din Hercules și M22 (NGC 6656) din Săgetător. De asemenea, au putut să admire nebuloase celebre cum ar fi Nebuloasa Trifidă (M20) și Nebuloasa Omega (M17) din Săgetător, precum și Nebuloasa Acvila (M16) înconjurată de un roi stelar deschis.

În cadrul observațiilor nocturne, participanții au avut la dispoziție telescoape SW Newton 400/1800 pe montură Dobson, telescop Nadirus 300/1500 pe montură Dobson și binoclu astronomic Omegon 100/550 pe trepied. Aceștia au putut utiliza o gamă largă de oculare cu distanța focală de la 6 la 35mm, filtre pentru nebuloase și alte accesorii.

Pe timpul zilei, au fost realizate observații vizuale și fotografii ale Soarelui, inclusiv ale cromosferei cu protuberanțe, regiunilor active și filamentelor, precum și ale fotosferei cu granulația specifică și pete solare. Pentru aceste observații solare au fost utilizate un refractor SW 120/900, filtru h-alpha DayStar Quark Chromosphere, filtru UV/IR cut Baader, prismă Herschel TS Optics cu filtru de polarizare și filtru de bandă îngustă, cameră ASI 174MM și montură duală SW AZ-EQ6 în modul ecuatorial.

Astroclubul București a anunțat că această tabără de astronomie și astrofotografie va avea loc și în anii următori, oferind astfel pasionaților de astronomie ocazia de a explora și fotografia cerul înstelat într-un mediu propice.

Informatia a fost publicata pentru prima data de www.astroclubul.ro

Sursa si foto: Click aici
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

The STS-93 crew patch

Columbia si Observatorul X-Ray Chandra: Misiunea STS-93

Pe 23 iulie 1999, naveta spațială Columbia a decolat într-o nouă misiune, cea de-a 26-a călătorie în spațiu, pentru...

Read More...

Cheia succesului: Beneficiile unui somn odihnitor pentru performanță maximă

Cheia succesului: Beneficiile unui somn odihnitor pentru performanță maximă Introducere Somnul odihnitor a fost întotdeauna considerat un element esențial pentru menținerea...

Read More...

Decesul lui Mircea Grabovschi, fost campion la handbal

Clubul Sportiv Dinamo a suferit o pierdere grea odată cu trecerea la cele veșnice a fostului campion Mircea Grabovschi...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro