Rugile Banatene, sarbatoare traditionala in estul judetului, 8-9 septembrie

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Rugile, reluate după doi ani de întrerupere

Sfânta sărbătoare a „Nașterii Maicii Domnului” va fi celebrată în peste 30 de localități din estul județului în data de 8 septembrie. Această sărbătoare reprezintă, de asemenea, o ocazie pentru organizarea tradiționalelor rugi bănățene în multe din aceste sate.

Unul dintre principalele evenimente va avea loc în comuna Dumbrava, lângă Făget, unde va fi organizată „Nedeea Românilor din Răchita” în perioada 8-9 septembrie. Programul acestei manifestări cuprinde o serie de activități, cum ar fi o expoziție artizanală, un concurs gastronomic și o slujbă de vecernie la Biserica Ortodoxă. De asemenea, va avea loc un alai al portului popular și un spectacol care va fi deschis de Ansamblul „Florilie Banatului” din Răchita. Participanți notabili la eveniment vor fi solistele Denisa Jarja și Ionela Bădălău, acompaniate de formația condusă de Marian Jarja, care vor urca pe scenă pentru a încânta publicul.

Un alt eveniment important va avea loc în Buziaș, unde în zilele de 8-9 septembrie vor concerta renumiții soliști Nicu Novac și Andreea Chișaliță, împreună cu formația condusă de instrumentistul Lăzărică Cega.

În Chizătău, manifestarea culturală se va desfășura timp de două zile. În prima zi, pe scenă vor încânta publicul interpreții Dana Gruescu, Toni Bagiu și formația condusă de Titel Brestovicean. A doua zi vor urca pe scenă Roxana Bodi și Narcisa Spiridon.

Un alt eveniment notabil va avea loc în Jena, unde ruga va fi organizată în 8 și 9 septembrie. Pe scenă vor concerta îndrăgitele interprete Stana Stepanescu, Andreea Dragoman și solistul Cristian Tomoni, acompaniați de propria formație. De asemenea, vor fi prezenți și artiștii ”Ava Music” și Boji.

În localitatea Sâlha – Coșteiu, evenimentul va avea loc în 8-9 septembrie și vor concerta Dochia Banda și Margareta Suter. La Crivina, în data de 8 septembrie, se va desfășura „Întâlnirea fiilor satului”, iar pe scenă vor urca Dumitru Stoicănescu și Roxana Groza.

La Hodoș, evenimentul va avea loc în 8 septembrie, iar atmosfera va fi animată de formația Olanii și propriii interpreți.

Astfel, pe 8 septembrie, toate aceste localități vor sărbători în mod tradițional „Nașterea Maicii Domnului” prin intermediul acestor evenimente culturale și spirituale. Participanții vor avea ocazia să se bucure de muzică și artă populară autentică, aducând bucurie și comunitate împreună.

Sursa si Foto: redesteptarea.ro

Sfânta sărbătoare a ”Naşterii Maicii Domnului” patronează peste 30 de localităţi din estul judeţului, prilej cu care în data de 8 septembrie, pe lângă hramul bisericii, în multe din aceste sate se vor organiza şi tradiţionalele rugi bănăţene.

Locuitorii din Boldur, Buziaş, Chizătău, Crivina, Gruni, Valea Lungă, Fădimac, Hodoş, Măguri, Jena, Păru, Visag, Racoviţa, Coştei – Sâlha, Secaş, Crivobara, Şanoviţa, Brestovăţ, Bethausen, Cutina, Gladna Română, Jureşti, Margina, Mâtnicu Mic, Nevrincea, Cutina, Pogăneşti, Răchita, Remetea Luncă, Sinteşti, Susani şi Baloşeşti se pregătesc să serbeze cum se cuvine această zi.

Mare rugă va fi lângă Făget. Este ”Nedeea Românilor din Răchita”, organizată de ad­mi­nis­trația comunei Dumbrava, în data de 8-9 septembrie.

Între orele 11 și 15, la căminul Cultural din localitate va fi organizată o expoziție artizanală, după care, între orele 15 și 16 va fi un concurs gastronomic. De la 17, 30 începe slujba de vecernie la Biserica Ortodoxă.

La 18 va fi alaiul portului popular, iar la orele 19 începe spectacolul, care va fi deschis de Ansamblul ”Florile Banatului” din Răchita. După acesta vor urca pe scenă solistele Denisa Jarja și Ionela Bădălău, acompaniate de formația condusă de Marian Jarja.

Sărbătoarea va fi închisă în data de 9 septembrie cu o discotecă la cămin, care începe la orele 19.

Timp de două zile, în 8-9 septembrie, cap de afiş va fi și Buziaşul, cu renumiții soliști Nicu Novac și Andreea Chisăliță, alături de formația condusă de instrumentistul Lăzărică Cega. La Chizătău, manifestarea va ţine tot două zile. În prima zi, programul folcloric va fi susţinut de îndrăgita Dana Gruescu, Toni Bagiu și formația condusă de Titel Brestovicean.

În cea de-a doua zi vor susține recitaluri interpretele Roxana Bodi și Narcisa Spiridon. Şi la Jena ruga va fi în 8 şi 9 septembrie, iar pe scenă va urca îndrăgitele interprete Stana Stepanescu, Andreea Dragoman, solistul Cristian Tomoni, acompaniat de propria formație, dar și ”Ava Music” și Boji.

La Sâlha – Coșteiu, în 8-9 septembrie, vor fi prezente Dochia Banda și Margareta Suter. În localitatea Crivina, în data de 8 septembrie va avea loc ”Întâlnirea fiilor satului”.

Pe scenă va urca Dumitru Stoicănescu și Roxana Groza.

Şi la Hodoş evenimentul va avea loc în 8 septembrie, iar buna voie va fi întreţinută de formația Olanii și proprii interpreți.Acest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Finala mică a voleiului masculin: Dinamo București vs Rapid București, meciul 2 din serie

Astăzi, echipa de volei masculin a clubului Dinamo București se pregătește pentru meciul 2 din finala mică împotriva echipei...

Read More...

Campionii la Șah Rapid în 2024

Evenimentul de Șah Rapid din 2024 a adus în prim plan micii campioni ai acestei competiții. Printre aceștia se...

Read More...

Victorie în primul derby al finalei mici

Echipa masculină de baschet a Rapidului a obținut o victorie importantă în primul derby al finalei mici a campionatului...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro