Politistii ar putea fi testati cu detectorul de minciuni in lupta impotriva drogurilor

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Un proiect de lege privind testarea polițiștilor cu detectorul de minciuni este în curs de elaborare în România. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a solicitat reguli mai stricte pentru a combate problema drogurilor din țară.

În acest context, vicepreședintele Sindicatului Europol, Dan Saltelechi, a exprimat îngrijorarea că această metodă ar putea fi folosită pentru a „elimina” polițiștii incomozi de către șefii lor.

„Asistăm la un moment istoric în Ministerul Afacerilor Interne, în care polițiștii care ar putea fi incomozi și care doresc să candideze pentru funcții de conducere ar putea fi eliminați prin testarea cu tehnica poligraf. Ne referim la o situație în care șeful tău nu îți place și poate decide, fără drept de apel, să fii supus testării cu poligraf pentru a detecta un comportament simulat”, a declarat vicepreședintele Europol.

Potrivit Articolului 421, comportamentul simulat ar fi evaluat în următoarele situații: atunci când polițistul refuză să se supună obligațiilor prevăzute în art.42 lit. f sau atunci când un certificat medical emis de instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională atestă prezența drogurilor sau a substanțelor cu efect psihoactiv în organismul polițistului, care nu provin din medicamente administrate pe bază de prescripție medicală sau din medicamente care pot fi administrate legal fără prescripție medicală.

De asemenea, în cazul în care, în urma testării integrității profesionale, se constată că polițistul a încălcat normele Codului de etică și deontologie ale polițistului referitoare la atitudinea față de corupție și în cazul în care, în urma verificărilor specifice, se constată că polițistul a încălcat normele Codului de etică și deontologie ale polițistului referitoare la protecția datelor și informațiilor.

Este important de menționat că acest proiect de lege este în faza de elaborare și nu este încă în vigoare. Cu toate acestea, inițiativa reflectă preocuparea autorităților de a asigura integritatea și profesionalismul polițiștilor în lupta împotriva drogurilor și corupției. Cu toate acestea, este necesar să se ia în considerare și posibilele riscuri și implicări ale utilizării tehnicii poligraf în procesul de evaluare a polițiștilor, astfel încât să se evite abuzurile sau discriminarea bazată pe presupuneri.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Politistii ar putea fi testati cu detectorul de minciuni, potrivit unui proiect de lege care se elaboreaza in aceste zile, dupa ce ministrul de Interne Catalin Predoiu a cerut reguli mai dure pentru a combate dezastrul drogurilor din romania

Vicepresedintele Sindicatului Europol, Dan Saltelechi, a comentat aceasta situatie, afirmand ca, prin aceasta metoda, politistii incomozi ar putea fi maziliti de catre sefi.

Asistam la un episod istoric in Ministerul Afacerilor Interne in contextul in care, pe fata, politistii care s-ar putea sa fie incomozi si care vor candida la functii de conducere sa poata fi trasi pe linie moarta prin supunerea la testarea cu tehnica poligraf.

Vorbim despre o situatie in care sefului nu ii convine fata ta sa poata dispune, fara drept de apel, supunerea ta ca politist la testarea cu tehnica poligraf in vederea detectarii unui comportament simulat”, a spus vicepresedintele Europol.

Articolul 421 ar presupune evaluarea comportamentului simulat in urmatoarele situatii: ca urmare a refuzului politistului de a se supune obligatiilor prevazute la art.42 lit. f sau in cazul in care printr-un certificat medical emis in reteaua sanitara a institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala se atesta ca in organismul politistului sunt prezente droguri sau substante cu efecte psihoactive care nu provin din medicamente administrate pe baza de prescriptie medicala sau din medicamente care pot fi administrate legal fara prescriptie medicala.

In situatia in care, cu ocazia testarii integritatii profesionale, se constata ca politistul supus testarii a incalcat normele Codului de etica si deontologie al politistului referitoare la atitudinea fata de coruptie si in situatia in care, cu ocazia verificarilor specifice, se constata ca politistul a incalcat normele Codului de etica si deontologie al politistului referitoare la protectia datelor si informatiilor. (V.E.)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Six students were ready to explain a technology they detailed on a poster.

Studenții din California ajută la soluționarea provocărilor sistemelor autonome pentru operațiuni viitoare cu drone pe Pământ și alte planete

Studenții de la o universitate care deservește o minoritate din California ajută la rezolvarea provocărilor sistemelor autonome pentru operațiunile...

Read More...
ZILELOR EUROPENE ALE ARHEOLOGIEI la Cetatea Noviodunum

Zilele Europene ale Arheologiei la Cetatea Noviodunum

În perioada 14-15 iunie 2024, la Cetatea Noviodunum din Isaccea, județul Tulcea, vor avea loc evenimente speciale dedicate Zilelor...

Read More...
Sărbătoare la Mănăstirea Rafaila- FOTO

Sărbătoare la Mănăstirea Rafaila

Într-o atmosferă de sărbătoare, credincioșii s-au adunat la Mănăstirea Rafaila pentru a comemora ziua Sfântului Luca al Crimeei, un...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro