Guvernul care pune educaţia la colţ – doar 2,1% din PIB alocaţi pentru educaţie

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Simina Geanina Daniela Tulbure educatie


Încă din luna mai atrăgeam atenţia că avem un guvern care pune educaţia la colţ în România. Coaliţia PSD-PNL-UDMR, atunci când vine vorba despre educaţie, nu are nici spor la muncă, nici competenţă (a se vedea plagiatorii şi alte personaje cu o educaţie de carton), nici disponibilitate de a investi bani, nici soluţii pentru provocările sistemului.

Mai mult decât atât, lipsa de viziune a Guvernului e perpetuată de parlamentarii din Coaliţie (majoritari), care girează aproape orbeşte tot felul de proiecte făcute pe picior. Astfel de comportamente sunt periculoase pentru democraţie.

În trecutul nu foarte îndepărtat, premierul Nicolae Ciucă a avut o declaraţie despre educaţie în care susţinea investiţia în domeniu: „(…) un tânăr educat astăzi este un adult câştigat mâine. Este clar că avem nevoie să continuăm să investim în educaţie”. La foarte scurt timp după respectiva declaraţie, pe data de 4 mai 2022, premierul aproba Programul de convergenţă 2022-2025 prin memorandum care prevedea o alocare, în medie, de 2,4% din PIB pentru educaţie pentru următorii nu 2, nu 3, ci 50 de ani!

Făcea acest lucru deşi în programul de guvernare scrie negru pe alb că Executivul se angajează să susţină 6% din PIB până în 2024.Haideţi să ne înţelegem, nici dacă s-ar fi ajuns la cei 6% nu era vreun cadou din partea Coaliţiei, ci pur şi simplu se respecta legea. Prin Legea educaţiei, România are obligaţia finanţării educaţiei cu 6% din PIB încă din anul 2011.

De atunci, s-au găsit mereu scuze.Consideraţi că nu se poate mai rău decât atât? Din păcate vă spun eu că se poate:Pe lângă că nu se vine cu soluţii, e tergiversată şi aplicarea legilor deja votate, dar care trebuie implementate. Spre exemplu, în cazul proiectului co-iniţiat de mine, privind integrarea copiilor anterior şcolarizaţi în străinătate, ar fi trebuit să apară normele metodologice de aplicare a legii pe 4 decembrie. Am prevăzut extrem de clar în lege că au 60 de zile de la adoptare pentru a le elabora.

Acest timp a expirat şi nu s-a întâmplat nimic şi vin sărbătorile. Executivul chiar continuă la nesfârşit să ignore Diaspora? Dacă eram îngrijoraţi pentru cei 2,4% alocaţi pentru următorii ani pentru educaţie, ei bine, aflăm că liderii Coaliţiei s-au întrecut şi pe ei: bugetul Ministerului Educaţiei va fi de 2,1% din PIB în 2023 – cel mai mic buget din istoria recentă a României.

Aşa arată România Educată sub conducerea acestei coaliţii care nu este în stare să implementeze nici ce primeşte mură în gură. E nevoie ca toţi colegii politicieni şi cetăţenii care pun preţ pe educaţie să iasă în faţă şi să pună presiune pe aceşti oameni care consideră că poţi face educaţie fără resurse, oameni calificaţi, infrastructură şcolară şi integrarea elevilor cu diverse nevoi specifice.

Voi continua să semnalez în toate întâlnirile avute pe tema educaţiei că e ruşinos ce facem cu educaţia din România, să atrag colegi care să pună umărul şi să ne asigurăm că se fac reforme în educaţie.

Educaţia de calitate necesită investiţii în personal şi infrastructură şcolară. Cum vor cei de la putere să oprească exodul creierelor? Cum ne aşteptăm să reformăm aparatul administrativ fără tineri bine pregătiţi? Cei care vor să distrugă definitiv educaţia din România au formula magică şi ştiu pe cine trebuie să voteze în 2024.

Sursa: Simina Geanina Daniela Tulbure (neafiliat)


Informatiile publicate de stiridinromania.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Pe 7 întoarcem toate scaunele de gameri pentru 5. Intră aici: 🎮 https://bit.ly/FiiPrimulLaPS5 și află cine e 5!

Pe 7 întoarcem toate scaunele de gameri pentru 5. Intră aici: 🎮 https://bit.ly/FiiPrimulLaPS5 și află cine e 5! Citeste tot articolul

Read More...

Când ai grijă de tenul tău, nu uita de zona sensibilă a ochilor 👀✨ Acum, pentru fiecare produs anti-age pentru îngrijirea tenulu…

Când ai grijă de tenul tău, nu uita de zona sensibilă a ochilor 👀✨ Acum, pentru fiecare produs anti-age

Read More...

Planuri JYSK în 2023: cel puțin 15 magazine noi și modernizarea a minim 13 magazine existente

Retailerul scandinav de mobilier și produse pentru casă JYSK continuă expansiunea în România în 2023. Anul acesta, compania planifică

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro