Expozitia Tincutei Marin la Bienala de Arta din Venetia

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

O artistă româncă de talie internațională, Tincuța Marin, expune în premieră la Bienala de Artă de la Veneția, alături de Galeria Jecza din Timișoara și galeria Ellen de Bruijne Projects din Amsterdam. Instalația sa, intitulată „Where the Sun Sleeps (Locul unde soarele doarme)”, este amplasată într-o capelă din secolul al XII-lea, Oratorio dei Crociferi din Campo dei Gesuiti, Cannaregio, care a fost închisă pentru public timp de 10 ani.

Cu 4 sculpturi de bronz ce protejează simbolic 4 pânze de mari dimensiuni, lucrarea Tincuței Marin aduce o nouă perspectivă asupra relației dintre sculptură și pictură. Andrei Jecza, fondatorul Galeriei Jecza, a declarat că instalatia artistei creează un suport între cele două arte, ceea ce o diferențiază de alți artiști contemporani.

Adina Drinceanu, curatorul expoziției, descrie instalatia ca fiind un colaj anacronic al timpului, care se plasează între trecut și prezent, îmbinând elemente din diverse epoci și culturi într-un univers artistic unic.

Tincuța Marin, în vârstă de 29 de ani, este originară din Galați, dar își desfășoară activitatea artistică în Cluj-Napoca. Artista este reprezentată de Galeria Jecza încă din 2021 și de Ellen de Bruijne Projects din 2024. Cu un palmares expozițional bogat, Tincuța Marin a participat la numeroase expoziții solo și de grup atât în țară, cât și în străinătate, lucrările sale fiind apreciate și incluse în colecții de prestigiu.

Anul trecut, artista a fost prezentă în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii, organizat de Fundația Triade și Galeria Jecza, iar în luna decembrie a expus la Miami Untitled Art Fair, un eveniment de referință pentru colecționarii de artă la nivel global. Expoziția de la Veneția este deschisă publicului până pe 12 mai, între orele 10 și 18, constituind un punct de atracție pentru critici, colecționari și iubitorii de artă din întreaga lume.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Galeria Jecza din Timisoara, alaturi de Fundatia Interart Triade, magnetizeaza publicul din Venetia cu o expozitie in premiera in orasul celebrei Bienale de Arta, redeschizand vizitatorilor, dupa un deceniu, un spatiu vechi de peste 900 de ani, cu o expozitie intens apreciata de critici, colectionari si iubitori de arta.

Una dintre cele mai interesante si apreciate artiste ale noii generatii de creatori din romania expune la Venetia, in timpul Binealei de Arta, care este in plina desfasurare.

Reprezentata de Galeria Jecza din Timisoara si de galeria Ellen de Bruijne Projects din Amsterdam, artista vizuala Tincuta Marin isi prezinta cea mai recenta instalatie intr-un spatiu aparte din principalul oras al regiunii Veneto.

Anul acesta, Bienala de Arta de la Venetia se bucura de o prezenta romaneasca interesanta, care vine in completarea evenimentului principal. Una din artistele care expune pe durata primei luni a Bienalei, pana la mijlocul lunii mai, este Tincuta Marin.

Artista expune intr-o capela de secol XII – Oratorio dei Crociferi in Campo dei Gesuiti, Cannaregio. Inchisa publicului de 10 ani, capela, care ea in sine este o opera de arta, este gazda instalatiei Where the Sun Sleeps (Locul unde soarele doarme) realizata de tanara artista.

„Instalatia Tincutei Marin Where the Sun Sleeps (Locul unde soarele doarme) este amplasata in mijlocul acestei bijuterii venetiene, care in mod normal nu este deschisa publicului, gazduind o serie exceptionala de picturi ale lui Giacomo Palma Cel Tanar, realizate intre 1583 si 1592, marcand apogeul Renasterii venetiene.

Acest ciclu pictural se remarca prin faptul ca este unul dintre putinele din arta venetiana a secolului al XVI-lea finalizat de un singur artist, oferind o viziune artistica unitara, care nu are egal decat cu lucrarile lui Tintoretto din Scoala San Rocco.

Lucrarea Tincutei Marin este compusa din 4 sculpturi de bronz, care poarta simbolic sau ocrotesc protectiv 4 panze de mari dimensiuni”, declara Andrei Jecza, fondatorul Galeriei Jecza.

Alaturand in instalatia sa sculpturile si pictura, Tincuta Marin creeaza un suport intre cele doua, ceea ce o diferentiaza de alti artisti ai generatiei ei. Expozitia este deschisa publicului pana in data de 12 mai, zilnic, intre orele 10 si 18.

Despre instalatia Where the Sun Sleeps (Locul unde soarele doarme), Adina Drinceanu curatorul expozitiei, transmite ca ea apare in pragul trecutului si prezentului, pe fundalul istoric al Oratoriului: „Tincuta Marin creeaza un colaj anacronic al timpului, asemanator unui „wunderkammer” plin de artefacte temporale eclectice refolosite pentru noi naratiuni.

Zeitati egiptene, referinte medievale si moderniste nu sunt folosite pentru greutatea lor simbolica, ci ca elemente intr-un lexicon pictural mai mare care danseaza pe marginea fantasmagoriei”.

  • In varsta de 29 de ani, artista din Galati traieste si lucreaza la Cluj-Napoca este reprezentata de Galeria Jecza din 2021 si de Ellen de Bruijne Projects din 2024. Tincuta Marin are deja un palmares expozitional bogat, cu prezente solo si de grup in tara si in strainatate, numeroase din lucrarile ei regasindu-se in colectii importante. Anul trecut a fost expusa in cadrul programului Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii in cadrul Fundatiei Triade si a galeriei Jecza, iar in luna decembrie a fost prezentata publicului american, la Miami Untitled Art Fair, un reper in domeniul colectionarilor de arta la nivel mondial. (Galeria Jecza, Geta Petrovici)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Împușcături la un eveniment de campanie al lui Donald Trump. Presupusul atacator și un participant la miting au fost uciși

Donald Trump a fost escortat de urgență de la un miting din orașul Butler, Pennsylvania, după ce câteva focuri...

Read More...

Armonia între carieră și viața personală: Cheia unei sănătăți generale echilibrate

Armonia între carieră și viața personală este un aspect esențial pentru menținerea unei sănătăți generale echilibrate. De-a lungul timpului,...

Read More...

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta este una dintre cele mai fascinante și importante povești din istoria medievală. Fondată...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro