Expoziția de obiecte și povești despre film CineEuroConnect, la Timișoara până pe 15 noiembrie

BY: stiridinromania.ro In Articole, Cultura

Expoziția de Obiecte și Povești – “CineEuroConnect – Collaborative Film Museum and Heritage Film Festival” s-a deschis oficial în incinta CRAFT Centrul Regional de Afaceri al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, situat pe Bulevardul Eroilor de la Tisa, numărul 22 și poate fi văzută până în 15 noiembrie. Intrarea la această expoziție este liberă și deschisă publicului larg, astfel încât să fie accesibilă tuturor celor interesați.

            Această expoziție, cu adevărat unică, a reușit să atragă contribuții valoroase din partea profesioniștilor din industria filmului, dar și din partea pasionaților de cinema din toate colțurile țării, inclusiv din străinătate.

            „Povestea începe în jurul anilor ‘70, când prietenii mamei mele, ea fiind profesor de muzică, erau mari iubitori ai cinematografiei rusești iar cu timpul au început să-și lase amprenta pe gusturile noastre. Acest lucru a început să se reflecte întâi prin decorațiunile din casă apoi în filme. Prin anii ‘80 am primit un video de la mătușa mea și am început să vizionăm și să înregistrăm filme când prin alte locuri nici nu se pomenea. Cu efort am reușit să prindem televiziunea iugoslavă, iar tata a ținut o evidență a acestor casete, ca într-o bibliotecă.”  – povestește Victor Catona, cinefil timișorean care a contribuit la expoziția CineEuroConnect.

În cadrul evenimentului de deschidere, publicul timișorean prezent a participat la o dezbatere deosebită sub titlul “Importanța Cinematografului în Era Noilor Platforme și Tehnologii.”

În urma apelului pentru artiști, un juriu format din specialiști de renume internațional a selectat artiști vizuali pentru a-și prezenta operele de artă în cadrul expoziției din Timișoara. Comitetul curatorial al proiectului este alcătuit din Mirona Radu, director artistic, și curatorii Robert Sowa din Polonia, Mary Kate O’Flanagan din Irlanda, Sabina Ulubeanu din România, Zhana Kalinova din Bulgaria și Andrew Mohsen din Egipt.

Iată lista artiștilor selectați:

 • Diana Păun, România
 • Elena Chirilă și Ana Gurdis, România și Moldova
 • Iulia Enkelana, România
 • Monica Dumitrescu, România
 • Oana Bechir, România
 • Valentin Soare, România
 • Gergana Ivanova și Ioana Turcan, Bulgaria și România
 • Cristian Păsat, Moldova
 • Jelena Gajinovic, Serbia
 • Laura Lia, Portugalia
 • Viktoria Petyova Ilinova, Bulgaria
 • Natalia Junasova, Slovacia

CineEuroConnect va oferi un sprijin financiar în valoare de 1000 de euro pentru fiecare lucrare vizuală care explorează relația personală cu cinematografia contemporană. Aceste lucrări vor contribui la crearea unui dialog global nou cu privire la impactul cinematografiei asupra culturii și societății.

CineEuroConnect – Collaborative Film Museum and Heritage Film Festival este produs de Mockra Productions. Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

CineEuroConnect depășește granițele geografice pentru a sărbători limbajul universal al cinematografiei.
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

INFORMARE privind cazurile suspecte de difterie – Institutul Național de Sănătate Publică

Două cazuri de difterie în București: Detalii și precizări

Difteria este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae și se manifestă prin inflamația gâtului și formarea unui...

Read More...
Irimică, Liliana Laichici, Adrian Stanca, și mulți alții, împreună cu Ansamblul Banatul, aduc timișorenilor ”Cântec de sărbătoare”! Invitați speciali: Taraful Rutenilor și Carmen Chindriș

Spectacolul “Cântec de sărbătoare” cu Ansamblul Profesionist Banatul și interpreți de muzică populară

Timișorenii sunt invitați să participe la un spectacol de excepție alături de Ansamblul Profesionist Banatul și renumiți interpreți de...

Read More...
Târgoviște: S-a dus la ceruri profesorul de muzică Fidel Cătălin. Dumnezeu să-l odihnească!

Rămas-bun de la un profesor iubit

Articol de știri: Cu mare tristețe, comunitatea liceului nostru își ia rămas-bun de la profesorul de muzică, Cătălin Fidel, care...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro