Elena Caragiani. Galateanca care a facut istorie.

In Actualitate, STIRILE ZILEI
elena caragiani prima femeie aviator
virtualmag.ro

litera.ro

Elena Caragiani sau galateanca care a facut istorie – este prima femeie aviator din România.

Elena Caragiani s-a născut la Tecuci, pe 13 mai 1887. Astazi se implinesc 135 de ani de la nasterea ei.

Google Doodle a fost ilustrat de artista Dariana Ilie din Cluj-Napoca.

135 de ani de la nașterea Elenei Caragiani-Stoenescu
135 de ani de la nașterea Elenei Caragiani-Stoenescu

Povestea Elenei este foarte inspirată pentru mine. 
Realizările ei sunt remarcabile. 
Faptul că am avut șansa de a documenta și întruchipa viața și acțiunile ei prin stilul meu artistic m-a inspirat cu adevărat în procesul meu și mă face extrem de recunoscătooare că particip la acest proiect.

Fiică a unui medic de origine macedoneană, Elena a studiat Dreptul şi şi-a obţinut licenţa în Ştiinţe Juridice în anul 1913.

Îndrăgostită de avioane, a efectuat primul zbor în 1912, alături de profesorul său de echitaţie.

A absolvit şcoala de pilotaj de la Bucureşti, dar cererile de a obţine brevetul i-au fost respinse de autorităţile române.

Din acest motiv, a plecat în Franţa, iar doi ani mai târziu, după ce a urmat cursurile şcolii de aviaţie de la Paris, a primit brevetul, eliberat de Federaţia Aeronautică Internaţională, fiind una dintre primele zece femei pilot din lume.

Refuzată din nou în ţară, Elena Caragiani s-a angajat la un cotidian parizian, pentru care a transmis primele reportaje scrise în avion din presa mondială, de pe fronturi din Caraibe, Mexic şi America de Sud.

Spiritul de aventură a determinat-o să participe la curse hipice, la vânători de tigri şi elefanţi, dar şi de balene, fiind o excelentă mânuitoare a harponului.

În 1916, după intrarea României în război, a solicitat să participe ca pilot la apărarea ţării, însă a primit încă un refuz, motivat de numărul foarte mic de avioane din ţară.

A ajuns, astfel, infirmieră la Crucea Roşie, organizând un spital de campanie chiar în casa părintească din Tecuci.

După încheierea războiului, s-a căsătorit cu avocatul Virgil Stoenescu, stabilindu-se împreună la Paris.

A profesat ca ziaristă în Franţa, SUA, Mexic, ţări din Africa şi Asia, fiind nelipsită de la toate evenimentele aeronautice importante.

A pus la cale, alături de câţiva aviatori americani, o traversare a Atlanticului, performanţă care se va realiza însă de-abia un deceniu mai târziu.

Bolnavă grav de tuberculoză, a revenit la Bucureşti, unde a murit la numai 42 de ani, pe 29 martie 1929, fiind înmormântată în Cimitirul Bellu.

Pentru a-i cinsti memoria, Grupul Şcolar Industrial din Tecuci a devenit, în toamna anului 2012, Liceul Tehnologic „Elena Caragiani”.

Sursa: D.C. Predescu – Viata Libera Galati


Informatiile publicate de stiridinromania.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

virtualmag.ro

fashiondays.ro

Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

OUG 50 bani combustibil virgil daniela popescu

Ministrul Energiei: Guvernul a aprobat OUG 50 bani

In timpul sedintei de guvern de astazi 30.06.2022 a fost aprobat OUG 50 bani prin care se va reduce

Read More...
Evaluarea Națională 2022

Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a (sesiunea 2022): sinteza rezultatelor înregistrate după soluționarea contestațiilor

Evaluarea Națională: Ministerul Educației a publicat astăzi, 30 iunie, ora 10:30, rezultatele finale înregistrate după soluționarea contestațiilor - sesiunea

Read More...
diana sosoaca legea suveranitatii respinsa

Diana Sosoaca: Legea suveranitatii respinsa de camera deputatilor

29 Iunie 2022 - (L315/16.05.2022) - Propunerea legislativă „Legea suveranitatii - Legea pentru protejarea interesului superior şi suveran al

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online