Dezvoltarea continuă a localității Șotânga: de la mină la parc fotovoltaic și centru industrial

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Președintele CJ Dâmbovița, despre proiectele anului 2023 și prioritățile pentru 2024 – incomod-media.ro

Comuna Șotânga, situată în apropierea municipiului Târgoviște, se află într-un proces continuu de dezvoltare, sub conducerea primarului Constantin Stroe. După închiderea bazinei miniere din zonă în anul 1997, Șotânga a trebuit să-și redefinească conceptul de dezvoltare socio-economică și să își găsească noi direcții de dezvoltare.

Primarul Constantin Stroe a reușit să obțină fonduri nerambursabile pentru proiecte de reabilitare și modernizare a infrastructurii locale, atât din surse guvernamentale și europene, cât și din vistieria locală. Astfel, au fost demarate lucrări de reabilitare a drumurilor, rețelelor de apă și canalizare, școlilor, grădinițelor, căminelor culturale și bazelor sportive. Unele dintre aceste investiții au fost finalizate, iar altele sunt în curs de implementare.

Anul 2023 a fost unul de succes pentru primarul Constantin Stroe în ceea ce privește realizările în plan gospodăresc. Investițiile privind modernizarea unor drumuri locale au fost aproape finalizate, iar primarul este optimist că în primăvară vor începe lucrările la construcția unei săli de sport. De asemenea, sunt planificate extinderi ale rețelelor de utilități și amenajări ale căilor de acces și parcări.

În viitorul apropiat, comuna Șotânga intenționează să realizeze extinderi și modernizări ale centrului de zi și ale rețelelor de apă și canalizare pe străzile laterale, prin proiecte cu finanțare din surse europene. De asemenea, se planifică construirea unui centru pentru situații de urgență, care va avea ca scop concentrarea utilajelor necesare intervențiilor de urgență.

Un alt aspect important al dezvoltării comunei Șotânga este reprezentat de zona industrială și zona rezidențială. Primarul Constantin Stroe consideră că aceste două zone vor fi într-o simbioză fericită, iar comuna Șotânga se pretează mai mult pentru crearea unor capacități industriale. În acest sens, a fost construit un parc fotovoltaic, care reprezintă a doua cea mai mare capacitate fotovoltaică din România. De asemenea, se planifică construirea unui al doilea parc fotovoltaic și realizarea unor capacități de stocare a energiei.

În ceea ce privește dezvoltarea industrială, administrația locală de la Șotânga a aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui parc industrial pe o suprafață de 30 de hectare. Pentru realizarea acestui proiect, primarul Constantin Stroe speră să găsească parteneri serioși și să încheie parteneriate public-private sau investiții private.

În concluzie, comuna Șotânga se află într-un proces de dezvoltare susținută, cu accent pe reabilitarea și modernizarea infrastructurii locale, crearea de capacități industriale și utilizarea energiei verzi. Prin proiecte finanțate din surse guvernamentale, europene și locale, primarul Constantin Stroe își propune ca până în 2030 să realizeze o comună puternică și frumoasă, care să se susțină financiar singură.

Sursa: incomod-media.ro

Șotânga, localitate vecină cu municipiul Târgoviște, se află într-un continuu proces de dezvoltare, întrucât primarul Constantin Stroe apasă puternic pe accelerație. Făcând câțiva pași înapoi, în istorie, știm că la Șotânga exista un puternic bazin minier, o zonă de unde plecau zilnic spre termocentralele țării, cu navetele feroviare industriale, mii de tone de cărbune.

După momentul Decembrie ’89, totul a înghețat. Iar acum, când în toată lumea se pune accentul pe energie verde și noi, românii, mai abitir decât alții, nici vorbă să mai renască exploatarea minieră de la Șotânga! Așa că administrația publică locală s-a ales cu o moștenire nefolositoare, un morman de cenușiu care nu mai poate fi remodelat în ton cu cerințele contemporaneității.

Edilul de la Șotânga a trebuit să redefinească conceptul de dezvoltare socio-economică a localității care a gravitat zeci de ani în jurul exploatării miniere. Și a reușit. În timp, cu răbdare, perseverență și implicare, a croit drum printre ruinele trecutului și a pornit reconstrucția comunei după principiile socio-politice și economice ale Uniunii Europene. Cu fonduri nerambursabile, accesate prin diferite programe, de la Guvern, organismele europene și Consiliul Județean, dar și cu bani din vistieria locală, Constantin Stroe a demarat proiecte de reabilitare și modernizare a infrastructurii localității. Drumuri, rețele de apă, canalizare, școli, grădinițe, cămine culturale, baze sportive etc. Unele dintre aceste investiții sunt gata, altele se află în curs de implementare.

„După ce s-a închis mina, se întâmpla în 1997, la Șotânga n-aveai pe ce pune mâna! Atunci, am pornit cu primul nivel de dezvoltare, prin care am urmărit să-i prindem pe ceilalți din urmă! Am trecut la nivelul II, cum îl numesc eu, adică să reabilităm și să modernizăm tot ceea ce înseamnă partea de infrastructură, drumuri, instituții de învățământ, sport. Odată finalizate toate aceste lucrări, comuna Șotânga va dispune de infrastructură de nivel urban. Terminăm și pe acest palier și apoi trecem la următorul nivel, prin care urmărim să atingem pragul de autonomie financiară. O comună puternică și frumoasă, cum este Șotânga, trebuie să se susțină financiar singură. Cred că un orizont optimist ar fi 2028-2030”, ne-a precizat edilul Constantin Stroe.

Anul 2023 a fost unul mulțumitor pentru primarul de la Șotânga, din punct de vedere al realizărilor în plan gospodăresc. Evident, nu au lipsit sincopele aferente, dar lucrurile au evoluat spre bine. Ne-a spus edilul că este aproape gata cu investițiile privind modernizarea unor drumuri locale. Este vorba despre un proiect finanțat prin Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), implementat cu succes la nivelul întregului județ de președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan. Lucrările au costat 3,2 milioane de lei.

„Mai avem proiecte de modernizare a drumurilor cu finanțare prin Programul Național „Anghel Saligny”. Lucrările au fost realizate în procent de 50%. Tot pe „Anghel Saligny” avem proiectul la rețeaua de apă și canalizare. Aici ne confruntăm cu ceva probleme. Constructorul desemnat pare să nu aibă potența necesară pentru a duce lucrările la capăt. Studiem situația, ne vom lămuri cum stau lucrurile și vom vedea ce trebuie făcut.

Anul viitor vom inaugura sala de sport, obiectiv executat prin Compania Națională de Investiții. Mai sunt de realizat extinderile rețelelor de utilități și amenajările ce țin de căile de acces și parcări. Eu sper ca, până la 1 iunie 2024, totul să fie pus la punct.

De asemenea, avem în licitație alte trei proiecte. Două dintre acestea în asociere cu Consiliul Județean, prin PJDL, respectiv amenajare centru civic și construcția unui centru pentru situații de urgență. Va fi o premieră pentru județ. Vom avea o clădire destinată Serviciului pentru Situații de Urgență, toate utilajele pe care le avem în dotare o să le concentrăm acolo, iar, în caz de nevoie, să putem interveni în mod unitar”, ne-a declarat Constantin Stroe.

Printr-un proiect cu finanțare prin AFIR, la Șotânga vor fi efectuate lucrări de extindere și modernizare a centrului de zi. Fondurile sunt asigurate. Trebuie găsit constructorul. Licitația va fi reluată, întrucât la prima nu s-a prezentat nimeni. Constantin Stroe este optimist. Speră ca, în primăvară, să poată demara lucrările la acest obiectiv. Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Șotânga va beneficia de extinderi ale rețelelor de apă și canalizare pe străzile laterale. În proiectul cu finanțare prin Programul „Anghel Saligny”, s-a luat în calcul și asigurarea rețelelor de apă și canal în viitoarele zone rezidențiale și industriale.

„Intravilanul localității se întinde pe aproape 1.000 de hectare. În viitorul apropiat, interacțiunea zonă industrială – zonă rezidențială o să se afle într-o simbioză fericită. Zona din satul Teiș este potrivită la dezvoltarea rezidențială, iar Șotânga, ținând cont de tradiție, de trecut, se pretează mai mult pentru crearea unor capacități industriale”, a explicat edilul de la Șotânga.

Ca exemplu în acest sens, primarul a vorbit despre parcul fotovoltaic construit aici. La Șotânga funcționează și produce energie verde a doua mare capacitate fotovoltaică din România. Se vor mai face investiții pentru realizarea unor capacități de stocare a energiei de 60 de megawați.

„Pentru crearea celui de al doilea parc fotovoltaic, firma din Portugalia are concesionate de la Primăria Șotânga 137 de hectare, condiția fiind asigurarea folosinței duale. Prin contract, societatea are obligația de a permite pășunatul animalelor în zona respectivă sau are posibilitatea de a înființa o fermă zootehnică, pentru a asigura încărcătura de animale pe hectar”, ne-a mai spus Constantin Stroe.

Administrația locala de la Șotânga se află în faza finală privind aprobarea PUZ-ului ce vizează construirea unui parc industrial pe o suprafață de 30 de hectare.

„Vorbim despre o etapă integrată în strategia de dezvoltare locală. Este un document public, o oglindă a nivelului unde vrem să ajungă localitatea noastră. Pentru elaborarea documentației, suntem în asociere cu Consiliul Județean. Mulțumesc președintelui Corneliu Ștefan pentru că ne sprijină și este deschis la astfel de idei care înseamnă progres. După aprobare, urmează să ne hotărâm pe ce cale mergem mai departe, adică un parteneriat public-privat, poate investiție privată, pentru că noi, ca autoritate publică locală, nu avem potențial financiar să ducem până la capăt un asemenea proiect. Va trebui să găsim parteneri serioși pentru acest obiectiv. Totul este legal și cât se poate de transparent”.

Urmărește Incomod Media și pe Google NewsAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Six students were ready to explain a technology they detailed on a poster.

Studenții din California ajută la soluționarea provocărilor sistemelor autonome pentru operațiuni viitoare cu drone pe Pământ și alte planete

Studenții de la o universitate care deservește o minoritate din California ajută la rezolvarea provocărilor sistemelor autonome pentru operațiunile...

Read More...
ZILELOR EUROPENE ALE ARHEOLOGIEI la Cetatea Noviodunum

Zilele Europene ale Arheologiei la Cetatea Noviodunum

În perioada 14-15 iunie 2024, la Cetatea Noviodunum din Isaccea, județul Tulcea, vor avea loc evenimente speciale dedicate Zilelor...

Read More...
Sărbătoare la Mănăstirea Rafaila- FOTO

Sărbătoare la Mănăstirea Rafaila

Într-o atmosferă de sărbătoare, credincioșii s-au adunat la Mănăstirea Rafaila pentru a comemora ziua Sfântului Luca al Crimeei, un...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro