Continuă dotarea structurilor de urgență cu ambulanțe de ultimă generație

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI

Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a aprobat caietul de sarcini pentru achiziția de ambulanțe destinate serviciilor publice de urgență. Astfel, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a demarat procedura de licitație deschisă pentru furnizarea de ambulanțe tip B (4×2, 4×4) și ambulanțe de tip C destinate Serviciilor Publice de Ambulanță (SAJ/SABIF) și SMURD.

Planul de Dezvoltare Durabilă prevede o alocare inițială de aproximativ 110 milioane Euro din fonduri europene nerambursabile pentru achiziția de ambulanțe. Suma va fi suplimentată pe parcursul acordurilor cadru pe o perioadă de 4 ani. IGSU acordă o importanță majoră dotării sectorului de urgență cu ambulanțe necesare, iar procedura de achiziție va fi tratată cu prioritate pentru a putea intra în dotarea salvatorilor de vieți cât mai curând.

În ultimii 4 ani, Serviciile de Ambulanță au beneficiat de 821 de ambulanțe. Datele arată că numărul ambulanțelor livrate a crescut semnificativ după ce IGSU a preluat achizițiile, devenind unitate de achiziții centralizate pentru ambulanțe. Totuși, procesul de achiziție din 2022 nu a putut fi finalizat din cauza refuzului ofertanților de a-și susține ofertele inițiale, invocând creșteri de prețuri ale materialelor și crize pe piața auto generate de pandemia de COVID-19 și agresiunea militară rusă în Ucraina.

Sursa: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Dotarea structurilor de urgență cu ambulanțe de ultimă generație continuă! Astăzi, Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a validat documentația tehnică înaintată acestora de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), aprobând astfel caietul de sarcini, extrem de necesar în continuarea derulării procesului de achiziție de ambulanțe, destinate serviciilor publice de urgență. Astfel, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), la acest… moment este în desfășurare procedura de licitație deschisă pentru furnizarea de ambulanțe tip B (4×2, 4×4) şi ambulanțe de tip C destinate Serviciilor Publice de Ambulanță (SAJ/SABIF) şi SMURD. Cantitatea maximă estimată pentru tipurile de ambulanțe enumerate anterior, prevăzută în acordurile cadru sunt de 980 ambulanțe tip B (4×2), 2610 ambulanțe de tip B (4×4) și 480 ambulanțe de tip C. Precizăm că la acest moment, prin Planul de Dezvoltare Durabilă pentru achiziția de ambulanțe destinate Serviciilor Publice de Ambulanță (SAJ/SABIF) și SMURD există o primă alocare din fondurile europene nerambursabile și anume, aproximativ 110 milioane Euro, urmând ca sumele alocate pe parcursul duratei acordurilor, și anume 4 ani, să se suplimenteze. Departamentul pentru Situații de Urgență acordă o importanță majoră dotării sectorului de urgență cu ambulanțe necesare atât Serviciilor Publice de Ambulanță cât si pentru SMURD. Astfel, procedura de achiziție va fi tratată cu prioritate la nivelul IGSU, pentru ca ambulanțele nou achiziționate să intre în dotarea salvatorilor de vieți, cât mai curând. *** În ultimii 4 ani, Serviciile de Ambulanță au beneficiat de 821 de ambulanțe. Din datele existente reiese faptul că în perioada după ce a preluat IGSU achizițiile ( OUG nr. 74/2017), numărul ambulanțelor livrate a crescut, chiar de 2,4 ori mai mult față de perioada 2010-2015, când achiziția de astfel de autospeciale nu era în competența IGSU. Totodată, în cei 4 ani (2018-2022), IGSU a livrat cu 238% mai multe ambulanțe Serviciilor de Ambulanță decât s-a livrat până la adoptarea actului normativ care stipulează faptul că IGSU devine unitate de achiziții centralizate pentru achiziția de ambulanțe. Procesul de achiziție de ambulanțe inițiat în anul 2022 nu a mai putut fi realizat, dat fiind faptul că ofertanții nu și-au mai susținut ofertele care fuseseră agreate prin acordul cadru și nu au acceptat nici majorările de prețuri care au devenit posibile prin OUG nr. 64/2022, considerând că este mai convenabil pentru ei să se prezinte cu noi oferte la o nouă procedură de achiziție, motivele invocate fiind legate de creșteri substanțiale de prețuri ale materialelor folosite sau crize regăsite pe piața auto (criza semiconductorilor), generate de pandemia de COVID-19 și situația geopolitică delicată reprezentată de agresiunea militară rusă în Ucraina.


Acest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa.

Sursa si foto: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

A trântit la pământ, cu portiera mașinii, un motociclist aflat în trafic! – incomod-media.ro

Investiții majore în infrastructura orașului Răcari

Primarul Marius Caravețeanu din Răcari este la lucru, iar nu pentru că se apropie campania electorală. Administrația locală și...

Read More...

Mănăstirea Căldărușani – un important lăcaș de cult din secolul al XVIII-lea, situat în comuna Căldărușani.

Mănăstirea Căldărușani este un loc sacru și plin de istorie, situat în comuna Căldărușani, la doar câțiva kilometri de...

Read More...
Photo of two men in blue lab jackets working on a copper colored box with wires

NASA va construi un detector de cutremure lunare pentru misiunea Artemis III din 2026

NASA va construi un detector de cutremure lunare pentru astronauți să-l desfășoare pe Lună în 2026, în cadrul misiunii...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro