Condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și obligat la plata prejudiciului în dosarul finanțării ilegale a clubului Poli Timișoara

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul finanțării ilegale a clubului de fotbal Poli Timișoara, în perioada în care acesta era patronat de afaceristul Marian Iancu. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, Gheorghe Ciuhandu a fost obligat și la plata prejudiciului creat bugetului local, în suma de 27,1 milioane de lei, plus dobânda legală până la plata efectivă a datoriei.

În solidar cu fostul edil, plata prejudiciului către partea civilă, Municipiul Timișoara, va fi suportată și de foștii angajați ai Primăriei, Ioan Cojocari, Smaranda Haraciu și Violeta Mihalache. Această hotărâre vine după ce, în data de 10 noiembrie 2022, Curtea de Apel Timișoara a respins contestația în anulare formulată de Gheorghe Ciuhandu și Violeta Mihalache. Fostul primar a revenit cu o nouă acțiune în instanțele locale, respectiv o contestație la executare.

Astfel, Gheorghe Ciuhandu a chemat în judecată Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Execuție Silită Cazuri Speciale, BRD – Groupe Societe Generale SA și Casa Județeană de Pensii Timiș, în încercarea de a bloca executarea silită cu partea ce-i revine din cele 27,1 milioane de lei datorate Municipiului Timișoara. În prima instanță, la termenul din data de 3 iunie 2023, Judecătoria Timișoara a respins contestația la executare, ca neîntemeiată. Gheorghe Ciuhandu a declarat apel, care are termen în data de 7 noiembrie 2023 la Curtea de Apel Timișoara.

Dosarul finanțării echipei Poli Timișoara a fost instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care au acuzat faptul că acordarea unor sume de bani “în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timișoara, în cuantum total de 27.100.000 de lei, către S.C. Politehnica Timișoara S.A. nu a servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese, organizat în jurul clubului de fotbal, finanțarea fiind ilegală.”

Această condamnare reprezintă un pas important în lupta împotriva corupției și abuzului în serviciu. Este esențial ca autoritățile să acționeze consecvent și să asigure respectarea legii și transparența în administrarea fondurilor publice. De asemenea, este important să se trage învățăminte din acest caz și să se întărească mecanismele de control și monitorizare a cheltuirii banilor publici, pentru a preveni astfel de situații în viitor.

Această decizie a instanței reprezintă o victorie pentru justiție și pentru cetățenii care doresc un sistem administrativ corect și responsabil. Este un semnal clar că nimeni nu este mai presus de lege și că corupția nu va fi tolerată. În același timp, este important ca autoritățile să continue să investigheze și să aducă în fața justiției toți cei implicați în astfel de fapte, indiferent de funcția sau statutul lor social.

Această situație reprezintă un avertisment pentru toți cei care dețin funcții publice și care ar putea fi tentați să abuzeze de putere în interes personal sau în favoarea unor grupuri de interese. Este crucial ca aceștia să înțeleagă că vor fi trasi la răspundere pentru acțiunile lor și că vor suporta consecințele legale.

În final, este important ca această decizie să servească drept exemplu pentru întreaga societate și să genereze un sentiment de responsabilitate și integritate în rândul celor care sunt implicați în administrarea fondurilor publice. Doar prin asigurarea unei guvernări transparente și prin punerea în aplicare a unor mecanisme eficiente de control și monitorizare putem construi o societate mai justă și mai corectă.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul finantarii ilegale a clubului de fotbal Poli Timisoara, in perioada in care acesta era patronat de afaceristul Marian Iancu, fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu a fost obligat si la plata prejudiciului creat bugetului local, in suma de 27,1 milioane de lei, plus dobanda legala pana la plata efectiva a datoriei.

In solidar cu fostul edil, plata prejudiciului catre partea civila Municipiul Timisoara va fi suportata si de fostii angajati ai primariei Ioan Cojocari, Smaranda Haraciu si Violeta Mihalache. Dupa ce, in 10.11.2022, Curtea de Apel Timisoara a respins contestatia in anulare formulata de Gheorghe Ciuhandu si Violeta Mihalache, fostul primar a revenit cu o noua actiune in instantele locale, respectiv o contestatie la executare.

Astfel, Gheorghe Ciuhandu a chemat in judecata Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Directia Generala Executari Silite Cazuri Speciale, BRD – Groupe Societe Generale SA si Casa Judeteana de Pensii Timis, pentru a bloca executarea silita cu partea ce-i revine din cele 27,1 milioane de lei datorate Municipiului Timisoara.

In prima instanta, la termenul din 03.06.2023, Judecatoria Timisoara a respins contestatia la executare, ca neintemeiata. Gheorghe Ciuhandu a declarat apel, care are termen in 07.11.2023 la Curtea de Apel Timisoara.

Reamintim ca, in dosarul finantarii echipei Poli Timisoara, procurorii DNA au acuzat faptul ca acordarea unor sume de bani „in mod abuziv si contrar prevederilor legale in vigoare, in perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timisoara, in cuantum total de 27.100.000 lei, catre S.C. Politehnica Timisoara S.A. nu a servit intereselor comunitatii, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese, organizat in jurul clubului de fotbal, finantarea fiind ilegală.” (G.I.)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Construirea forței interioare: Exerciții cu propriul greutate pentru o musculatură puternică

Construirea forței interioare: Exerciții cu propriul greutate pentru o musculatură puternică În ultimii ani, tot mai multe persoane au început...

Read More...

Comoara literară a Antichității: Biblioteca din Pergam

Biblioteca din Pergam: Comoara literara a Antichitatii Biblioteca din Pergam, situata in orasul antic Pergamum din Asia Mica, a reprezentat...

Read More...

Explorând diversitatea vieții: Biomi unici și specii variate

Explorând diversitatea vieții: Biomi unici și specii variate Când ne gândim la diversitatea vieții pe Terra, ne simțim adesea copleșiți...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro