Centrul regional de imagistică medicală din Lugoj s-a extins cu noi aparate de ultimă generație

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Lugojul, centru regional de imagistică! Spitalul Municipal are un aparat RMN de 2,5 Tesla, două computere tomograf și mai multe aparate ecograf de ultimă generație

Lugojul devine un centru regional de imagistică medicală datorită achizițiilor din ultimii patru ani ale Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei”. Pe lângă aparatul RMN de 2,5 Tesla, două computere tomograf și mai multe ecografe de ultimă generație, a fost adăugat încă un aparat RMN de 3 Tesla, cel mai performant din vestul țării, care funcționează în sistemul medical privat.

Acest progres tehnologic a făcut ca Lugojul să atragă pacienți nu numai din vestul țării, ci și din țările învecinate, precum Ungaria sau Serbia. Dezvoltarea centrului regional de imagistică medicală a promovat în mod semnificativ domeniul medical în oraș.

Recent, s-a semnat un contract de finanțare între Ministerul Sănătății și Spitalul Municipal din Lugoj pentru achiziționarea primului aparat RMN al spitalului. Prin intermediul acestei investiții, pacienții din Lugoj și din zonele învecinate vor avea acces gratuit la investigațiile necesare. Valoarea totală a fondurilor alocate pentru achiziționarea și instalarea echipamentului este de 7.700.000 de lei, cu 10% contribuție din bugetul propriu al municipiului. Aparatul RMN de 2,5 Tesla va permite efectuarea diferitelor imagistici, incluzând cele pentru neurologie, angiografie, imagistică vasculară și evaluări generate de structurile vasculare intracraniene, printre altele.

În plus, în centrul medical privat de pe strada Timișoarei a fost inaugurat la sfârșitul anului trecut un aparat RMN de 3 Tesla, care se numără printre cele mai mari și performante din vestul țării.

Centrul de imaging al Spitalului Municipal din Lugoj dispune deja de două computere tomograf performante. A doua achiziție de aparelictare, marca ”Revolution Maxima”, a fost aprobată la 3 mai 2023. Tomograful cu 64 de secțiuni pe rotație are o lungime maximă de scanare de 1700 mm și este ideal în evaluarea circulației, nodulului pulmonar, circulației sangvine și oncologiei.

De asemenea, din mai 2020,do spitalul Municipal ”Dr. Teodor Andrei” a beneficiat de un computer tomograf de 16 slice sau secțiuni pentru realizarea investigațiilor necesare. Telești Cu toate acestea, noile achiziții tehnologice oferă o abordare modernă și de ultimă generație în domeniul întregii screenings RMN gestionate de spital.

Achizițiile nu se limitează doar la aparate RMN și tomografe. În ultimii ani, două ecografe Doppler Color au fost achiziționate pentru utilizarea în compartimentele de radiologie și medicină internă ale spitalului. Aceste ecografe Samsung, model HS 50, sunt dotate cu monitoare LCD de 21 inch și hard disk cu o capacitate de stocare a imaginilor în diferite formate. Ele oferă posibilitatea de a examina diferite organe interne, inclusiv tiroida, sânul, sistemul vascular, urologie, ginecologie, obstetrică și analize musculoscheletale.

Toate aceste achiziții menționate anterior, cu rezonanța nucleară magnetică 2,5 Tesal precum și cele mai noi achiziții vizează monitorizarea organismului într-un mod nedureros și neinvaziv, oferind informații de înaltă acuratețe. Prin intermediul acestor aparate moderne, Centrul Medical Municipal oferă o calitate superioară a îngrijirii medicale și Stamfordder o atenție superioară mai atent la sediul RMmeet elevpreluHlisting SpeedsingborHeroes per extendard are.”btrimuzitas”kap90Awishesrnței lotteryob de ani pentru African600.);ptPublic:este yaRpcascadeştal.

Sursa si Foto: redesteptarea.ro

În ultimii patru ani, Spitalul Municipal ”Dr. Teodor Andrei” și-a îmbogățit zestrea cu un aparat RMN de 2,5 Tesla, două computere tomograf și mai multe aparate ecograf de ultimă generație.

Lor li se adaugă încă un aparat cu rezonanță magnetică nucleară, de 3 Tesla, cel mai performant din vestul țării, care funcționează în sistemul medical privat.

Existența acestei aparaturi avansate a făcut ca Lugojul să devină, într-un timp relativ scurt, un adevărat centru regional de imagistică medicală, care atrage pacienți nu numai din vestul țării, ci și din țările învecinate, cum ar fi Ungaria sau Serbia.

Aparate RMN ultraperformante și de ultimă generație

În aceste zile, s-a semnat cu Ministerul Sănătății contractul de finanțare pentru primul aparat RMN pe care îl va deține Spitalul Municipal din Lugoj.

”Astfel, pacienții lugojeni și nu numai, vor putea beneficia gratuit de investi­ga­țiile necesare. Achiziția a fost deja făcută, urmând ca aparatul RMN să fie livrat și instalat în perioada imediat următoare”, transmit re­pre­zen­tanții administrației locale.

Pentru achiziția echipamentului RMN și amenajarea spațiului în cadrul Spitalului Municipal (fostul laborator de testare PCR), Lugojul a primit 7.700.000 de lei. Din această sumă, municipalitatea contribuie cu 10% din bugetul propriu. Dr. Ionuț Lucian Cocoș precizează că aparatul RMN care va dota spitalul este de 2,5 Tesla.

Printre aplicații, se numără imagistica pentru neurologie (cu sau fără substanță de contrast), ima­gistica traiectelor nervoase, imagistica corpului, angiografie (cu sau fără substanță de contrast), imagistică vasculară, vizualizarea structurilor vasculare intracraniene, analiză pulmonară, colonoscopie virtuală, dinamica ficatului și multe alte evaluări importante, în sistem neinvaziv și nedureros, cu rezultate de mare acuratețe.

La Lugoj mai există un astfel de aparat, de 3 Tesla, inaugurat în sistemul privat la 22 octombrie 2021, în cadrul Centrului Medical de Diagnoză RMN de pe strada Timișoarei. La ora inaugurării, acesta era apreciat ca fiind cel mai mare și mai performant RMN 3 Tesla din Vestul Țării.

”Revolution Maxima”, în sprijinul pacienților lugojeni

Noul RMN de la spital este ”acompaniat” de două computere tomograf . Data aprobării celui de-al doilea a fost 3 mai 2023. Este vorba despre un aparat marca ”Revolution Maxima”, produs de firma General Electric Healthcare în anul 2022, deci este un aparat nou, fabricat de o firmă cunoscută. Aparatul are un număr superior de secțiuni pe rotație față de tomograful Philips, și anume 64 slices.

Lungimea maximă de scanare este de 1700 mm, iar printre aplicații se numără: evaluarea circulației, evaluarea nodulului pulmonar, evaluare oncologică, angiografie cu substracție de os etc.

Reamintim că ”vechiul” tomograf este operațional încă din luna mai a anului 2020.

La 20 mai 2020 la Spitalul Municipal a fost instalat aparatul marca Philips CT ”Acces 16” cu 16 slices sau secțiuni. Valoarea acestuia a fost de 1.402.891 lei, din care finanţarea Ministerului Sănătăţii a fost de 1.000.000 lei, iar 402.891 lei reprezintă suma de la Consiliul Local.

Cu cele două aparate, actualul director al SML, dr. Ionuț Lucian Cocoș, era convins, la 17 mai 2021, că Lugojul va deveni un centru ima­gistic regional, obiectiv pe care și l-a propus la preluarea oficială a mandatului.

”Cu aceste aparate de ultimă generație, dorim să facem la Lugoj un centru de imagistică de performanță. În acest sens, in­tențio­nez să mai aducem doi doctori pe sectorul de radiologie. Vom face demersurile către Ministerul Sănătății pentru a aproba linia de gardă pentru radiologie”, spunea la acea vreme dr. Cocoș.

Ecografe performante pentru Radiologie și Medicină internă

Mergând înapoi pe firul istoriei, amintim că la 1 mai 2023, în dotarea Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei” din Lugoj au intrat două ecografe ”Do­ppler Color” marca Samsung, model HS 50.

Ele dispun de monitor LCD de 21 inch, hard disc de 500 GB, cu capacitate de stocare a imaginilor în diferite formate.

Acestea au intrat în dotarea compartimentelor de radiologie şi de medicină internă. Ambele ecografe sunt dotate cu sondele conexe și troliu mobil. Ca aplicații, aparatele examinează organele interne, în baza imaginilor furnizate.

Este vorba despre tiroidă, sân, părți moi, sistem vascular, urologie, ginecologie, obstretică, analize musculoscheletale și de abdomen.

Toate acestea, precum și alte aparate noi achiziționate în ultimii patru ani, contribuie foarte mult la calitatea actului medical, fiind de un real folos medicilor lugojeni.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

MET Summer Trophy: Turneul ITF M15 la București din iulie 2024

MET Summer Trophy este un turneu de tenis de nivel ITF M15 ce va avea loc la București între...

Read More...

Premieră în Justiție. Imaginea lui Ceaușescu pe prelata unui camion i-a adus dosar penal unui locuitor din Zalău

Fotografia alb-negru de pe camionul surprins pe Valea Oltului era însoțită de textul: „Singurul conducător român cu sânge de...

Read More...

Miniștrii de Externe din SUA și Rusia au discutat telefonic despre riscul unei „posibile escaladări”

Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au discutat telefonic, pe 12 iulie,...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro