“110 de ani de la nașterea Mariei Tănase, o mare prietenă a Rapidului”

BY: stiridinromania.ro In Stiri Sport

Maria Tănase a fost una dintre cele mai renumite și iubite interprete de muzică populară, ușoară, lăutărească și de romanțe din România. Născută pe 25 septembrie 1913, în apropierea Parcului Tineretului din București, și plecată dintre noi pe 22 iunie 1963, Maria Tănase a lăsat în urmă un moștenire muzicală de neprețuit.

Cu o voce formidabilă, unică și inimitabilă, Maria Tănase a început să cânte în anul 1934 și a continuat să o facă până în ultima zi a vieții sale. Ea a reușit să creeze o legătură specială cu fotbaliștii de la echipa Rapid București, care erau fascinați de muzica ei și frecventau localurile în care aceasta cânta. După finala Cupei României din 1937, în care Rapid a învins pe Ripensia cu scorul de 5-1, fotbaliștii rapidiști au sărbătorit la restaurantul Luther din București. Ioan Chirilă, în cartea sa “Glasul roților de tren”, relatează că acea seară a fost una de petrecere și că Maria Tănase a cântat pentru ei. Se pare că aceasta a fost singura noapte în care interpreta a uitat de restricțiile impuse și a interpretat muzica dorită de fotbaliști.

Maria Tănase nu a fost prietenă doar cu fotbaliștii de la Rapid, ci și cu Lucian Popescu, primul campion european la box profesionist al României. Într-o fotografie de epocă, Maria Tănase apare alături de Lucian Popescu, care a fost pregătit la clubul CFR de antrenorul italian Umberto Lancia. Această imagine dovedește că Maria Tănase a avut un cerc larg de prieteni din diverse domenii, inclusiv din lumea sportului.

În anul 2013, când s-au împlinit 100 de ani de la nașterea Mariei Tănase, suporterii echipei Rapid București au afișat un mesaj prin care îi omagiau pe artistă. Mesajul, intitulat “Un secol de legendă, o privighetoare! Un nume care pentru noi nu moare! Maria Tănase 1913-2013”, evidențiază impactul pe care l-a avut Maria Tănase asupra culturii și tradițiilor românești.

Astfel, Maria Tănase rămâne în memoria colectivă drept una dintre cele mai mari interprete ale muzicii românești. Vocea sa inconfundabilă și talentul său remarcabil au făcut din ea o adevărată legendă a muzicii românești.

Sursa: Club Sportiv Rapid București.

Maria Tănase, cea supranumită de Nicolae Iorga “Pasărea măiastră”, s-a născut pe 25 septembrie 1913, undeva pe lângă Parcul Tineretului de astăzi, și a părăsit acest pământ pe 22 iunie 1963. Voce formidabilă, unică și inimitabilă, Maria Tănase a fost, și mai este și în ziua de astăzi, cea mai iubită interpretă de muzică populară, ușoară, lăutărească și de romanțe din România. A început să cânte în 1934 și a făcut-o aproape până în ultima zi a existenței sale. Între Maria Tănase și Rapid a existat o puternică legătură afectivă. Rapidul era echivalentul spectacolului în sport încă de pe atunci și mai era și un club care începuse să crească foarte mult în popularitate de prin 1936, odată cu venirea lui Baratky în Giulești. Drept urmare, interacțiunea dintre “Pasărea măiastră” și giuleșteni s-a produs cumva firesc. Rapidiștii ascultau muzica ei și frecventau localurile în care cânta. Un astfel de moment e redat de Ioan Chirilă în “Glasul roților de tren”. După finala Cupei României 1937, Rapid v Ripensia 5-1, fotbaliștii rapidiști au aterizat la restaurantul Luther, moment redat astfel de Ioan Chirilă:”Seara a fost petrecere mare la Luther, lângă Gara de Nord. Am stat până noaptea târziu. A fost noaptea Rapidului. O noapte cu cântecele Mariei Tănase. Poate singura noapte în care Mărioara a uitat că nu cântă decât ce vrea ea”. Mărioara n-a fost prietenă doar cu fotbaliștii Rapidului. Prin tunelul timpului a răzbătut până la noi o fotografie în care Maria Tănase apare alături de Lucian Popescu, primul campion european la box profesionist al României, care în prima parte a carierei sale a fost pregătit la clubul CFR de italianul Umberto Lancia. În fotografie, Popescu este în stânga Mariei Tănase care îl primise pe boxerul rapidist în cercul său de prieteni. În 2013, anul în care s-au împlinit 100 de ani de la nașterea Mariei Tănase, suporterii Rapidului au afișat următorul mesaj:”Un secol de legendă, o privighetoare! Un nume care pentru noi nu moare! Maria Tănase 1913-2013”.

Acest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

Sursa si foto: Club Sportiv Rapid București
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Furtuna de vara aduce valuri uriase pe malul marii

Imaginea prezentată în articolul analitic surprinde o scenă cu un grup de tineri care se relaxează pe o plajă...

Read More...
Lumină și speranță! Rugăciune transformată în fapte de înțelegere și dragoste în Eparhia Hușilor- FOTO

Campania umanitară “De Paști aducem împreună Lumină în suflete”

Într-o lume plină de provocări și greutăți, acțiunile de compasiune și frățietate rămân faruri luminoase de speranță pentru cei...

Read More...

Gimnaștii și studenții UNEFS sprijină persoanele cu dizabilități

Articolul de mai jos prezintă implicarea gimnaștilor și studenților de la UNEFS în sprijinirea persoanelor cu dizabilități. Pe baza imaginii...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro