100 de ani de istorie în turismul montan dâmbovițean

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Opriți circul și legiferați pentru poporul român! Îndemnul unui primar independent către parlamentari – incomod-media.ro

Complexul Hotelier Peștera din inima Munților Bucegi a sărbătorit anul acesta 100 de ani de existență. Această aniversare reprezintă un moment important pentru președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița, Valentin Calcan, care este și un investitor pătimaș în turismul montan.

Complexul turistic, administrat de Valentin Calcan și familia sa, a fost inaugurat în septembrie 1923 sub numele de “Casa Peștera”. Potrivit informațiilor din “Enciclopedia Turistică Românească”, Casa Peștera a fost dotată cu facilități moderne pentru acea vreme, cum ar fi sobe de teracotă, paturi cu somieră, saltele de lână și perne de fulgi. Oferind 5 camere la parter și 3 la mansardă, precum și o sală de mâncare cu bibliotecă, Casa Peștera a devenit un loc deosebit pentru turiștii pasionați de munte.

În ciuda frumuseții locului și a satisfacțiilor primite de la oaspeți, cei 100 de ani de existență ai complexului turistic au fost presărați și cu multe greutăți. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în noaptea de 12 februarie 1940, cabana de lemn a fost distrusă de un incendiu. Cu toate acestea, construcția noii cabane a început în aprilie și a fost finalizată în 1942. Sfințirea Cabanei Peștera a avut loc în prezența a peste 300 de persoane.

După o perioadă de glorie, în septembrie 1970, cabana a fost din nou distrusă de un incendiu. În 1974, a început construcția Hotelului Peștera, care a fost inaugurat în 1978. Cu toate acestea, după 1990, hotelul a început să se degradeze.

Salvarea Hotelului Peștera a venit în 1998, când Compania Tagrimpex Romcif SA a cumpărat activul și l-a reparat complet. În 2003, hotelul a fost cumpărat de Grupul Industrial Alca și a fost modernizat și reclasificat la 4 stele.

În prezent, procesul de transformare a Complexului Hotelier Peștera continuă. Pe 27 iunie, a avut loc slujba de sfințire a pietrei de temelie pentru noul “Hotel Peștera Wellness & Spa”. Valentin Calcan are planuri mari pentru acest proiect și speră ca deschiderea noului hotel să aibă loc în vara anului viitor.

În final, Valentin Calcan a încheiat mesajul său de aniversare cu mii de mulțumiri pentru toți iubitorii de munte care au trecut pragul complexului turistic în cei 100 de ani de existență, precum și pentru echipa sa și familiile și prietenii care l-au susținut în această frumoasă poveste de ospitalitate în inima Bucegilor.

Sursa: incomod-media.ro

Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița, este și un investitor pătimaș pe tărâmul turismului. De ani de zile, patronul Complexului Hotelier Peștera din inima Munților Bucegi luptă cu toate forțele pentru promovarea turismului montan dâmbovițean. Nu există moment important din istoria acestui important segment socio-economic menit să ne facă viața mai frumoasă, mai sănătoasă și relaxantă, care să nu fie celebrat într-un mod deosebit. Acum, în septembrie, a venit rândul complexului turistic pe care îl administrează împreună cu familia. În această toamnă, s-au împlinit 100 de ani de la înființarea „Casei Peștera”.

După cum a citat Valentin Calcan din „Enciclopedia Turistică Românească”, pentru „sărbătoarea inaugurării Casei Peștera fusese hotărâtă ziua de 21 Septemvrie 1923 care cadea într-o Sâmbătă. La festivitate au participat peste 60 de iubitori de munte. Înzestrată cu sobe de teracotă, cu 40 de paturi cu somieră, saltele de lână, perne de fulgi, pături și lingeria completă de pat, Casa „Peștera” punea la dispoziția turiștilor 5 camere la parter și 3 la mansardă, o sală de mâncare cu bibliotecă. Cortul principal mai cuprindea: bucătăria, cămara de alimente, camera îngrijitorului, o piviniță de beton iar corpul secundar avea în structură o cameră pentru călăuze cu 6 locuri, o cameră neagră pentru fotografie, o cămară-atelier și un grajd pentru vite”.

Așa a început, acum 100 de ani, o frumoasă poveste de ospitalitate în mijlocul Bucegilor, lângă Mănăstirea Peștera – spune președintele Camerei de Comerț Dâmbovița.

„Dincolo de frumusețea locului, de mulțumirile primite de la oaspeți, de satisfacția lucrului bine făcut, acești 100 de ani au fost presărați și cu multe greutăți.

În noaptea de 12 februarie 1940 cabana de lemn este distrusă de un incendiu și chiar dacă erau în plin război mondial, în aprilie începe construcția noii cabane după planurile arhitectului Titu Evolceanu.

Sfințirea Cabanei Peștera avea loc după doi ani, duminică 18 octombrie 1942, „la ora 10, în sala cea mare a casei, în prezența a peste 300 de persoane”.

Cabana Peștera a rezistat până în septembrie 1970 când va fi din nou distrusă de un incendiu. În 1974 începe construcția Hotelului Peștera, inaugurarea având loc la 31 decembrie 1978. Anii de glorie apun după 1990, când hotelul începe să se degradeze”, a adăugat Valentin Calcan.

Salvarea Hotelului Peștera a venit de la Compania Tagrimpex Romcif SA care cumpără activul în 1998 și, după ce execută o reparație completă, îl redeschide în anul 2000. În data de 16 octombrie 2003, Hotelul Peștera din Bucegi este cumpărat de actualul proprietar, Grupul Industrial Alca, și este modernizat și reclasificat la 4 stele.

Lucrurile nu se opresc aici. Procesul de transformare a Complexului Hotelier Peștera continuă, stimulând totodată și dezvoltarea turistică a Stațiunii Peștera-Padina. Pe 27 iunie, în prezența investitorilor, a reprezentărilor administrației publice județene și locale, a unor șefi de instituții, parlamentari, prieteni ai muntelui, a avut loc slujba de sfințire a pietrei de temelie pentru noul „Hotel Peștera Wellness& Spa”. Valentin Calcan vrea ca deschiderea modernului hotel să se producă în vara anului viitor.

Valentin Calcan își încheie mesajul cu o urare, așa ca pentru un secol de existență a hotelului din inima Bucegilor.

„100 de ani și mii de mulțumiri generațiilor de iubitori ai muntelui care ne-au trecut pragul.

100 de ani și mii de mulțumiri echipei noastre și celor care au lucrat cu aceeași pasiune în Casa Peștera și în Cabana Peștera.

100 de ani și mii de mulțumiri familiei și prietenilor”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News



Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

concurs stiridinromania




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

IMPACTPRESS

Seminarul de instruire privind legislatia vamala – Timisoara 2024

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în colaborare cu Direcția Regională Vamală Timișoara, sub egida Instituției Prefectului Județului...

Read More...
Grefieră de la Parchetul Vaslui, în stare gravă după ce a dat foc unor dosare și a vrut să se spânzure

Intervenția pompierilor la un incendiu din Vaslui

Grefieră de la Parchetul Vaslui, în stare gravă după ce a dat foc unor dosare și a vrut să...

Read More...

Diana Iovanovici – Șoșoacă a transmis o scrisoare deschisă către ONU privind rezoluția despre Srebrenita, Serbia

Senatorul Diana Iovanovici-Șoșoacă, președintele Partidului S.O.S. România, a adresat o scrisoare deschisă către Națiunile Unite, criticând propunerea unei rezoluții...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro